HJEMMEBESØK: Anders Bardal blir gått ekstra nøye etter i sømmene etter at han vant verdenscupen forrige sesong. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HJEMMEBESØK: Anders Bardal blir gått ekstra nøye etter i sømmene etter at han vant verdenscupen forrige sesong. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Bardal fikk dopingjegere på døra i Trondheim

- Har aldri skjedd før.

(Dagbladet): To ganger siden i sommer har Anders Bardal (30) fått dopingjegere på døra. Det har aldri skjedd før.

- Jeg vet ikke om det har å gjøre med at jeg vant verdenscupen forrige sesong. Men det kan hende, sier hopperen til Dagbladet.

I morgen starter verdenscupen opp igjen på Lillehammer. Sett i lys av det som skjedde sist vinter, er Bardal blant favorittene.

Nå er trønderen også et par hjemmebesøk rikere. Det er ikke uvanlig at hoppere blir testet for doping etter konkurranse. Men de har ikke stått på døra til Bardal i Trondheim - før nå.

Tysker fra FIS
- Førstemann kom fra Tyskland i sommer. Han var utsendt fra FIS (Det internasjonale skiforbundet), og ringte på i åttetida om morgenen, forteller Bardal.

- Ingrid, samboeren min, var oppe med barna og sa at jeg ikke måtte slippe inn noen. Men tyskeren opplyste at han var på oppdrag fra FIS og identifiserte seg. Det skulle tatt seg dårlig ut om jeg sendte ham hjem. Han ville ha blod- og urinprøve, og var en trivelig kar. Det hele var over etter 45 minutter.

Bardal fortsetter:

- I oktober fikk jeg besøk av Antidoping Norge. De jobbet på oppdrag fra FIS. Jeg var midt i leggetida til barna. Men også dette gikk fint.

Kritisk
Begge prøvene var negative. Bardal slår fast at han ikke har noe å skjule. Likevel er han klar på følgende:

- Du må hele tida rapportere hvor du er. Det kan være litt styr. Det er ikke mange år siden vi startet med meldeplikten. Men doping er ikke noe stort tema blant hopperne, sier Bardal, som aldri har hatt mistanke til konkurrenter.

Hopp har opp gjennom historien vært rammet av få dopingsaker. I 2008 testet tidligere OL-vinner Lars Bystøl positivt for cannabis.

I 2001 ble russeren Dmitrij Vasiljev utestengt i to år for bruk av furosemid.