ALLEREDE FERDIG: Som 16-åring svømte Ye fra de beste gutta. Nå er hun 20 og ferdig med svømmesporten. FOTO:.   AFP  / Martin Bureau
ALLEREDE FERDIG: Som 16-åring svømte Ye fra de beste gutta. Nå er hun 20 og ferdig med svømmesporten. FOTO:. AFP  / Martin BureauVis mer

Bare 16 år slo Ye alle gutta i OL-finalen. Nå er hun 20, utbrent og ferdig

Bruk og kast i Kina.

YE SHIWEN var bare 16 år da hun leverte en av svømmesportens mest sensasjonelle prestasjoner under sommerlekene i London 2012:

  • På de siste 50 meterne inn mot olympisk gull på 400 meter medley svømte hun raskere enn Ryan Locthe, guttas OL-vinner på samme distanse.

Noe sånt hadde sporten aldri sett før, og den trodde visst ikke det den så:

- Vi skal være forsiktig med å kalle noe for doping. Det eneste jeg egentlig vil si er at hver eneste gang vi opplever noe utrolig i sporten vår, lærer historien oss at det er nettopp det, sa John Leonard, sjefen for svømmetrenernes internasjonale fagforbund. Andre forsvarte prestasjonen med at det alltid kommer helt spesielle nye utøvere med ekstreme kvaliteter.

Fire år seinere har Ye ennå gullet i behold. Hun var ikke blant de 23 medaljevinnerne fra London-OL som ble avslørt på retesting for et par måneder siden.

Men hun er ferdig som toppsvømmer. Da verdenseliten forgjeves forsøkte seg på denne sterke medleyrekorden hennes forleden, var den kinesiske jenta selv forlengst slått ut. Ye Shiwen -- sensasjonen fra sist OL -- ble nummer 27. I natt avsluttet hun karrieren med å bli sist på finalen på 200 meter medley.

HVA skjedde egentlig den søndagen i London? Ye selv merket ikke noe spesielt underveis. Hun følte seg ganske sliten, tenkte på å stoppe opp underveis og mente etterpå at hun burde gjort det enda bedre:

- Jeg ligger langt etter i brystsvømming, sliter med vendingene og også på fri kan det bli raskere, sa hun.

Klokkene vist noe helt annet. Prestasjonen på de siste 100 meterne i London var eksepsjonell.

I medley går gjerne den avsluttende fridelen raskere enn både butterfly, rygg -og brystsvømmingen, men her var forskjellen ekstrem:

  • Ye svømte 16 prosent raskere enn snittet for de tre første delene av distansen.

Konkurrentene hennes var 10 prosent raskere, mens forskjellen i guttas finale var 8 prosent. Fartsøkningen gjorde at Ye som første kvinne spurtet hurtigere enn en mannlig finalist.

Faktisk var hennes 58.68 på siste 100 meter fri sterkere enn tre fjerdedel av alle mannlige finalister i de siste mesterskapene før London-OL.

Og mer enn det. Med 28.93 sekunder på den siste lengden, var hun 17 hundredeler raskere enn Ryan Lochte som på den tida under den såkalte «formsvikten» til landsmannen Michael Phelps ble regnet som svømmingens mest allsidige utøver:

- Vi snakket om det ved middagsbordet etterpå, sa Lochte:

- Det er imponerende. Hun er virkelig rask. Hadde Ye svømt i banen ved siden av meg, kunne jeg like gjerne blitt slått, mente han.

DEN meningen har lite å gjøre med hvorvidt jenter i noen idretter etter hvert vil prestere bedre enn guttene. Det gjelder hva som bokstavelig talt er utrolig.

For Ye Shiwen ble ikke den enda raskere svømmeren hun trodde. I stedet ble hun bare dårligere. Hun slet med helsa. Seinest i det nasjonale OL-uttaket der hun fikk uakutt magevondt og var sjanseløs på favorittdistansen 400 meter medley. Til slutt ble hun tatt ut til Rio-OL på gamle resultater. Det gjorde at mirakelet i London mer og mer ble overskygget av den mistanken som har fulgt kinesisk svømmesport etter at flere titalls av landets stjerner gjennom 1990-tallet ble tatt for bruk av ulike steroider.

MEN sannheten om Yes monsterspurt ligger ikke nødvendigvis der. Hun ble svømmer gjennom kinesernes utstrakte talentprogram som plukker sine barn som myndighetene vil.

Da Ye var sju, så læreren at hun hadde så¨store hender. Sånt kan det bli talentskole av. Av den slaget som sorterer tusenvis av barn etter hva de tåler av trening.

En gang mens hun ennå var den desidert beste, spurte en reporter om Ye ikke ble lei av å bli behandlet som en robot:

- Naturligvis ikke. Vi har fine, vitenskapelige baserte treninger som gjør at vi stadig opplever framgang, svarte hun.

Nå sier Ye at karrieren som svømmer sannsynligvis er forbi. Hun har akkurat fylt 20, og nok en barnestjerne er brukt og kastet i badevannet.

,