TROR IKKE PÅ SYSTEMATISK DOPING: Petter Northug mistenker ikke finnene for å sette doping i system, og påpeker at dopingtatte Juha Lallukka sto utenfor landslagsopplegget.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TROR IKKE PÅ SYSTEMATISK DOPING: Petter Northug mistenker ikke finnene for å sette doping i system, og påpeker at dopingtatte Juha Lallukka sto utenfor landslagsopplegget.Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

- Bare å gratulere med at han ikke får gått skirenn på to år

Syrlig Northug etter finsk dopingavsløring.

SJUSJØEN/OSLO (Dagbladet): Mandag ble finsk langrennssport rammet av en ny dopingskandale da det ble kjent at Juha Lallukka hadde avlagt en positiv A-prøve på et forbudt veksthormon. I går kom den ventede stadfestelsen, da også B-prøven ga positivt utfall.

En syrlig Petter Northug er ikke nevneverdig imponert av 32-åringen når han blir spurt om sin reaksjon på avsløringen i forkant av helgens verdenscupåpning i langrenn.

- Hva skal man si? Det er bare å gratulere ham med at han ikke får gå skirenn på to år, sier Northug.

At en ny finne sitter i dopingsaksa, har imidlertid ikke vært noe stort samtaleemne innad i den norske landslagsgjengen de siste dagene.

- Det er ikke noe vi snakker om, men jeg registrerte at han var sprek på stafetten og på femmila i VM, sier langrennsstjerna om mannen som ble nummer åtte på den lengste distansen i Holmenkollen.

- Rein idrett Lallukka sto utenfor det finske landslagsopplegget. Derfor mener Northug det er grunn til å tro at det er et enkeltstående tilfelle, og ikke snakk om noen organisert doping.

- Jeg stoler på finnene. Jeg tror ikke dette er noe som er satt i system i det hele tatt. Jeg vet ikke så mye, men han har operert på egenhånd. Da kan jeg ikke tenke meg at det er systematisk, sier han.

Sporene etter bruk av veksthormoner forsvinner raskt, og i så måte kan det være tilfeldigheter som gjør at utøvere blir avslørt. Northug har imidlertid full tillit til antidopingarbeidet som legges ned i idretten, og vil ikke gå med på at det er flaks og uflaks hvem som blir tatt og hvem som går fri.

- Man tror alltid at sporten er helt rein. Men jeg vet det er stor forskjell fra da jeg var førsteårssenior og fram til nå på hvor mange tester det er i verdenscupen og ellers. Da vet du at det går den rette veien. Selv om det kommer enkelttilfeller, håper jeg sporten er fri for doping, sier 25-åringen på pressekonferansen på Sjusjøen.

I DOPINGSAKSA: Den finske langrennsløperen Juha Lallukka har testet positivt på et veksthormon. Foto: SCANPIX / LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
I DOPINGSAKSA: Den finske langrennsløperen Juha Lallukka har testet positivt på et veksthormon. Foto: SCANPIX / LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto Vis mer

- Har du selv blitt testet mye?

- Ja, jevnlig. Det går i perioder. I noen perioder er det mye testing, så kan det være rolig en stund, og så blir det mye igjen. Når verdenscupsesongen er i gang blir det mye testing, forteller Northug.

Tidlig formtopp Han imponerte under den svenske langrennsåpningen i Bruksvallarna forrige helg da han ble nummer tre på 15 kilometer i fri teknikk, intervallstart. Lørdag står samme distanse på programmet på Sjusjøen.

Northug, som satser på en uvant tidlig formtopp denne sesongen, er ikke spesielt spent på hvor han står i forhold til konkurrentene drøyt seks uker før vinterens store mål, Tour de Ski:

- Nei, egentlig ikke. Jeg tenker at det er en gjennomkjøring. Den siste tida har jeg trent barmark hjemme og ikke ladet opp så optimalt som jeg kunne. Men i år er det Tour de Ski som gjelder og da må jeg gjøre forberedelsene litt annerledes. Jeg har trent mindre i høst for å ha en god følelse tidligere med tanke på Tour de Ski. Dermed blir det mange skirenn tidlig for å få spissing inn mot Tour de Ski. Jeg kommer derfor ikke til å ha det store grunnlaget etterpå. Da kommer formen til å dale, men da er sesongen egentlig over, forklarer Northug, som føler seg piggere nå enn på samme tidspunkt forrige uke.

- Jeg var halvtung forrige helg. Jeg har trent mindre denne uka og har mer overskudd nå. Jeg håper derfor at jeg har en bedre følelse enn jeg hadde i Sverige, og er med i toppen, fortsetter han.

Tror på Emil Han synes det er vanskelig å si noe om hvem som blir hans fremste utfordrere til en pallplass i årets første renn på norsk snø.

- Det er umulig å spå. Det er et åpningsrenn, og i herreklassen er det så mange som kan være på pallen.

- Hva med skiskytterne?

- Det er ei løype som passer skiskytterne med mye korte bakker. Jeg vet at de er raske i skøyting, og med så mange av dem på startstreken, er det ihvertfall én av dem som kommer til å gå fort.

- Emil Hegle Svendsen, for eksempel?

- Ja, Emil skal gå. Det blir sikkert han.

- Kan han vinne?

- Ja, jeg tror det. Han har ikke vært syk og har trent bra. Han kan gå helt til topps, sier Northug.

LAR BØRSA LIGGE: Emil Hegle Svendsen stiller til start uten børsa på ryggen i helgen. Petter Northug tror skiskytteren kan gå helt til topps også i spesiallangrenn, slik Ole Einar Bjørndalen gjorde i verdenscupåpningen for fem år siden.Foto: Heiko Junge / Scanpix
LAR BØRSA LIGGE: Emil Hegle Svendsen stiller til start uten børsa på ryggen i helgen. Petter Northug tror skiskytteren kan gå helt til topps også i spesiallangrenn, slik Ole Einar Bjørndalen gjorde i verdenscupåpningen for fem år siden.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer