Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare de som drømmer om å gå fra Therese blir best

Spør Heidi Weng. Eller Marte Olsbu.

NYE VINNERE: : En kø av norske skijenter står klar til å ta over etter Therese Johaug. Her Ingvild Flugstad Østberg etter dagens strålende seier. FOTO: : Terje Pedersen / NTB scanpix.
NYE VINNERE: : En kø av norske skijenter står klar til å ta over etter Therese Johaug. Her Ingvild Flugstad Østberg etter dagens strålende seier. FOTO: : Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

MED bare et par timers mellomrom tok norsk jenteidrett noen nye steg. For det er en linje mellom det sensasjonelle stafettgullet i Oslo og det like overraskende tronskiftet i langrenn i Ski Tour Canada som er enda tydeligere enn den ekte gleden over felles suksess:

•• Det gjelder å våge og utfordre de beste.

I hvert fall for de som vil overta på toppen.

THERESE JOHAUG har langt fra abdisert der. Hun har tvertimot gjennomført sin beste sesong noensinne, og er mer enn trygg nok til å ta et enkelt nederlag akkurat på den måten som de aller klokeste takler sånt. Therese skjønner at videre framgang avhenger av felles styrke. Slik blir Ingvild Flugstad Østbergs største seier på distanserenn, over tid en fordel. På samme vis som Heidi Wengs eventuelle sammenlagttriumf i Touren kommer til å løfte dette jentelaget ytterligere:

•• Alle tre er like avhengige av en stadig høyere standard for at Norge skal dominerende kvinnelangrenn fram mot neste VM og OL.

Så viktig var altså Thereses uvant svake dag.

Og så viktig er det å være tydelig på målet om at selv den aller beste er til å bli slått .

DET var nettopp det Astrid Uhrenholdt Jacobsen fortalte Dagbladets langrennsreporter John Rasmussen forleden etter å ha prøvd å følge Therese under fellesstarten i parkrennet i Montreal, bare for å bli stokk stiv.

- Respekten for Therese er for stor. Hvis det skal være noen vits for meg å satse videre, må jeg gjøre et forsøk på å gå fra henne, sa Astrid. Hun er som alltid flink til å si fra, og forlengst voksen nok til å gjøre det når sånt av og til koster.

For selvsagt skal den aller hyggeligste lagvenninnen også jaktes på. En eller annen vinter har selv Therese vunnet seg ferdig, og da må det helst stå en norsk jente klar til å ta over.

I LANGRENN står de i kø. Om Heidi Weng holder unna med sin 30 sekunders ledelse på den avsluttende jaktstarten, er det i seg selv et epokeskiftet. Da har Norge fått enda en sammenlagtkandidat i tourene som kommer, og det i en sesong med både Therese Johaug, Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg på startstreken.

Så bra har vi aldri vært rustet i denne sporten. Men det er altså fordi noen har våget å prøve seg på den ekstremt høye standarden Therese allerede har satt.

Og da er vi over til stafettgullet og alt det fine som har skjedd med alle de fire skiskytterjentenes fart i sporet.

FOR der har Marte Olsbu og de andre tatt en utfordring som virket så alt for stor. Det er ikke lenge siden NRK-kommentator Ola Lunde som har en datter på samme alder som Marte, fortalte at han såvisst ikke så noen verdensmester i denne sørlandsjenta dengang de to jentene konkurrerte opp gjennom junioralderen. Til det gikk hun for seint på ski, og var tilsynelatende for svak fysisk.

Sånt kan gjøres noe med for den som vil trene og som har de rette til å hjelpe seg. For Marte har også fått hjelp av Steinar Mundal fra langrennsmiljøet , og nådd en helt annt nivå på ski.

Det ga en sisteetappe for minneboka og et VM-gull ingen så komme, men enda mer gir det en påminnelse til de neste som gjerne vil bli verdensmestre.

Bare de som drømmer om å gå fra Therese, blir best.
 

SENSASJONEN:   Marte Olsbu (t.v.), Tiril Eckhoff, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal under blomsterseremonien etter gullmedaljen på stafetten i VM i skiskyting. Endelig går de raskt nok på ski til å få oppleve en slik eventyrdag. FOTO: Audun Braastad / NTB scanpix.
SENSASJONEN: Marte Olsbu (t.v.), Tiril Eckhoff, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal under blomsterseremonien etter gullmedaljen på stafetten i VM i skiskyting. Endelig går de raskt nok på ski til å få oppleve en slik eventyrdag. FOTO: Audun Braastad / NTB scanpix. Vis mer