BAR trues med utkastelse

Kjørte med for lett bil i San Marino.

BAR-teamet kan bli sparket ut av formel 1-VM etter at Jenson Button kjørte med for lett bil under San Marino Grand Prix i helgen.

Buttons bil ble undersøkt i flere timer etter løpet, men ble etter hvert godkjent av kontrollørene. Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) har imidlertid anket avgjørelsen.

Reglene sier at en bil skal veie minst 600 kilo. Det gjorde bilen til Button da det var bensin på tanken, uten bensin ble den noen kilo for lett.

- Vi er eid av to store internasjonale selskaper med stor integritet. Tror noen derfor at vi med vilje ville ha gjort noe som ikke er lov? Vi skjuler ingenting, sier BAR Honda-sjef Nick Fry til Reuters.

Er sjekket ofte

Saken skal behandles av FIA i Paris neste onsdag. Og at straffen kan bli streng har FIA-presidenten Max Mosley signalisert før sesongen. Mosley sa i januar at FIA var klar til å bruke strenge straffer mot lag som ble tatt for å jukse. Skulle BAR bli kjent skyldig i å ha brutt reglene med hensikt, kan laget bli sparket ut av VM.

FIA har kastet lag ut av VM tidligere. På 1990-tallet ble Toyota nektet start i rally-VM fordi forbundet mente laget hadde jukset med vilje.

Rykter skal ha det til at Hondaen til Button skal ha hatt to drivstofftanker. Dette avviser Fry, og hevder at Buttons bil har et helt vanlig drivstoffsystem.

FOR LETT: Bilen til Jenson Button var for lett under løpet i San Marino i helga. Foto: EPA
FOR LETT: Bilen til Jenson Button var for lett under løpet i San Marino i helga. Foto: EPA Vis mer

- FIA har sett utstyret og har inspisert det flere ganger. De kjenner vårt system godt, sier Fry

Dårlig stemning

Fry erkjenner at dagens situasjon i formel 1-sporten, hvor lagene er uenige om antallet tester og om de skal fortsette under FIA-paraplyen, har ført til dårlig stemning.

- Den politiske situasjonen i sporten gjør at vi er bekymret for alt. Vi mener at rettferdigheten vinner til slutt. Bilen var aldri for lett, og jeg tror ikke at vi har gjort noe galt. Dette er formel-1, spydspissen i motorsport, og en meget konkurransepreget idrett, sier han.

Det er nettopp denne dårlige stemningen som har ført til at personer i BAR-stallen mener at det er andre lag i mesterskapet som påvirket kontrollørene etter løpet i San Marino.

- Kontrollørene ønsket også å tømme tankene til Fernando Alonsos Renault og Michael Schumachers Ferrari, men likevel var det vår bil som fikk mest oppmerksomhet, sier en kilde til den engelske avisen The Guardian.

(ANB)