I FAVORITTSJIKTET IGJEN: Cristiano Ronaldo (f.v.), Xavi og Lionel Messi var de tre som nådde opp i 2009-kåringen av årets spiller i verden. Barcelona-duoen og Real Madrid-toppscoreren er alle i favorittsjiktet også i år.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO SEBASTIEN NOGIER
I FAVORITTSJIKTET IGJEN: Cristiano Ronaldo (f.v.), Xavi og Lionel Messi var de tre som nådde opp i 2009-kåringen av årets spiller i verden. Barcelona-duoen og Real Madrid-toppscoreren er alle i favorittsjiktet også i år.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO SEBASTIEN NOGIERVis mer

Barca og Real gjør krav på 13 av 23 nominasjoner

Fullstendig dominans på kandidatlista til «Gullballen».

(Dagbladet): Stjernegalleriene til Barcelona og Real Madrid tar glansen fra de fleste andre aktører i internasjonal klubbfotball. De to spanske gigantene setter også andre klubber fullstendig i skyggen på lista over de 23 nominerte til den prestisjetunge FIFA Ballon d'Or, kåringen av årets spiller i verden.

Prisen, som ble delt ut for første gang i fjor, er en sammenslåing av France Footballs og Fifas kåringer, og det er landslagssjefer, landslagskapteiner og utvalgte fotballjournalister som stemmer fram vinneren.

Med sine åtte nominasjoner, er Barcelona den best representerte klubben på oversikten som ble offentliggjort i dag. Det er ingen overraskelse etter atter en jubelsesong som har ledet til seier i La Liga, Champions League, den spanske supercupen og den europeiske supercupen så langt i 2011.

Lionel Messi vant prisen i 2010, vant både France Footballs «Ballon d'Or» og Fifas kåring i 2009, og er den store favoritten også i år, men kan vente seg tøff konkurranse blant annet fra lagkameratene Xavi, Andrés Iniesta, David Villa, Cesc Fabregas, Gerard Piqué, Dani Alves og Eric Abidal.

Messi kan dermed bli en del av et meget eksklusivt selskap: Bare Johan Cruyff, Michel Platini og Marco van Basten har klart å vinne gullballen tre ganger, og Uefa-president Platini er den eneste som har gjort det tre år på rad.

Real Madrid, anført av målmaskinen Cristiano Ronaldo, følger nærmest erkerivalen fra Katalonia med fem nominasjoner. Karim Benzema, Mesut Özil, Xabi Alonso og Iker Casillas er alle mulige å stemme på for landslagssjefer, landslagskapteiner og utvalgte fotballjournalister.

Det gjør også Spania til den dominerende nasjonen på kandidatoversikten med sju regjerende europa- og verdensmestere blant de nominerte. Nærmest følger Tyskland med tre mann: Allerede nevnte Özil og Bayern München-duoen Bastian Schweinsteiger og Thomas Müller.

Det er også en klar overvekt av europeere blant de nominerte. Ved siden av Messi og Alves, er to uruguayanere fra laget som vant Copa America i sommer, Diego Forlan og Luis Suarez, med, mens Messi får følge av Sergio Agüero fra Argentina og Alves får selskap av Neymar fra Brasil. Samuel Eto'o er den eneste nominerte fra andre verdensdeler.

Suarez og Agüero utgjør halvparten av de nominerte fra Premier League. I tillegg er Manchester United-stjernene Wayne Rooney og Nani funnet verdige en plass på lista.

Serie A og Bundesliga har med to spillere fra hver liga, men det er ikke funnet plass til noen spillere fra Milans gull-lag fra i våres. Byrival Inter får derimot med både Wesley Sneijder og Diego Forlan.

23 navn blir redusert til tre i forbindelse med et arrangement i Paris 5. desember, mens vinneren kåres på Fifa-gallaen i Zürich 9. januar. Også årets kvinnelige spiller, årets trener på herre- og kvinnesiden og vedkommende som scoret årets mål i internasjonal fotball, skal motta heder på gallaen.