Bare Brasil

Bare Brasil står igjen uten snublefeil av VM-favorittene. Det er passe ironisk i en turnering der storhetene stokker det til for seg selv.

For i VM-kvalifiseringen minnet Brasil minst av alt om en kommende verdensmester. Den tapende finalisten fra 98-mesterskapet måtte vente helt til avslutningen for å bli trygge på deltakelse.

Helt trygt er det ikke nå heller. Men det er morsomt.

Nettopp kravet til underholdning er avgjørende for ethvert brasiliansk landslag. Derfor er lag og publikum hjemme i Brasil i ferd med å finne hverandre.

Vi fant det vi likte første gang vidunderbarnet Ronaldinho gliste etter en vellykket finte.

Dette brasilianske mannskapet har alt som skal til for å glede fotballvenner jorda rundt.

Også overmotet og manglene

Leter

For først og fremst tar Brasil sjanser. Med sidebackene Cafu og Carlos som både breddeholdere og gjennombruddsspillere på kantene, må det bli mye rom bakover på banen.

Mye av rommet blir kompensert gjennom hurtigheten til midtstopperne Lucio og Roque Junior, men selv det kan ikke hindre at Brasil kommer i undertall på kontringer mot nesten hvilket som helst lag.

Derfor leter trener Luiz Felipe Scolari fortsatt etter den rette mannen sentralt på midtbanen til å erstatte sin skadde kaptein Emerson. I åpningskampen mot Tyrkia prøve han Vampeta, mens mer defensive Polga Anderson overtok mot Kina.

Poenget er uansett å finne spilleren som sammen med Gilberto Silva kan gardere noe av den offensive friheten som ligger til grunn for den brasilianske stilen.

Vær så god

Friheten innebærer også retten til å holde ballen litt for lenge. Flere gode bakromsløp på kantene var forgjeves fordi ballen ikke ble slått tidsnok.

I de fleste europeiske ballkulturer hadde det irritert. Hos Brasil er rausheten mot ballholderen høyere, og alt foreløpig bare smil. Spørsmålet er effektiviteten når motstanden blir tøffere og Cafu og Carlos fortsatt løper uten å få ball.

Selv om åttendelsfinalen virker grei med Russland, Japan eller Belgia som motstander, kommer det sannsynligvis toppkvalitet og struktur i kvartfinalen.

Zidane klar

Men hvem som kommer er uvisst i en turnering der favorittene kan falle ut alt i gruppespillet:

 • Den franske legen ga i dag Zidane klarsignal mot Danmark, men fortsatt må det scores to plussmål.
 • Argentina trenger seier mot velorganiserte Sverige og må få mer fart på ballen i midtbaneleddet for å klare den oppgaven.
 • Kamerun må også vinne, og det gjør sjelden noen mot Tyskland i en gruppekamp der også tyskernes videre VM-deltakelse står på spill.

  Selv Italia rotet det til for seg med noen tiendedels uoppmerksomhet hos veteranen Maldini mens laget ledet 1-0. Hadde han gitt beskjed til stopperreserven Materazzi om den kroatiske trusselen på blindsida midt i straffefeltet, hadde italienerne aldri misset den første sjansen til åttendedelsfinale.

  Nå er også de en favoritt med uviss skjebne inn i den andre VM-uka.

  Bare Brasil kan slappe av.

  esten.o.saether@dagbladet.no

BRASILIANSKE GLIS: Fortsatt er alt bare moro med Brasil. For oss kan det gjerne den gleden vare.<