Mysteriet i kinesisk skiskyting

Banket Tora Berger og Magdelena Neuner. Så forsvant hun plutselig.
- Hva skjedde med Chunli?

Fram mot OL i Beijing i 2022 forsøker Kina å bli verdens beste skiskytternasjon. Det er imidlertid ikke noe helt nytt. I 2008/09 hadde de et av verdens beste kvinnelag. Men plutselig var de ikke lenger å se på startstreken.

FORSVANT: Chunli Wang slo både Tora Berger og Magdalena Neuner i en ren verdenscupduell i 2008, men det daværende stortalentet forsvant kort tid senere. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
FORSVANT: Chunli Wang slo både Tora Berger og Magdalena Neuner i en ren verdenscupduell i 2008, men det daværende stortalentet forsvant kort tid senere. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skru tiden nesten åtte år tilbake. Datoen er 6. desember 2008. Tora Berger og Magdalena Neuner ser ut til å gjøre opp om seieren i en stjerneduell på sprinten i Östersund etter ti av ti treff for begge profilene.

Så kommer kinesiske Chunli Wang som et lyn, både på standplass og i løypa og vinner en historisk verdenscupseier for Kina - 1,4 sekunder foran Berger og ytterligere tre sekunder foran Neuner.

Den daværende 25-åringen leverte flere gode resultater denne sesongen, sammen med et kinesisk lag som bare ble bedre og bedre. Kollektivet gjorde hvert enkelt individ sterkere. En ny skiskyttergigant var på vei opp.

Senere denne 2008/09-sesongen tok kineserne steget opp på pallen - samlet som et lag i en verdenscupstafett med Xianying Liu, Xue Dong, Chaoqing Song og nevnte Chunli Wang som de fire utvalgte.

3.-plassen i Rupholding i januar 2009 ble dernest forbedret til 2. plass i prøve-OL i Vancouver en måned senere. Plutselig hadde Kina et av verdens beste skiskytterlandslag på kvinnesiden.

Mysteriet

Når Kina nå - som Dagbladet skrev tidligere i vår og sommer - starter et gigantisk prosjekt fram mot OL i Beijing i 2022 helt på scratch, er det betimelig å spørre:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer