BRUTAL: Den smale veien opp Höttinger Höll blir trolig hvor avgjørelsen i årets VM-fellesstart faller. FOTO: Tim de Waele/Getty Images
BRUTAL: Den smale veien opp Höttinger Höll blir trolig hvor avgjørelsen i årets VM-fellesstart faller. FOTO: Tim de Waele/Getty ImagesVis mer

Sykkel-VM i Innsbruck:

- Bare å bite i styreteipen og brekke seg opp

VM-debutanten klar for brutale «Highway to Höll».

(procycling.no): Med kun én øvelse igjen i årets verdensmesterskap i landeveissykling skal det et mirakel til for at Norge reiser hjem med en medalje i bagasjen.

Med ti medaljer på tvers av alle klassene siden 2010 har hatt en svært suksessfull periode, men når 4670 høydemeter fordelt på 252,9 kilometer venter søndag kommer de norske herrene trolig til kort.

LES OGSÅ: procycling.nos forhåndsanalyse - hvem rocker "Highway to Höll"?

Med en kvote på seks ryttere har man valgt å sende proffene Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm (begge UAE Team Emirates), samt kontinentalduoen Carl Fredrik Hagen og Markus Hoelgaard fra Joker Icopal.

Med syv forseringer av Igls-klatringen (7,9 kilometer à 5,7 prosent), samt én gang opp Höttinger Höll - omdøpt til «Highway to Höll» i forbindelse med VM - som over 2,8 kilometer har en snittprosent på 11,5 og maks på 28, setter man trolig sin lit til Eiking, som har vist seg som den beste norske klatreren de siste årene.

- Klar for at det blir min tøffeste dag på sykkelen

Med den store mengden klatring blir det en lang og krevende dag på sykkelen, med en jevn utskillelse. I en så tøff løype er det ingen muligheter for å gjemme seg og klatringene avslører en raskt.

Rittet blir på mange måter en forsmak på hva som venter Carl Fredrik Hagen neste sesong, når han tar steget fra kontinentalnivå og over i proffrekkene hos belgiske Lotto-Soudal.

27-åringen har vært en av de få, rene klatrerne i norsk sykkelsport og kvalitetene hans kommer til sin rett i de østerrikske bakkene. Han har imidlertid ingen illusjoner når det kommer til rittet.

- Det blir uten tvil en veldig brutal dag på sykkelen. Du må egentlig bare ta det som det kommer og se på det som et vanlig ritt. Jeg har i hvert fall aldri syklet så langt med så mange høydemetere noen gang. Det er ikke de sykeste fjellene, men de kommer hyppig og det blir seigpining gjennom hele dagen. Jeg er klar for at det blir min tøffeste dag på sykkelen, forteller han til procycling.no.

Spent

For en kontinentalrytter er det lite som henger høyere enn å bli tatt ut til VM, spesielt i konkurranse med utenlandsproffene.

Oppegårdmannen har gjennom sesongen imponert i Tour of Norway, hvor han ble nummer fire sammenlagt, og i det franske etapperittet Tour Alsace som han vant sammenlagt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FØRSTE SEIER: I 2017 tok Hagen sin første seier på landeveien. Den kom i Tour Alsace. FOTO: Tour Alsace
FØRSTE SEIER: I 2017 tok Hagen sin første seier på landeveien. Den kom i Tour Alsace. FOTO: Tour Alsace Vis mer

For klatreren har VM vært et naturlig mål gjennom sesongen.

- Å bli tatt ut i en VM-tropp til slutt ville være et tegn på at jeg hadde hatt en stabil og god sesong. Det var hovedmålet mitt i år, så det var veldig deilig å få den plassen.

LES OGSÅ: - Jeg satt på rommet mitt og gråt

I VM-debuten venter både et nytt nivå og en annerledes dynamikk enn han er vant med, når verdens beste ryttere skifter fra sine kommersielle lagtrøyer til landslagstrøyer.

- Jeg har ikke kjørt mot så mange gode før i en slik løype, så det blir en helt ny erfaring. Jeg har jo syklet sykkelritt før og har vært i kjelleren x antall ganger tidligere i år. Jeg tror ikke det blir en så stor forskjell, men det blir spennende å se hvor tidlig finalen starter. Jeg er veldig spent på farten i bakkene, hvor lett det er, eventuelt hvor vanskelig det er å sitte med i feltet. Jeg er mest opptatt av det er en fin læringsarena for meg og at jeg får avsluttet sesongen på en god måte.

- Trodde egentlig den skulle være brattere

Den store snakkisen og trekkplasteret til herrenes landeveisritt er Höttinger Höll. Med sine astronomiske stigningsprosent kan man forvente spektakulære bilder av ryttere som kjemper seg oppover.

De siste dagene har landslaget brukt til å teste løypen og har også vært å sjekket «Highway to Höll».

- Ut ifra hvordan folk hadde beskrevet den, trodde jeg egentlig den skulle være enda brattere og enda lengre. Den blir nok mer enn hard nok på slutten om man kommer seg dit. Den er fryktelig bratt, men kommer jeg meg først dit, er det såpass nærme mål at det bare er tre kilometer bakke igjen av sesongen. Da blir det bare å bite i styreteipen og brekke seg opp.

For hans egen del har han ikke noe spesielt resultatmål, men ønsker å få ut potensialet sitt.

- Det er mitt siste ritt for sesongen, så jeg har lyst til å avslutte med en god følelse og med noe jeg kan bygge videre på. Det spørs veldig hvordan det blir kjørt, men jeg har troen på at om jeg har en god dag og rittuviklingen er god, så kan jeg bite meg med og få en plassering i mål. Det hadde vært veldig stas det.

PS: Herrenes fellesstart følger du LIVE på procycling.no fra kl. 9:50 søndag!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!