NEDTUR: Oppgjøret mot Ruzomberok på Brann stadion dro lite folk. Det endte også med et tap for bergenserne, som ville møtt Everton i neste runde om de hadde gått videre. Her depper Sivert Heltne Nilsen etter et tap mot Sarpsborg tidligere denne måneden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NEDTUR: Oppgjøret mot Ruzomberok på Brann stadion dro lite folk. Det endte også med et tap for bergenserne, som ville møtt Everton i neste runde om de hadde gått videre. Her depper Sivert Heltne Nilsen etter et tap mot Sarpsborg tidligere denne måneden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Lave tilskuertall for Brann

Bare 4700 møtte opp for å støtte Brann i Europa League: - Jeg skjønner ingenting

TV 2-profil Davy Wathne synes Branns tilskuertall er forbausende lave.

(Dagbladet): Brann misset torsdag kveld muligheten til videre Europa League-spill og et møte med Premier League-laget Everton.

Men like skuffende var oppmøtet på Brann stadion i returkampen mot Ruzomberok. Til Brann stadion, som har en kapasitet på drøyt 17 000 tilskuere, hadde bare 4688 funnet veien.

Man skulle tro at en Europa League-kamp - der avansement og et oppgjør mot storlaget Everton står på spill - burde trekke tilskuere. Men det gjorde det altså ikke. Bergens Tidende har bemerket de glisne tribunene. Det er også noe som forbauser TV 2-journalist, bergenser og Brann-supporter Davy Wathne.

Skjønner ingenting

For det har tidligere vært omtalt av blant annet VG, at Brann har lavere tilskuertall på hjemmekamper enn før.

- Jeg må si jeg har stilt meg undrende til dette lenge. Tilskuertallene er forbausende lave. Det er ti år siden seriegullet nå, som ble feiret med en gullfest og helt enorm, ekstatisk jubel og begeistring. Så har det kommet en voldsom netur siden. Det har nok sneket seg inn andre holdninger enn de jeg er vokst opp med. Jeg skjønner ingenting av det, sier Davy Wathne til Dagbladet.

I jubelåret 2007 var det i snitt 17 000 tilskuere per kamp. Så langt denne sesongen ligger snittet på 12 145 ifølge TV 2-nettstedet altomfotball. Men kampen i går trakk altså færre enn halvparten av det igjen.

TV 2-anker Wathne drar fram fotball på TV - at du nå nærmest kan se akkurat det du vil fra gode vinkler, med repriser og alt du kan ønske deg - og en sjelden finværsdag som besøkte Bergen torsdag - som mulige grunner for at publikum uteble.

FORBAUSET: Davy Wathne forstår ikke hvorfor så få møter opp for å følge Brann. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORBAUSET: Davy Wathne forstår ikke hvorfor så få møter opp for å følge Brann. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Men Brann har jo aldri vært Rosenborg i Europa-sammenheng. De som er født sent på 80-tallet og tidlig 90-tall så Brann bli stabile og tok seriegull, og tror det er sånn Brann er. Men sannheten er at Brann aldri har vært noe stabilt topplag, sier Wathne.

Det bergenske selvbedraget

Wathne mener bergenserne i så måte er for utålmodige.

- Lars Arne Nilsen (Brann-trener) har gjort en formidabel jobb med Brann, men det er også blitt en klubb der man må jobbe hardt og målrettet. Men det passer ikke Bergens gemytt. Det tar tid å utvikle den toppidrettskulturen det krever for å bli en stormakt i norsk fotball. Det er en prosess bergenserne ikke er med på. Vi er for utålmodige til det. Det er noe lite bergensk over å jobbe hardt og systematisk. Men det bergenske selvbedraget sier likevel at Brann er et topplag, sier Wathne.

Skuffende var det også at Brann ikke klarte å følge opp 1-0-seieren på bortebane, og tapte 0-2 på Brann stadion. Dermed blir det ikke noe stjernemøte i neste runde.

- Det måtte være skuffende for spillerne å komme ut og se at interessen ikke er større. Det må jo være demoraliserende at folk gir faen. Da blir inngangen også veldig feil. Publikumsoppmøtet og stemningen rundt er nok med på å forklare hvorfor det gikk galt, tror TV 2-profilen.

Han synes også det er rart at bergenserne - som han selv beskriver «nærmest irriterer andre med sin selvbevissthet og oppfattes som brautende og selvgode» - ikke demonstrerer dette på en fotballarena.

- Fotball er jo en perfekt arena for å stille ut denne patriotismen. Det er lov å vise begeistring, sier Wathne.

Traff på estimatet

Camilla Schutz, kommersiell leder i Brann, sier til Dagbladet at klubben hadde anslått at mellom fire og fem tusen tilskuere ville overvære kampen mellom Brann og Ruzomberok.

Der traff de rimelig godt.

- Det er ganske lenge siden vi har vært i Europa League tidligere, så vi måtte bare måle opp mot tidligere erfaringer. Det hadde vært rundt det tilskuertallet mot motstandere som ikke nødvendigvis var så kjent for folk flest, forklarer Schutz.

- Så dere er ikke skuffet over oppmøtet?

- Vi jobber jo alltid, hver eneste dag, for å bli bedre på alle områder. Det med tilskuertall er noe vi hele tiden ser på og kommuniserer rundt. Og selv om det er sommerferie, været er fint og kampen går på TV, så er 4700 et lavt tall i forhold til det vi ser i eliteserien. Vi er tilfreds med at vi klarte å slå til på prognosen. Men det er et forholdsvis lavt tall, sier Schutz.

NB: Dagbladet skrev først at tilskuersnittet på Brann Stadion denne sesongen var 9 568. Det var feil. Årets tilskuersnitt er på 12 145.