- Bare bryllup er større

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Bryllup er det eneste som vil være større enn dette VM-gullet, jubler verdensmester Liv Grete Skjelbreid. 27. mai gifter hun seg med den franske skiskytteren Raphael Poiree.

Den franske verdenscuplederen ga da også go'jenta si både kyss, klapp og klem da Liv Grete klarte å stable seg på beina etter å ha utklasset resten av feltet på gårsdagens VM-sprint.

En ledelse på 29,8 sekunder er et glimrende utgangspunkt foran dagens jaktstart.

Gulljenta fra Hålandsdalen går inn i historien som kanskje tidenes mest overraskende VM-vinner. For knapt noen har slitt mer med sykdom og motgang enn 25 år gamle Liv Grete Skjelbreid:

  • I juli i fjor ble hun matforgiftet av kylling.
  • I oktober i fjor var hun gjennom en tøff antibiotikakur.
  • I desember fikk hun tarmbetennelse og gikk på så sterke medisiner at hun ble sløv og slapp.

Hjemsendt

Landslagssjef Audun Svartdal var så bekymret over hennes helse at han sendte henne hjem etter rennene i Hochfilzen før jul. Liv Grete sto over hele ni strake renn.

- Jeg trodde sesongen var over for min del, sier Liv Grete Skjelbreid.

Da var det godt å ha en oppmuntrende samboer.

- Uansett hvor langt nede jeg var, har Raphael hele tida trodd på meg. Og han har klart å overbevise meg om at jeg er god nok til å vinne. Og han fikk jo rett til slutt, jubler verdensmesteren, som har vært sammen med franskmannen i fire og et halvt år.

- Vi traff hverandre første gangen under junior-VM i Canada i 1992, men ble først skikkelig kjent i 1995. I fjor fridde han.

- Hvordan han fridde er hemmelig, men jeg kan avsløre at det ikke var spesie lt romantisk. Og ikke drikker han vin, det er dårlig til å være franskmann, gliser Liv Grete.

Reddet VM-formen

Den norske landslagsledelsen får også en solid takk.

- Jeg hadde ikke sittet her som verdensmester i dag hvis jeg ikke hadde blitt sendt hjem før jul. Sannsynligvis hadde jeg vært like syk ennå, sier hun i et lite alvorlig øyeblikk.

- Helsa kommer foran alt. Liv Grete ønsket selv å starte i flere renn, men vi måtte si nei. Og det ser ut som om vi klarte å redde VM-formen hennes på det, smiler landslagssjef Audun Svartdal lurt.

Stående skyting

I tillegg til sykdommen har Liv Grete opplevd en voldsom motgang med skytingen i vinter.

Spesielt i stående - hvor hun har gått på smell etter smell.

- Jeg har fått så mange smeller at jeg havnet i en ond sirkel. Det ble så ille at jeg en stund gruet meg til skyte stående .

Helt til i går.

Da fant hun endelig følelsen hun har søkt etter. I liggende var det fem blinker rett ned.

I stående plaffet hun ned de fire første blinkene rett ned.

- På det siste skuddet ble jeg urolig. Sannsynligvis var det en reaksjon på at jeg hadde høy puls. Men heldigvis klarte jeg å holde hodet kaldt, jubler gulljenta.

Hun er imidlertid ydmyk foran dagens jaktstart.

- Selv om jeg leder med nesten et halvt minutt, så kan alt skje. Jeg skal gå mitt eget løp. Og nå som jeg har vunnet et gull, vil alt annet bli en bonus.

roy.wahlstrom@dagbladet.no