Barca-fotball er det verste Nannskog vet

- De overdriver.

NADDERUD (Dagbladet.no): Stabæk - Molde 4-0.

«Enkelt, enkelt», brølte Jan Jönsson på sidelinja i nesten samfulle 90 minutter mot Molde.

Ikke fordi han ønsket å være spydig mot Molde og kollega Kjell Jonevret. Men fordi han ville at spillerne hans skulle la ballen gå hurtig og med få touch, i lengderetning og med stor bevegelse.

De gjorde som sjefen ba om.

Etter en litt rufsete start fant Stabæk rytmen som nærmest gjør dem ustoppelige på sine beste dager - og etter pause var det kattens lek med musen.

Serielederen rullet opp det ene praktangrepet etter det andre, og både 3-0 og 4-0 kom som et resultat av gnistrende angrepsspill der Molde rett og slett ble utspilt.

Skal ikke overdrive

Daniel Nannskog mener Stabæk spiller fotball til etterfølgelse - i motsetning til et lag som Barcelona.

MÅLTYV AV RANG: Daniel Nannskog fikk ballen servert av Alanzinho, og kunne enkelt trille inn sitt 100.mål for Stabæk, som til tider spilte ut Molde på Nadderud. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
MÅLTYV AV RANG: Daniel Nannskog fikk ballen servert av Alanzinho, og kunne enkelt trille inn sitt 100.mål for Stabæk, som til tider spilte ut Molde på Nadderud. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

For det kreves strengt tatt ikke mye fantasi for å forestille seg hvordan Nannskog ville reagert dersom han gikk på et titalls bakromsløp i en kamp - uten at Xavi, Iniesta og Messi ville gi ham ballen.

- Du ser i Europa hvilke lag som lykkes best. Men vi skal ikke overdrive, som Barcelona gjør. En langpasning kan være bra det, bare det er en tanke bak. Jeg er tilhenger av å variere. Ikke av Barcelonas spill på tvers, det er det verste jeg vet, sier Nannskog.

Før han rister på hodet av trener Jönsson, som står et par meter bortenfor i pressesonen.

- Janne var ekstrem i dag. «Enkelt, enkelt», brølte han hele tida. Han ville at det skulle gå på én touch. Det er det som er melodien, sier mannen som scoret sitt 99. og 100. mål i Stabæk-trøya mot Molde.

Janne den beste Veigar har hatt

Spissmakker Veigar Pall Gunnarsson mener Jan Jönsson - som nylig ble invitert med i Egil «Drillo» Olsens tankesmie for toppfotballtrenere - har det meste av æren for Stabæks propagandafotball.

- Janne er noe helt spesielt, både fotballmessig og som menneske. Det handler mye om hvordan han snakker med spillerne. Han tar imot ideer og er alltid åpen for innspill. Han er den beste treneren jeg har hatt i min karriere, sier Gunnarsson til Dagbladet.no.

- Hva er den største forskjellen på Stabæk i år kontra tidligere?

Barca-fotball er det verste Nannskog vet

- Den største forskjellen er at Janne har fått oss til å forstå akkurat hvordan han ønsker at vi skal opptre på banen. Det har tatt 3-4 år. Dessuten har vi gått fra å ha en av landets tre dårligste spillestaller, til å ha en av de tre beste. I dag var vi uten Morten Skjønsberg, Pontus Segerström og Mike Kjølø. Så setter vi bare inn en landslagsspiller som midtstopper (Jon Inge Høiland), sammen med Niklas Sandberg. Uten at vi ble dårligere, sier han.

Mulig å rote bort gullet

Med fire serierunder igjen har Stabæk seks poengs forsprang på Fredrikstad og Tromsø, i tillegg til en overlegen målforskjell.

De har igjen HamKam og Vålerenga hjemme, og Brann og Tromsø borte. Allerede kommende helg kan seriegullet i praksis være i boks, dersom alle resultater går Stabæks vei.

Det er sjelden du hører fotballspillere innkassere pokaler på forhånd. Det gjør da heller ingen i Stabæk.

Men Gunnarsson innrømmer at det vil være en helsprekk dersom sesongen ender med noen annet enn gull.

- Det er fullt mulig å rote bort, vi har ikke tatt gullet ennå. Men skjer det, er det veldig dårlig av Stabæk. Vi får se etter neste runde (mot HamKam), kanskje jeg kan si litt mer da, sier han.

IKKE HELT SÅNN: Barca-manager Pep Guardiola gir sine instruksjoner. - For mye på tvers, mener Daniel Nannskog.
SKÅLTE I 100: Stabæk-spillerne tok seg en velfortjent imaginær skål etter Daniel Nannskogs 100.scoring for klubben.