<strong>FORNØYD:</strong> Anders Bardal rangerer laggullet under VM i Falun i 2015 som det morsomste øyeblikket i karrieren. Seieren i verdenscupen sammenlagt i 2012 mener han er det største øyeblikket. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FORNØYD: Anders Bardal rangerer laggullet under VM i Falun i 2015 som det morsomste øyeblikket i karrieren. Seieren i verdenscupen sammenlagt i 2012 mener han er det største øyeblikket. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Anders Bardal til Discovery

Bardal gjør comeback i hoppsirkuset

Blir ekspert for Discovery under OL og NM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han la opp som skihopper i 2015. Siden har det vært mer eller mindre stille rundt Anders Bardal (35). Men nå dukker han opp på TV-skjermen igjen – som hoppekspert for Discovery.

Comebacket i hoppsirkuset skjer allerede lørdag. Da arrangeres NM i normalbakke, som sendes på Eurosport.

- Dette har jeg ikke gjort før, så det fikser jeg sikkert. Det blir spennende, sier Bardal med et smil.

Rutinert

NM går i Midtstuen i Holmenkollen. Bardal skal også være hoppekspert for Discovery under OL i Sør-Korea i vinter.

Discovery har blant annet TV-kanalene TVNorge, Max og Eurosport. Hovedkommentator under NM og OL blir Jørn Sundby. I OL kommer Kjetil Strandbråten inn som ekspert i tillegg til Bardal.

<strong>TRIUMF:</strong> Anders Bardal vant verdenscupen sammenlagt i 2012. Her hilser han på den hoppinteresserte Nils Arne Eggen i Planica i Slovenia etter triumfen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRIUMF: Anders Bardal vant verdenscupen sammenlagt i 2012. Her hilser han på den hoppinteresserte Nils Arne Eggen i Planica i Slovenia etter triumfen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ekshopperen fra Steinkjer vant verdenscupen sammenlagt i 2012. Året etter tok han VM-gull i normalbakke i Val di Fiemme. Den siste store bragden var VM-gull for lag i 2015. Det skjedde under noen magiske dager i Falun.

Siden han la opp har Bardal jobbet som finansrådgiver for SpareBank 1 på Steinkjer. Fokuset har vært finansiering, forsikring og sparing. Jobben som hoppekspert kommer i tillegg til den sivile jobben.

Gode kontakter

- Hvordan kom jobben som hoppekspert i stand?

- Jeg fikk en forespørsel fra Discovery om det kunne være aktuelt. Og det var det. Jeg savner ikke hoppinga, men jeg savner miljøet. Jeg har fortsatt gode kontakter der.

Bardal forteller at han ikke har hoppet i en hoppbakke siden han la opp. Han begynte i jobben som finansrådgiver bare 14 dager etter sesongens siste renn i Planica i 2015.

- Da jeg reiste til Planica uten hopputstyr, ringte jeg sjefen for SpareBank 1 og sa: «Nå er det over. Jeg er klar for det sivile liv.»

Angrer ikke

Allerede før karrieren var over, ble Bardal tilbudt jobb i banken.

- Sjefen lurte på når jeg kunne begynne. Jeg sa at jeg skulle ha ferie den sommeren og kunne begynne på høsten. «Nei, jeg tror du begynner om 14 dager. Men du kan ta så mye fri du vil», svarte han.

Bardal fortsetter:

- I ettertid tror jeg det var greit. Dermed ble det ikke et tomrom etter at hoppkarrieren var over.

Utdanning

35-åringen legger ikke skjul på at han kan komme enda sterkere tilbake i hoppsporten på sikt. Han har tatt nasjonal utdanning som TD (technical delegate). Det innebærer at du er øverste juridiske ansvarlig for et hopprenn og sitter i juryen.

Hovedoppgaven er å sjekke at alt ligger til rette for et hopprenn. Blant spørsmålene du må stille er som følger: Er bakken godt nok preparert? Er det noen sikkerhetsglipper?

Det internasjonale skiforbundet FIS har spurt om han også vil ta internasjonal utdanning som TD, slik at han kan være sentral i verdenscuprenn.

- Jeg har vært med Hroar Stjernen som assisterende rennleder i Granåsen. Under et COC-renn i september var jeg rennleder. Vi får se om jeg satser på noe av dette. Dette blir i så fall en jobb ved siden av den jeg har nå.

Trener

Trener kan også være aktuelt, men da eventuelt i yngre årsklasser. Bardal forteller at han reiser til Oslo førstkommende fredag for å sette seg inn i ting og tang før NM.

- Hva tror du om hoppsesongen sett med norske øyne?

- Det ser ut som om mye er på plass. Jeg har hørt rykter om gode tester. Kenneth Gangnes er på gang. Han vant nylig et testrenn i Granåsen. Daniel-André Tande har gjort mye bra, det samme Johann André Forfang. Anders Fannemel er på vei tilbake. Jeg tror de skal klare seg godt.

Sommerens store hopper har for øvrig vært Dawid Kubacki fra Polen. Han vant Grand Prix på plast foran Anze Lanisek (Slovenia) og Junshiro Kobayashi (Japan).

Beste nordmann ble Gangnes på sjetteplass.

PS: Eurosport har senderettigheter til verdenscupen i hopp med norsk kommentator. Det samme gjelder for langrenn, skiskyting og alpint.

<strong>TOPPTRENTE GUTTER:</strong> Anders Bardal har vært med på mye moro som hopper. Her fra en treningsleir på Fuerteventura. I første rekke: Rune Velta, Andreas Stjernen og Anders Bardal. I andre rekke: Anders Fannemel og Tom Hilde. Øverst: Vegard Sklett. Foto: Alexander Stöckl
TOPPTRENTE GUTTER: Anders Bardal har vært med på mye moro som hopper. Her fra en treningsleir på Fuerteventura. I første rekke: Rune Velta, Andreas Stjernen og Anders Bardal. I andre rekke: Anders Fannemel og Tom Hilde. Øverst: Vegard Sklett. Foto: Alexander Stöckl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer