EN VINNERBY:Strømsgodset drar til Ullevaal som laget til en by i flott utvikling. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix.
 


Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
EN VINNERBY:Strømsgodset drar til Ullevaal som laget til en by i flott utvikling. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Bare bra om det ender i Drammen

Cupen trenger slike kamper, men mest trenger fotballen at Strømsgodset vinner.

||| LIKE naturlig som å samle seg rundt de norske lagene som spiller internasjonalt, er det å ønske alt godt for cupen. Det er derfor det samme RBK-laget som vi forgjeves heiet fram mot FC København forleden, nå heldigvis er ute av Norgesmesterskapet.

For denne historiske semifinalen har lite å gjøre med et for dårlig nivå hos landets beste fotballag. Der RBK har vist sin nasjonale dominanse i seriekamp etter seriekamp de siste to sesongene, forteller Follo-seieren om sportens iboende tilfeldighet akkurat idet vi trenger å høre denne gamle sannheten igjen.

For den historien gjør norsk fotball bedre.

INTERESSEN for cupen har dalt de siste årene. Det er en trist utvikling ettersom denne turneringen mer enn noe annet bygger oppunder selve massespredningen av norsk klubbfotball.

Det er fotball som breddespill på seniornivå som er ryggraden i vår måte å organisere sporten på. På det viset får fotball et spesielt demokratisk preg med ganske like muligheter for å lykkes uansett hvor i landet du kommer fra.

Nettopp dette gjør at Follos eventyr angår alle som er glad i norsk fotball.

DET gjør derimot ikke selve Follo FK.

Selv var jeg trener for motstanderlaget i klubbens aller første kamp i serieåpningen våren 2 002. Det ble en enkel feiring rundt den støvete grusbanen på det nedslitte idrettsanlegget til stasjonsbyen Ski rett utenfor Oslo. Ordføreren klippet over båndet, det var ganske glissent rundt sidelinjene og den helt nye klubben fikk et skuffende resultat. Omtrent sånn har det også humpet seg fram siden.

Målt ut fra folketall er det naturlig at selve samlingsklubben for all fotball øst for hovedstaden i denne korte tida har vekslet mellom 1. og 2.divisjon, men responsen i nærmiljøet har vært laber. Som breddeklubb  fungerer Follo FK flott i talentutviklingen. Gårsdagens sensasjon inneholder da også mange lokale spillere. Selve toppidrettsproduktet; som jo var poenget med sammenslåingen, har derimot vært tilnærmet interesseløst.

SLIK er det dessverre ingen sportslig fornyer som snart skal spille på Ullevaal. Jumboplassen i 1.divisjon forteller den egentlige sannheten om hva som vanligvis presteres.

Desto mer imponerende av spillere og trenere er det selvsagt å presse fram dette resultatet i semifinalen, men likevel:

•• I finalen venter vi bare på Strømsgodset.

Det er de som står for den rent fotballmessige utviklingen.

DET er mye uferdig også ved Drammens-klubben. Semifinalen mot Odd var slett ingen nytelse. Likevel er det noe med pågangsmotet og retningen i laget som er verd å ta med seg:

•• Strømsgodset er det topplaget i Norge som mest systematisk har bygget opp et ungt lag ut fra de begrensete midlene klubben har hatt til rådighet.

Størsteparten har skjedd via innkjøp, men rundt de innleide talentene har byens egne unggutter blitt brukt til å fylle opp stallen. Til sammen har det skapt en entusiasme i laget som Drammen egentlig må helt tilbake til det nasjonale fotballgjennombruddet på 1960-tallet for å finne maken til.

representerer Strømsgodset også en helt ny by. Ingen norske byer har som Drammen tatt konsekvensen av at selve byrommet påvirker hverdagen til innbyggerne. Satsingen på velstelte felles arealer i sentrum har endret ryktet fra klisjeen om landets største veikryss til et hverdagseksempel på hvordan et bysentrum kan organiseres til beste for flest mulige fordi kommunen bevisst prioriterer fellesskapet.

I en tid hvor selv de beste norske fotballklubbene glipper i kommunikasjonen med nærmiljøet sitt, hjelper nettopp et slik breddesyn på fotball. Så var da også Marienlyst fylt opp av fotballsparkende småunger da jeg besøkte stadion mandagskvelden før semifinalen.

Sånn er det et stolt Drammen som topper framgangen sin med en cupfinale på Ullevaal. Bare den gleden over hva de har fått til med klubben og byen gjør at jeg håper de vinner.