FORSVANT: Chunli Wang slo både Tora Berger og Magdalena Neuner i en ren verdenscupduell i 2008, men det daværende stortalentet forsvant kort tid senere. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
FORSVANT: Chunli Wang slo både Tora Berger og Magdalena Neuner i en ren verdenscupduell i 2008, men det daværende stortalentet forsvant kort tid senere. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORINVis mer

Mysteriet i kinesisk skiskyting

Banket Tora Berger og Magdelena Neuner. Så forsvant hun plutselig.
- Hva skjedde med Chunli?

Fram mot OL i Beijing i 2022 forsøker Kina å bli verdens beste skiskytternasjon. Det er imidlertid ikke noe helt nytt. I 2008/09 hadde de et av verdens beste kvinnelag. Men plutselig var de ikke lenger å se på startstreken.

(Dagbladet): Skru tiden nesten åtte år tilbake. Datoen er 6. desember 2008. Tora Berger og Magdalena Neuner ser ut til å gjøre opp om seieren i en stjerneduell på sprinten i Östersund etter ti av ti treff for begge profilene.

Så kommer kinesiske Chunli Wang som et lyn, både på standplass og i løypa og vinner en historisk verdenscupseier for Kina - 1,4 sekunder foran Berger og ytterligere tre sekunder foran Neuner.

Den daværende 25-åringen leverte flere gode resultater denne sesongen, sammen med et kinesisk lag som bare ble bedre og bedre. Kollektivet gjorde hvert enkelt individ sterkere. En ny skiskyttergigant var på vei opp.

Senere denne 2008/09-sesongen tok kineserne steget opp på pallen - samlet som et lag i en verdenscupstafett med Xianying Liu, Xue Dong, Chaoqing Song og nevnte Chunli Wang som de fire utvalgte.

3.-plassen i Rupholding i januar 2009 ble dernest forbedret til 2. plass i prøve-OL i Vancouver en måned senere. Plutselig hadde Kina et av verdens beste skiskytterlandslag på kvinnesiden.

Mysteriet

Når Kina nå - som Dagbladet skrev tidligere i vår og sommer - starter et gigantisk prosjekt fram mot OL i Beijing i 2022 helt på scratch, er det betimelig å spørre:

Hva skjedde med Chunli Wang og resten av det kinesiske skiskytterlandslaget som var i den ypperste verdenseliten fram til rundt OL i Vancouver?

Hvor ble det av den kinesiske jenta - som i dag er blitt 34 år - etter at hun slo Berger og Neuner og ga et berettiget håp om en kinesisk storhetstid på skiskytterarenaen?

Til Dagbladet sier Tora Berger at hun ikke aner hvor hennes kinesiske rivaler ble av.

- Jeg husker at kineserne var spesielt gode i motbakker, men svake nedover. Jeg husker dem som et friskt pust med godt samhold og store idrettsglede og at Wang slo meg med noen tideler i en seiersduell, forteller Tora Berger.

DUELL: Her følger Kinas Chunli Wang like bak Tora Berger i et verdenscuprenn i Östersund. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
DUELL: Her følger Kinas Chunli Wang like bak Tora Berger i et verdenscuprenn i Östersund. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

- Dessverre forsvant resten av gjengen plutselig. Jeg vet rett og slett ikke hvorfor og hva som gikk galt. Hva skjedde egentlig med Chunli Wang og co.? spør skiskytterlegenden.

Har prøvd å spørre

Spørsmålet henger i lufta.

Håkon Loe Johansen - nordmannen som er nyansatt trener for det kinesiske skiskytterlandslaget - har lurt på det samme.

- Jeg vet ikke hva som skjedde med denne gjengen. Jeg har prøvd å spørre, men jeg har ikke fått noen gode svar, sier Johansen til Dagbladet.

Tora Berger er spent på om den nye kinesiske storsatsingen vil gi resultater fram mot Beijing-OL - og om en eventuell storhetstid vil vare lengre enn den forrige.

- Vi får håpe de klarer å komme tilbake med nye gode skiskyttere. Det hadde vært veldig moro for sporten, sier hun.

Forklaringen

Abraham Wang, president i SWIX China, gir imidlertid Dagbladet følgende forklaring på mysteriet om hva som gikk galt for Chunli Wang og lagvenninnene:

- Det som skjedde var at de fikk ikke lov til å konkurrere internasjonalt lenger. Visumreglene ble strammet inn. Det ble mer komplisert å få pass, så da ble resultatet at de sluttet å konkurrere i verdenscupen, opplyser Wang til Dagbladet.

Chunli Wang fortsatte imidlertid å konkurrere i renn i Asia, i det som blir kalt Asian Games. Hun tok blant annet gull i Astana i 2011, men i et selskap som er på et helt annet nivå enn i verdenscupen og i de virkelig store mesterskapene.

- Dessverre ble det sånn. Nå har Chunli Wang lagt opp, men har fortsatt å jobbe for militæret som en videreføring av samarbeidet med skiskytterlandslaget, forklarer Wang.

90-dagersregelen

Kinas norske skiskytterlandslagstrener Håkon Johansen håper han unngår samme problemstilling som felte Wang og co. ved forrige kinesiske storhetstid.

- Det var visst visumproblemer som ødela for den forrige gode generasjonen. Dette er et militærlandslag som bare kan være 90 dager i Europa, men det skal ikke være noe problem med visum for oss, utenom 90-dagersregelen, sier Johansen.

- Hvilke konsekvenser får den regelen for dere?

- Det betyr at vi må nøye oss med å være i Europa i den viktigste konkurransesesongen. Vi må eksempelvis vi være i Vancouver i pre-season i stedet for i Europa, som kanskje ville vært det naturlig førstevalget om ikke denne regelen eksisterte.

- Vil du vurdere å bruke Wangs kompetanse på landslaget?

HELT SYKT: John Arne Riise begynte å yppe seg mot den svenske kommentatoren Tomas Pettersson, og mente han burde bli langrennsekspert. Svenskene inviterte ham med, men nå har de helt klart ombestemt seg. Video: Expressen Vis mer

- Jeg har ikke spurt ennå, men det kan være aktuelt, svarer han.

Verver seg

Johansen er imponert over hvor dedikerte de kinesiske skiskytterne er på veien mot å realisere drømmen om OL-gull på hjemmebane i Beijing i 2022.

- De gir opp skolegangen og satser alt. De kinesiske utøverne bor på samling i 11 måneder og har lite kontakt med familien, så det innebærer en stor belastning. De verver seg omtrent til dette prosjektet. Det er spesielt, sier Johansen.

- Målet er å bli best. Talentene er her. De er sterke fysisk og har stor treningsiver. Det er ingen nasjoner som har klart å gå fra ingenting til å bli best i løpet av fem år. Kineserne lurer selv på om det er mulig. Det blir veldig spennende å se.

På skiskytterlandslaget er 16 utøvere tatt ut, men kineserne har stadig flere å ta av i et voksende miljø - hvor de altså har hatt noen enere tidligere.

Norsk inspirasjon

Å hevde seg mot de beste europeerne og amerikanerne er derfor ikke helt fjernt for kineserne. Nå intensiverer Kina satsingen utallige hakk. Ambisjonene er skyhøye. Potensialet er enormt.

- Jeg tror det første steget er riktig, altså å hente kompetanse utenfra. De har sett på medaljestatistikken at Norge topper, selv om vi er et lite land. Det er kineserne imponerte over, og de vil derfor ha skikompetanse fra oss og skøytekompetanse fra Nederland. Det er en god start, mener Håkon Johansen.

- De vil bli best i alt og hadde ikke klart det uten ekstern kompetanse i hvert fall. Det kan jeg si etter å ha vært her i to uker og sett hvordan de trener. Men med rett veiledning er det mulig. Det blir veldig spennende å se. De tenker at de må klare å slå lille Norge, forteller Kinas nye skiskyttertreneren.

Høyt fysisk nivå

Han har latt seg imponere over hvor godt trente de kinesiske skiskytterne er og inspireres over at det er flere områder hvor de enkelt kan ta store steg, blant annet på utstyrsiden og når det gjelder det tekniske aspektet.

GULLVINNER: Tora Berger måtte ta ostehøvelen til hjelp for å få bukt med seierskaka. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Kineserne er på nivå med de norske skiskytterne rent fysisk. Det skimessige er en utfordring. Kina er et lukket land med for lite kunnskap om ski. Det er de vi må gjøre noe med, varsler Johansen.

- De har bare to par ski hver og skjønner ikke viktigheten av å ha gode ski og smøre rett. De mangler kunnskap og har ofte snyltet litt på andre nasjoner i konkurransesammenheng. Her skal vi være en døråpner og lære dem opp. De skjønner ikke helt omfanget av gode ski, så vi må gjenta budskapet. Det fordrer tålmodighet.