Bardal svevde inn blant de store

Anders Bardals prøvehopp på 212,5 meter var den norske beholdningen etter 1. dag av VM i skiflyging lørdag. Bare synd det ikke telte i konkurransen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da han landet etter å ha tangert Risto Jussilainens bakkerekord fryktet han selv at han ikke ville komme ned på jorden igjen med det første.

Det gjorde han imidlertid, for i selve rennet landet han på 182 og 157 meter. Det holdt til 15. plass og nest beste nordmann. Tommy Ingebrigtsen snek seg tidelen foran på 14. plass.

Smakte av fugl

Prøvehoppet til Steinkjergutten smakte av storfugl og lovet veldig godt for resten av skiflygings-VM. Hoppet er det nest beste en nordmann har gjort. Bare Tommy Ingebrigtsen har lengre svev. Han har som eneste mann i verden vært over 215 meter tre ganger med 219,5 som lengst. Totalt i verden er det nå bare 10 mann som har bedre personlig rekord enn Bardal.

Anders Bardal var veldig høyt oppe etter kjempesvevet, og brukte ekstra god tid til komme seg igjen. Han klarte det til en viss grad, for førstehoppet i konkurransen på 182 meter var egentlig et veldig bra hopp. Han var i likhet med Tommy Ingebrigtsen litt uheldig med vindforholdene.

Hoppet holdt til 7. plass, og det hadde smakt utrolig godt med en norsk overraskelse. Men for n'te gang misset 19-åringen da det gjaldt som mest. Han ble altfor ivrig i sistehoppet og slo av 25 meter istedenfor å legge på lengden i finaleomgangen.

Utrolig

- Utrolig at jeg klarte det igjen, sa en svært skuffet Bardal til NTB.

- Nå skal jeg ta dritthoppet i prøveomgangen, og spare godbitene til slutt. Svevet på 212,5 var bare helt utrolig, mimret Bardal etter å ha lagt den største skuffelsen bak seg.

Landslagssjefen var heller ikke spesielt misfornøyd med Bardal og Ingebrigtsens innsats. Det var andre i den norske troppen som landslagssjefen mente burde skamme seg. Da tenkte han på Roar Ljøkelsøy og Olav Magne Dønnems elendige hopp da det gjaldt som mest.

- Olav Magne slår jo av en hel hoppbakke, mens det Roar gjør bare er skinn og bein, sa Elverum, som tar yngstemann Bardal fram som eksempel på hvordan det skal gjøres.

Gjør som Anders

- Flere burde gjøre som Anders. Han har gjort det meste riktig på trening. Han kommer hit ned og gjør et dårlig førstehopp i bakken, men gjør det meste riktig og smeller til dagen etter. Jeg synes han er kommet nærmere og nærmere de beste og begynner for alvor å få det til, slo landslagssjef Elverum fast.

- Nå er det ikke bra det han gjør i sistehoppet, men han blir for ivrig og får ikke trykket til på hoppet i det hele tatt. Det var en prestasjon å få ut så mye som 157 meter, sa Elverum.

Handikap

Elverum var også relativt godt fornøyd med Tommy Ingebrigtsen. Den kanskje beste sveveren av de norske sliter fortsatt med et stor handikap. Han har den desidert laveste hastigheten på hoppet.

- Det må jo kunne løses på en måte gjennom hans skjeve sittestilling. Med tre-fire km/t lavere hastighet på hoppet enn de beste får han jo et sinnssykt handikap. Det tilsvarer jo fem seks avsatser så derfor er det jo veldig bra det han gjør i svevet.

Nå er ennå ikke VM avgjort, og de norske hopperne har mulighet til å klatre noen plasseringer i søndagens avsluttende renn. Men resultatlisten kan fort bli den endelige med tittelforsvarer Sven Hannawald på topp, og med landsmannen Martin Schmitt på sølvplassen.

Værmeldingen for søndag er nemlig ikke den aller beste. Det er spådd litt nedbør og betydelig kraftigere vind.

Sven Hannawald var den eneste som klarte å komme over 200 meter i begge hoppene. Han landet på 202 meter begge omganger og har en ledelse på 28 poeng på Schmitt som hadde 182 og 202 meter.

(NTB)

LANGT TRENINGSHOPP: Dessverre klaffet det ikke for Anders Bardal i skyflygings-VM i Harrachov i dag. I morgen har han en ny mulighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer