Bare de beste lagene igjen

Denne gangen var det bra at vi slapp en overraskelse.

RETT LAG VANT:  Tyskland er heldigvis med videre i EM. Akkurat som resten av stormaktene i europeisk fotball. FOTO: Reuters/Thomas Bohlen.
RETT LAG VANT: Tyskland er heldigvis med videre i EM. Akkurat som resten av stormaktene i europeisk fotball. FOTO: Reuters/Thomas Bohlen.Vis mer

SELV dette ble en kveld der Hellas kunne gjort veldig mye ut av veldig lite, men heldigvis hadde laget en for dårlig keeper til det. Der gullguttene fra 2 004 brukte staute Antonis Nikopolidis som siste skanse, har adskillig mer slepphendte Mikhalis Sifakis etter hvert måtte gjøre jobben i denne turneringen. Det hjalp for alle oss som synes det holder med grekernes variant av fotball nå.

Derfor var det bra at Sifakis tok turen for oss ut i feltet på stillingen 1 - 2 og ikke fant tilbake til målet sitt før Klose definitivt hadde avgjort denne kvartfinalen.

Da først var det trygt at EM kunne fortsette uten Hellas.

AKKURAT det er selvsagt ikke noe mål i seg selv. Grekernes problem er ikke mangel på gode nok spillere; det er mangel på den normale risikoen som er nødvendig for å gjøre fotball til et morsomt spill.

De siste årene har gresk fotball vært i stor framgang. Vel er fundamentet i klubbene på gyngende økonomisk grunn, men i fotballbransjen er dette ikke noe nasjonalt kjennetegn. Uansett har nivået i den hjemlige greske serien produsert en lang rekke toppspillere og sørget for at Hellas nå har spilt tre EM på rad.

I kvaliken til årets mesterskap var laget til og med ubeseiret. Det er da det er grunn til å spørre om hvorfor landslaget tyr til så gjennomført destruktiv fotball.

FOR først når de blir tvunget til å løsne på denne tilnærmingen, er det mulig å se dette lagets egentlige nivå. Det skjedde i den første kampen mot Polen og det gjentok seg i den siste kampen mot Tyskland.

Ved hjelp av et par offensive bytter skaffet trener Fernando Santos seg et giftig angrepslag. Hva er da vitsen med å plage oss med 10 spillere rundt eget mål? Hvorfor kan ikke heller trener og spillere bruke mer tid på å utvikle angrep av den typen som ga 1 - 1 og ny spenning i kvartfinalen? For da var plutselig ikke grekerne hjelpesløse ofre, men ganske enkelt turneringens beste kontringslag.

Likevel er det få som komme til å huske Hellas for noe så hyggelig, og det er tvers igjennom grekernes egen skyld.

TYSKERNE derimot bruker fotballen sin til å begeistre både nasjonalt og internasjonalt.

Sannsynligvis hadde de ikke trengt denne keeperhjelpen. De brukte bare noen minutter på å snu 1 - 1 til en ny ledelse, og framstod stort sett like trygge gjennom hele kampen.

I så måte er det to kamper før slutt ingen sprekker i favorittstempelet, men kanskje en ny ide hos motstanderne. For hittil i EM har et svært ballholdende Tyskland fått styre alle kampene sine inn til overbevisende seire. Det åpner for en annen taktikk. Hva med å sette tyskerne under høyere press og se hvor bra de egentlig forsvarer seg?

I DE TI første minuttene da nederlenderne fikk til dette i innledningspulja, var Tyskland som svakest. På samme vis hadde selv grekerne et par gode angrep midt i andreomgangen der Vassillios Torosidis til slutt kom opp fra venstrebacken.

Bedre lag kan holde oppe sitt offensivt spill mot tyskerne i lengre perioder, og nå er det bare gode lag igjen i EM. Vinneren vil bli plukket blant de tradisjonellle stormaktene England, Italia, Frankrike, Spania, Portugal og Tyskland, og artigere kan det knapt bli.

For denne gangen var det ingen overraskelser det var verdt å se mer på.