Barbie versus Ken

Norges nye taekwondohåp Kristine Eilertsen (58 kilo) kaller seg en engel i forkledning. Det skjønner dobbelt så tunge Ken Holter (125 kilo) hver gang de slåss mot hverandre på trening.

TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): Mandag starter VM i taekwondo i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Dit drar både Ken Holter (27) og Kristine Eilertsen (19) som to av sju deltakere på det norske laget. Kolossen Holter er sammen med Nina Solheim og Endre Steffensen de største medaljehåpene. Kristine Eilertsen VM-debuterer, men har som målsetting å slå og sparke såpass fra seg at hun etter OL-kvalikene i Paris og Baku ender opp som en av maks fire norske utøvere som deltar i OL neste år. Der Norge har målsetting om to medaljer. Nina Solheim er ubestridt dronning i norsk taekwondo. Eilertsen er prinsessen - på flere måter.

- På laget er jeg liksom den feminine jenta. Pynter meg litt mer utenom treninga, og er litt berte i forhold til de andre, sier hun.

Hun får høre det også, og kalles spøkefullt både Dolly og Barbie. Det bare ler hun av.

- Jeg har blitt vant til det, men jeg er en engel i forkledning, eller en ulv i fåreklær, sier hun.

Presses mentalt

Det norske lagets danske trener Michael Jørgensen har for lengst merket at Kristine tåler en støyt. Derfor er han ikke redd for å la ungjenta på 166 centimeter sparre mot 205 centimeter digre Holter. Jørgensen bruker slik trening for å styrke utøverne mentalt.

- Det er en sjanse å ta, men samtidig er det en sjanse vi kan bruke til å gjøre Kristine tøffere og Ken raskere. Hun er mye raskere enn Ken, og han er mye tyngre og sterkere enn henne. Begge to lærer av det, sier Jørgensen.

Kristine treffer ikke Ken så ofte, og Ken bruker ikke full kraft i kampene. Men likevel kan det ende med skader. Som da Endre Steffensen (62 kilo) sparret mot Holter i vår.

- Endre fikk en skade som holdt ham ute lenge. Det var utrolig uheldig. Jeg var ikke på treningen, og det irriterer meg fortsatt veldig. Endre har ikke ønsket å sparre mot Ken siden fordi han aldri ellers møter folk på 205 centimeter. Det respekterer vi, sier Jørgensen.

Godt fornøyd

Ken Holter har bare godt å si om sparringen mot Kristine Eilertsen.

- Alle sparrer mot hverandre uansett størrelse. Det ser vi gjøres i utlandet også. De små får trent guts mot meg, og jeg får trent mye hurtighet mot de som er veldig mye raskere enn meg. Jeg får helt klart mye igjen for det. Ellers hadde vi ikke gjort det, sier han.

Kristine tar 50 kilo i benkpress og 100 kilo i knebøy. Ken tar 160 kilo i benk og 180 i knebøy.

Men Kristine har likevel null respekt.

- Jeg slår fra meg, sier hun.

Taekwondo er en voksende idrett i Norge. Lenge lå antall utøvere på rundt 2000. Fra 1998 til i dag har interessen økt kraftig. Nå driver rundt 6000 med taekwondo i Norge. Aldersgrensen for å begynne er 12 år. Klubber startes flere og flere steder, men økningen er kraftigst i storbyene. Eilertsen representerer den nye generasjonen som har kommet opp i bakkant av Trude Gundersens sølvmedalje i OL i Sydney for tre år siden. Holter har vært med hele tida.

In-idrett

- Det har blitt in å drive med dette. Det er ikke kjedelig, men røft med action og fullkontakt, sier Eilertsen.

FAKTA

Nina Solheim

Født: 04.08.1979

Høyde: 171 centimeter

Vekt: 67 kilo

Klubb: Namsos taekwondoklubb

Resultater: VM-bronse, sølv i US Open 2003.

Mål: VM-medalje, OL-gull og EM-gull

Kristine Eilertsen

Født: 16.12.1983

Høyde: 166 centimeter

Vekt: 58 kilo

Klubb: Grorud taekwondoklubb

Mål: Vinne to kamper i VM, og få kvoteplassen til OL.

Ken Holter

Født: 31.08.1976

Høyde: 205 centimeter

Vekt: 125 kilo

Klubb: Øvre Romerike budosenter

Resultater: EM-sølv 1996, EM-bronse 2000. Bronse US open 2003. Nordisk mester tre ganger. Gull belgisk open 2002.

Mål: VM- og OL-gull.

- Men selv i Sirdal utenfor Stavanger dit jeg har flyttet nå, er interessen for det jeg driver med stor, sier Holter, som opprinnelig er fra Bøn på Romerike.

Sportssjef Dag Jacobsen i Kampsportforbundet sier det slik:

- Vi er en trendidrett. Folk vil gjerne lære seg selvforsvar, og da begynner de gjerne med idretten også.

<B>TØFF SPARRING:</B> Kristine Eilertsen tåler en støyt. Ungjenta på 166 centimeter er derfor ikke redd for å sparre mot 205 centimeter digre Ken Holter. Slik trening styrker henne mentalt.
<B>«BARBIE» og «KEN»: - Jeg er en engel i forkledning, sier Kristine Eilertsen.<BR> - Sparringen gir meg hurtighet, sier Ken Holter.