Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Barcelona og magiske Messi knuste United

- Det beste laget jeg har møtt noensinne, sier Ferguson.

VANT FINALEN: Lionel Messi jubler etter 2-1-scoringen i finalen mot Manchester United. Han tangerte Ruud van Nistelrooys scoringsrekord med 12 mål fra 2002/02.Foto: REUTERS/Eddie Keogh
VANT FINALEN: Lionel Messi jubler etter 2-1-scoringen i finalen mot Manchester United. Han tangerte Ruud van Nistelrooys scoringsrekord med 12 mål fra 2002/02.Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

• Barcelona - Manchester United 3-1 (1-1)

(Dagbladet): Det var store forventninger til både Manchester United og Barcelona før årets Champions League-finale.

Ikke minst til duellen mellom Lionel Messi og Wayne Rooney.

Begge fikk sjansen til å vise seg fra en god side - men det er ingen tvil om hvem som vant duellen i kampen. Barcelona vant 3-1 etter en forrykende fotballkamp og Lionel Messi fikk vist ekte fotballmagi.

FÅR POKALEN: Barcelona og Lionel Messi mottar beviset på at de er Europas beste fotballag. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
FÅR POKALEN: Barcelona og Lionel Messi mottar beviset på at de er Europas beste fotballag. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE Vis mer

- Barcelona er det beste laget jeg har møtt som trener, men jeg hadde forventet at vi skulle klare oss bedre, sier Alex Ferguson etter kampen.

- Det er ingen skam å tape mot Europas beste lag, men det er skuffende å tape to ganger på Wembley i en og samme sesong, sier Ferguson og tenker på semifinale i FA cupen mot Manchester City, og Champions League-finalen mot Barcelona.

For Barcelona-trener Josep Guardiola ble det en jubelkveld.

- Jeg er veldig fornøyd, for det kreves så mye for å vinne denne turneringen. Vi spilte fantastisk, sier Guardiola.

Tangerte van Nistelrooy Lionel Messi var en konstant trussel, og gjorde finalen til et mareritt for stopperduoen Vidic og Ferdinand. Først scoret Pedro for Barcelona, før Wayne Rooney utliknet.

SÅ GLADE: David Villa kaster seg over lagkameratene. Foto: AP Photo/Alastair Grant
SÅ GLADE: David Villa kaster seg over lagkameratene. Foto: AP Photo/Alastair Grant Vis mer

- Barcelona spilte bra, men jeg er skuffet. Jeg må innrømme at Barcelona var best, skapte flest sjanser og fortjente å vinne, sier United-stopper Nemanja Vidic.

Det var Messi som skulle sørge for spansk jubel i andre omgang. Han fikk gå fritt på rundt 18 meter og banket ballen langs bakken og inn bak Edwin van der Sar.

Det var hans 12. mål i årets Champions League, og han tangerte dermed Ruud van Nistelrooy som også scoret 12 for nettopp Manchester United i 2002/2003.

- Barcelona er verdens soleklart beste fotballag, sier Viasat-kommentator Roar Stokke.

FEIRET: Wayne Rooney går forbi Barcelona-spillerne som jubler. Foto: AP Photo/Matt Dunham
FEIRET: Wayne Rooney går forbi Barcelona-spillerne som jubler. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer

- Dette er fotballhistorie! Jeg har aldri sett et lag være så overlegne i en Champions League-finale. Verden har aldri sett en bedre fotballspiller enn Lionel Messi, sier Viasat-ekspert Erik Solér.

Før finalen hadde både Mancester United og Barcelona vunnet verdens gjeveste klubbturnering tre ganger. United vant i 1968, 1999 og 2008, mens Barcelona vant i 1992, 2006 og 2009.

I 2009 slo de nettopp United 2-0 da finalen ble spilt i Roma.

United åpnet best Manchester United åpnet kampen best på Wembley, og gikk rett i strupen på Barcelona. Messi mottok ballen ved to-tre anledninger de første fem minuttene, og en United-spiller taklet argentineren umiddelbart hver eneste gang.

United skapte noen småsjanser, men etter åpningsminuttene var det Barcelona som tok styring i kampen. Da Messi, Xavi og Iniesta begynte å trille ball, åpnet det seg rom på Uniteds midtbane.

IKKE FORNØYD: Manchester United-manager Sir Alex Ferguson, Javier Hernandez (venstre) og Wayne Rooney Foto: EPA/GERRY PENNY
IKKE FORNØYD: Manchester United-manager Sir Alex Ferguson, Javier Hernandez (venstre) og Wayne Rooney Foto: EPA/GERRY PENNY Vis mer

Etter 27 minutter fant Xavi en luke på midtbanen, han avanserte framover og spilte fint ut til Pedro på høyresiden. Vidic glapp i markeringsspillet, og Pedro fikk fri vei mot Edwin van der Sar i United-buret.

Pedro gjorde ingen feil og banket ballen ned til høyre for målvakten. Dermed sto det 1-0 til spanjolene.

Etter scoringen fortsatte Barcelona å trille ball, og hadde tilsynelatende full kontroll.

Wayne Rooney trengte likevel bare en sjanse til å utlikne. Etter 34 minutter førte ballen framover på høyresiden og spilte vegg med Ryan Giggs inne i feltet. Deretter banket han ballen opp i motsatt hjørne. Et fint angrep av Rooney og Giggs sørget for utlikningen og 1-1.

TROLLMANN: Lionel Messi viste fotballmagi. Foto: EPA/FELIPE TRUEBA
TROLLMANN: Lionel Messi viste fotballmagi. Foto: EPA/FELIPE TRUEBA Vis mer

Til pause viste lystavla på Wembley 1-1 - og Barcelona-trener Josep Guardiola må ha sagt tydelig ifra til spillerne sine hva de skulle gjøre etter hvilen.

Messi-magi For i andre omgang var det bare ett lag på banen. Barcelona fikk lov til å trille ball fra avspark, og lot ikke United låne lærkula i det hele tatt.

Etter 54 minutter var det klart for Lionel Messi-show. Han fikk lov av Vidic til å føre ballen inn til rundt 18 meter, og da var han nådeløs. Argentineren sendte avgårde et skudd langs bakken, og Edwin van der Sar på 197 centimeter var ikke lang nok til å forhindre 2-1.

Spanjolene fortsatte å trille ball etter scoringen. Verken Ryan Giggs, Michael Carrick eller Ji-Sung Park hang med på notene, og Barcelonas midtbane lot ikke United få låne ballen i det hele tatt.

Da David Villa «curlet» inn 3-1 etter 69 minutter gikk mye av lufta ut av United.

Ryan Giggs og United ville ha straffespark 12 minutter før slutt, etter at waliseren vippet ballen opp i hånda på en Barcelona-forsvarer. Dommeren lot være å blåse, og engelskmennene klarte ikke hindre Barcelona i å vinne verdens gjeveste klubbturnering for fjerde gang.