Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bardal dropper renn i verdenscupen etter kaoshelg i Tyskland

Snakker ut om stordramaet.

HOPPDRAMA:  Anders Bardal kom i går hjem fra Klingenthal i Tyskland. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
HOPPDRAMA: Anders Bardal kom i går hjem fra Klingenthal i Tyskland. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

PRAHA (Dagbladet): Anders Bardal (31) kommer ikke til å hoppe rennene i finske Kuusamo denne uka. Etter kaoset i helga blir han hjemme og trener.

I går ettermiddag møtte Dagbladet Bardal på flyplassen i Praha. Da hadde det gått mindre enn ett døgn siden scenene som fikk hoppverdenen til å gispe.

Han og østerrikeren Gregor Schlierenzauer (23) sto alene på toppen i tyske Klingenthal søndag. Publikum ventet på at de to skulle avrunde første omgang av årets første verdenscuprenn.

Så skjer det: Schlierenzauer blir fanget opp av et TV-kamera mens han snakker med trener Alexander Pointner i telefonen. Deretter legger han på røret og går bort til Bardal.

De prater sammen. Det pekes mot kulen. I fellesskap rusler de mot heisen, og tar seg ned til sletta.

- For farlig vind, konkluderer begge. Handlingen kan vanskelig tolkes som annet enn at de overkjører juryen.

- Jeg hater styr. Men jeg er fortsatt stolt over avgjørelsen, sier Bardal til Dagbladet.

Varierte voldsomt Trønderen begrunner sitt ståsted med at han verken fredag eller lørdag fikk dreis på Klingenthal-bakken. Da vindforholdene varierte voldsomt søndag, begynte tvilen å melde seg.

- Jeg vet ikke hva Schlierenzauer og Pointner snakket om. Men det Schlierenzauer sa til meg, var at han vurderte forholdene som håpløse. «Vi får ikke noe godt ut av å hoppe. Jeg vurderer å gå ned», fortalte han.

- Så spurte han hva jeg mente. I utgangspunktet ønsket jeg å hoppe da vi ble dirigert ned på bommen. Men rett etterpå ble vi kalt opp igjen. Da begynte jeg å få en dårlig følelse. Jeg lurte på om det i det hele tatt var mulig å få oss ned.

Bardal fortsetter:

- Treneren og juryen bruker å ha kontroll på vinden. Men fra vi får grønt lys, hviler ansvaret på hopperen. Og bare hopperen. Jeg synes vinden var for farlig til å ta sjansen.

Bredesen-kritikk - NRK-ekspert Espen Bredesen lurte på hvorfor du plutselig skulle være redd for å hoppe nå. Kommentar?

- Det går på at det er tidlig i sesongen. Selvtilliten i bakken er ikke på topp ennå.

- Ble du presset av Schlierenzauer?

BLE ENIGE OM HOPPNEKT:  Anders Bardal (t.v.) og Gregor Schlierenzauer på toppen av hoppet der dramaet utspant seg. FOTO: NTB SCANPIX
BLE ENIGE OM HOPPNEKT: Anders Bardal (t.v.) og Gregor Schlierenzauer på toppen av hoppet der dramaet utspant seg. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

- Nei. Han sa hva han tenkte å gjøre. Så lurte han på hva som var mine tanker om situasjonen. Jeg var innstilt på ikke å få en dårlig opplevelse.

- Trodde dere at dere hadde makt til å få juryen til å avlyse rennet?

- Nei, det var aldri et tema. Da hadde vi slitt i dag.

- Men er det ikke da rart at østerrikerne la inn en protest etterpå?

- Det er mulig østerrikerne tenkte litt sånn, at rennet kunne bli avlyst. Men det var aldri i mine tanker. Dette var heller ikke en boikott mot FIS (Det internasjonale skiforbundet). Det har jeg gitt renndirektør Walter Hofer beskjed om.

Positive reaksjoner Bardal fortsetter:

- Jeg skjønte at det ville bli styr. Men det har gått bra. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, både fra hoppere og trenere. De synes det var tøft gjort.

Hopperen vil ikke bekrefte det selv. Men Dagbladet er kjent med at verken han eller Tom Hilde deltar i verdenscuprennene i Kuusamo til helga. De kommer trolig til å trene i Vikersund og på Rena.

- Jeg trenger flere hopp på snø. Det vil i så fall være taktisk lurt, for det er ikke så mange som uteblir fra konkurranse så tidlig sesongen.

Trener Alexander Stöckl sier at han støtter Bardal. Han er overrasket over protesten til østerrikerne.

Bardal har tidligere uttalt at OL og Hoppuka er sesongens store mål. Når han står over i Finland, kan han sannsynligvis vinke farvel til sammenlagtseieren i verdenscupen.

STOLT:  - Jeg hater styr. Men jeg er stolt over avgjørelsen, sier Bardal på flyplassen i Praha. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
STOLT: - Jeg hater styr. Men jeg er stolt over avgjørelsen, sier Bardal på flyplassen i Praha. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer