- Bare du vil det nok er alt mulig

Bolt med OL-oppmuntring til Okparaebo.

STOR BISLETT-KVELD: Ezinne Okparaebo løftet en ellers småskuffende norsk Bislett-kveld til nye høyder med seieren på 100 meter.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STOR BISLETT-KVELD: Ezinne Okparaebo løftet en ellers småskuffende norsk Bislett-kveld til nye høyder med seieren på 100 meter.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

BISLETT STADION (Dagbladet): Alltid sprudlende Ezinne Okparaebo (24) formelig bruste over av lykke etter å ha vunnet 100 meter i Bislett Games i et heat der fem av sju konkurrenter hadde bedre personlige rekorder å vise til.

I 1,2 sekundmeter motvind fikk BUL-sprinteren en tilnærmet perfekt start med raskeste reaksjonstid i feltet, sto distansen og klokket inn på 11,31 - 13 hundredeler foran nummer to , ChaRonda Williams fra USA.

- Det er gode sprintere. Mange av dem har slått meg før, og nå slår jeg dem. Det gir selvtillit, og det føles helt herlig. Det viser at uansett hvilke forhold det er, kan jeg få det til. Jeg tenkte etter løpet i Florø (11,16) at det faktisk kunne være mulig å vinne her. Jeg visste det var gode jenter jeg kom til å møte, men at det var mulig, sier Okparaebo.

Om ikke forrige helgs norske rekord i Florø og Diamond League-seier gir selvtillit nok i seg selv, kunne 24-åringen ta med seg ytterligere en bekreftelse på en god kveld på jobben ut i oslonatten i form av en oppmuntring fra høyeste hold i sprinthierarikiet.

Etter å ha brukt mye av pressekonferansen etter seier på 100 meter og ny, gyldig banerekord på 9,79 på å snakke om for små startblokker og for store sko, fikk Usain Bolt - med skostørrelse 48, etter eget utsagn - spørsmål om hvordan han bedømmer Okparaebos sjanser til å ta seg til en OL-finale. Selv om rekordmannen fra Jamaica vred seg unna noe konkret resultattips, mener han den norske sprintprinsessa kan oppnå store ting.

- Det handler om hardt arbeid og vilje. Bare du vil det nok er alt mulig. Hun må holde fokus og fortsette å jobbe hardt. Dessuten gjør seieren godt for selvtilliten hennes, sa Bolt.

- Rå start Okparaebo er også innstilt på å følge rådet fra verdenshistoriens raskest mann, og mener selv at forbedringspotensialet er stort.

OPPMUNTRING: Usain Bolt sa alt er mulig bare du vil det nok på spørsmål om Ezinne Okparaebo kan klare å ta seg til OL-finale i London. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPPMUNTRING: Usain Bolt sa alt er mulig bare du vil det nok på spørsmål om Ezinne Okparaebo kan klare å ta seg til OL-finale i London. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har trent hardt på alle deler av 100 meteren. Det er så mye som skal settes sammen. Fremdeles jobber vi mot den perfekte 100 meteren, og det er ennå mye som gjenstår før det blir veldig bra, sier hun.

Noe som imidlertid var veldig bra, var reaksjonstida hennes ut fra blokkene.

- Starten var helt rå, sier hun.

13,1 hundredeler tok det fra Bislett-starteren dro pekefingeren gjennom avtrekkeren til Okparaebo var i gang med 100 meteren. Selv har hun ikke særlig formening om hvor bra det er.

- Jeg tror det er ganske bra. Jeg har ikke fokusert for mye på det. Det er opp til trenerne å analysere det. Jeg har ikke i hodet hva jeg har gjort tidligere, men det virket bra, sier hun til Dagbladet, men understreker at det føltes som en god start.

Så god var starten, at hun begynte å kikke seg litt om etter konkurrentene underveis. Heldigvis holdt det helt inn, selv om konsentrasjonen kanskje ikke var helt på topp.

- Jeg har kontroll på alt, men kanskje jeg ikke burde gjøre det. Når du løper skal du være fokusert og ikke bry deg om det rundt. 100 meter går unna på 11 sekunder. Likevel har du hele tiden en følelse av hvor du er i løpet. Jeg skjønte at jeg kom veldig bra ut, så gjaldt det å holde rytmen og ikke la meg stresse. Det synes jeg at jeg klarte ganske bra, sier Okparaebo, som regner med å løpe ytterligere én konkurranse før EM i Helsinki i slutten av juni.

Best i Europa Selv om en OL-finale trolig er et i overkant hårete mål, bør hun ha alle muligheter til å hevde seg i den finske hovedstaden. 22 løpere har vært raskere enn henne på 100 meter i verden i år (Carmelita Jeter fra USA har årsbeste med 10,81), men ingen av dem har europeiske pass. Derfor er også EM et naturlig mål.

- Jeg skal begynne å få formtoppen i EM, og den skal holde fram til OL. Jeg skal være i form, og ikke komme dit fullstendig nedtrent, men (trener) Rana (Reider) vet best. Det kan hende det blir vanskelig (å få to formtopper såpass tett), men jeg føler meg bra. Rana vet det. Jeg føler meg uansett bra, og du trenger kanskje ikke være i ditt livs beste form for å gjøre det bra i EM. Deretter blir det å trene litt, så er det OL. Tida går med andre ord fort fort, sier Okparaebo til Dagbladet.

- Jeg prøver ikke å tenke så mye på plasseringer, men å gjøre det jeg skal gjøre. Da kan jeg ikke tenke på de andre løpene jeg har gjort. Så har jeg heller aldri hengt meg opp i statistikk. Noen fortalte meg i dag at jeg var best i Europa i år, og jeg tenkte bare: «Okay. Greit. Kult.», og gikk videre, fortsetter hun og ler.