- Bare bitterhet og prestisje kan velte VM for Northug

Ski-ekspert tror alt løser seg.

MOT VM. Alt tyder på at Petter Northug har blikket rettet mot VM i Falun. Torgeir Bjørn mener at skistjernen og skiforbundet blir enige i tide. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MOT VM. Alt tyder på at Petter Northug har blikket rettet mot VM i Falun. Torgeir Bjørn mener at skistjernen og skiforbundet blir enige i tide. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer


- Det er trolig bare eventuell bitterhet og prestisje fra en av partene som kan velte VM-planene til Petter Northug, mener langrennsekspert Torgeir Bjørn.

- Det lyser store VM-ambisjoner av Petter nå. Det er lett å se, sier langrennsekspert Torgeir Bjørn.

- Jeg mener han temmelig sikkert har fem-mila i Falun som det store målet. Å slå svenskene i Sverige i VM på en fem-mil. Kan det bli bedre?, spør Torgeir Bjørn.

Løp med handlevogn  Men det gjenstår at Northug-leiren og Norges Skiforbund må komme til enighet i en vrien sponsorsituasjon.

Skiforbundet har matkjeden Spar som hovedsponsor.
Petter Northug har Coop som sin personlige sponsor.

De to kjedene lever av å fylle hver sin handlevogn.
Her ligger det en floke som må løses.

Strammere regler Skiforbundet har strammet inn regelverket foran årets sesong.
Det hindrer Petter Northug i å stå utenfor landslaget i vinter.
Det betyr også at spesialavtalen hans med hovedsponsor Coop må tones ned på et eller annet vis.

Trolig kunne Petter hatt det meste på lua i vinter, bare ikke Coop.

1. november må signaturene befinne seg på samme ark. Blir ikke skiforbundet og Northug-leiren enige, betyr det at VM i Falun i slutten av mars neste år går uten Petter Northug.

Det kan i så fall bety at Petter Northug har gått sitt siste langrenn i verdenseliten.
Utfallet kan bli at den kontroversielle publikumsmagneten trekkes over i de lange turløpene.
Men Bjørn tror ikke det skjer i forkant av VM.

- Det er moro å vinne Vasaloppet. Men definitivt morsommere for Petter å bli verdensmester i Falun, mener Bjørn.

Siste sesong Dagbladets Esten Sæther skriver i en kommentar i dag, at det mest sannsynlig uansett er over for Petter Northug som landslagsløper etter VM i Falun.
Innstrammingen i regelverket fra skiforbundet forhindrer utøver i å dele et år i to og stå utenfor landslaget i sommersesongen, slik Petter Northug har hatt anledning til. Det blir det slutt på foran neste sesong.

Ikke noe nytt - Det er ikke noe nytt i denne innstrammingen av regelverket. Det ble fastsatt på skitinget. Men det nærmer seg jo tidsfristen. Da blusser det litt opp nå. Partene har hatt god tid på seg til å finne en løsning, sier Bjørn.

- Begge må gi - Jeg både håper og tror at det blir en fornuftig løsning. Begge parter er definitivt best tjent med at Petter Northug starter i VM.
Her må både skiforbundet og Northug-leiren være innstilt på å gi noe for å få dette i havn.
Forbundet kan strekke seg for at Petter oppfyller noe av ansvaret overfor sin sponsor. Og Petter kan gi noe ved eventuelt en reduksjon i sponsorinntekten i vinterhalvåret, mener Bjørn.

Trener mot VM All treningen siden mai i år ser ut til å være rettet mot World Cup-sesongen og med VM i Falun som hovedmålet. Dette har vært helt framtredende i opplegget hans. Det han har deltatt i denne sommeren har vært rettet inn mot kommende langrennsesong.
Petter Northug har fått trent optimalt.
 
Inntektskilde - Petter var en enorm inntektsskilde fra 2006 og til 2013. Det er man høyst klar over i forbundet. Jeg tror derfor man ønsker å strekke seg litt ekstra i forhold til Petter og hans personlige sponsoravtale. Og jeg tror den samme innstillingen finnes i Northug-leiren. Representanter for Coop har også ved tidligere anledninger uttalt at de følger det Northug-leiren legger opp til.
Grunnlaget for en konstruktiv løsning er absolutt til stede, mener Torgeir Bjørn.

Minimal soningsfare I dag ble det kjent at Petter Northug må møte i retten 9. oktober.
Det er lite sannsynlig at skistjernen må sone i skisesongen.

TROR P LØSNING. Ski-ekspert Torgeir Bjørn mener både Northug og skiforbundet har alt å tjene på å bli enige.
TROR P LØSNING. Ski-ekspert Torgeir Bjørn mener både Northug og skiforbundet har alt å tjene på å bli enige. Vis mer