Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nations League gruppe C3

Bare bedre enn fantastisk er godt nok for Norges EM-drømmer

Norge har vunnet sju av åtte kamper i 2018. Ni av ti må mest sannsynlig til for å vinne gruppespillet i Nations League.

SÅNN SKAL DET SE UT: Moi Elyounoussi ga Norge 1-0 mot Bulgaria på Ullevaal. Det skapte så mye glede.Joshua King (th) burde gitt oss 2-0 da han bommet for åpent mål. Det kan, om vi ikke scorer nok mot Slovenia og Kypros, være missen som til slutt koster Norge gruppeseieren i Nations League. Foto: Bildbyrån
SÅNN SKAL DET SE UT: Moi Elyounoussi ga Norge 1-0 mot Bulgaria på Ullevaal. Det skapte så mye glede.Joshua King (th) burde gitt oss 2-0 da han bommet for åpent mål. Det kan, om vi ikke scorer nok mot Slovenia og Kypros, være missen som til slutt koster Norge gruppeseieren i Nations League. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LJUBLJANA (Dagbladet): Lars Lagerbäck sier sju seirer på åtte kamper i 2018 er en fantastisk prestasjon. Det har han rett i. På vei tilbake fra avgrunnen, det er nemlig ikke så altfor lenge siden vi var nummer 86 på FIFA-rankingen, spiller det ingen rolle at motstanderne våre har holdt rankingposisjonene 36 (Island), 42 (Australia), 45 (Bulgaria), 60 (Albania), 62 (Slovenia), 70 (Panama) og 86 (Kypros).

FOR Å VINNE gruppa i Nations League bør året helst ende med ni av ti. Det er sjelden vare. Samtidig er det veldig sannsynlig. En stadig bedre defensiv har gjort Norge til et lag som evner å kontrollere kamper mot lag på vårt nivå, akkurat nå det tredje beste i Europa.

Resten, for å skaffe seg en EM-gardering på siden av den ordinære kvalifiseringen som skal spilles gjennom 2019, handler om å score noen helt nødvendige mål.

PÅ DE FIRE første kampene i Nations League har Norge scoret fire – 2–0 Kypros (H), 0–1 Bulgaria (B), 1–0 Slovenia (H) og 1–0 Bulgaria (H). Det holder til gruppeledelse på bedre målforskjell enn Bulgaria. Men når status gjøres opp en sein kveldstime i Nicosia mandag19. november kan effektiviteten være det som til slutt biter oss i halen.

Derfor handler ikke Slovenia-Norge og Kypros-Norge bare om å vinne.

Vinner Bulgaria sine to gjenstående kamper – Kypros (B) og Slovenia (H) – handler det om å vinne nok.

– Vi har folk på tribunen i de andre kampene (Kypros-Bulgaria fredag, Bulgaria-Slovenia tirsdag) og vil tilpasse spillet etter det Bulgaria gjør, sier Lars Lagerbäck. Ingenting skal overlates til tilfeldighetene.

KORT FORTALT BETYR det offensiv gambling om scoringer er det vi trenger. Skulle Bulgaria mot formodning ligge under vil det handle om å beholde en eventuell ledelse og ri av stormen. Men alt dette er alternative planer, det eneste som er sikkert er at Norge vil være Norge.

Et lag med god struktur og godt organiserte harebikkjer.

Lars Lagerbäcks fingeravtrykk.

FRAM TIL BULGARIA på Ullevaal 16. oktober sleit Norge med den offensive delen av spillet. Rytmen i angrepsspillet var fraværende på grunn av dårlige valg og mangel på presisjon. Være seg kontringer etter gunstige ballerobringer eller spill mot etablert forsvar, Norge gjorde mer feil enn riktig. Men så, plutselig, falt veldig mye på plass mellom klokka 20.45 og 21.30 en tirsdagskveld i oktober.

Norge spilte god, modig og variert angrepsfotball i alle spillets faser.

Det eneste som manglet var scoringene.

2–0 OVER BULGARIA ville gitt oss innbyrdes fordel om det ender med poenglikhet etter seks kamper. I et slikt scenario ville målforskjellen vært av akademisk betydning. Men der vi er nå, fordi Norge og Bulgaria står dønn likt etter hver sin 1–0 seier, kan antall scoringer i de to siste kampene være det som avgjør Nations League gruppe 3C.

Missen til Joshua King for åpent mål rett før slutt mot Bulgaria blir stadig større og større.

SIDEN LARS LAGERBÄCK tok over Norge for 18 måneder har vi ønsket, snakket om og etterlyst et norsk angrepsspill. Mot Bulgaria på Ullevaal kom veldig mye på en gang. Bevegelsene, pasningene, trøkket og motet – alt var der samtidig i den første omgangen.

For første gang på mange år var Norge gode begge veier.

MED DET NIVÅET inne – når Norge kan angripe med pasninger gjennom ledd, to høye backer som hele tiden vil rundt på kant eller inn mellom motstanderens backer og midtstoppere, samt spisser og motsatte kantspillere som jobber, sliter og tar de nødvendige løpene inn foran mål, vil Norge alltid skape målsjanser. Det er godt å ha med seg inn i fredagskvelden i Ljubljana. For det siste Norge gjorde før spillerne dro hver til sitt i oktober var veldig bra.

Blir det neste like bra tar vi tre nye poeng denne fredagskvelden også.

SLOVENIA ER SVEKKET, har skader, en mann i karantene og en toppkeeper som nekter å spille for landslaget (Atletico Madrids Jan Oblak). Det hjelper. Usikkerhetsmomentet er en ny trener siden sist vi slo dem. Men dette skal ikke handle om Slovenia, det skal handle om gevinsten av det Norge har klart å bygge under 20 måneder med Lars Lagerbäck.

Godt forsvarsspill.

Angrepsspillet fra den første omgangen mot Bulgaria.

Summen av 1 og 2.

Går det regnestykket opp reiser vi til Kypros med enda større tro på gruppeseier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!