Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bare dumme og uforsiktige utøvere som blir dop-avslørt

Tysk dopingjeger kaller Vinokourov «fullstendig tilgriset».

VANT GULLET: Alexandre Vinokourov vant OL-gull i sykling i går. Dopingjegeren Werner Franke mener at hans dopingfortid hjalp ham til toppen av seierspallen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VANT GULLET: Alexandre Vinokourov vant OL-gull i sykling i går. Dopingjegeren Werner Franke mener at hans dopingfortid hjalp ham til toppen av seierspallen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Den tyske dopingjegeren Werner Franke er ikke overrasket over at tidligere dopingsynder Alexandre Vinokourov vant OL-gull i sykling.

- Vinokourov er ikke avslørt bare en gang, han er en seriesynder. Han er fullstendig tilgriset, sier molekylærbiologen og dopingeksperten til det tyske nyhetsbyrået DPA.

- I min ungdom skrev jeg satire, og derfor sier jeg: Dette er vakrere enn åpningsseremonien, den mest passende ouverture for sommerlekene. Utøveren er helt tilgriset, og det er bevist. Derfor står seieren godt til hans dopingbiografi.

Franke synes det er irrelevant om Vinokourov var dopet da han vant.

- Det har vist seg at storparten av de virksomme stoffene brukes måneder på forhånd. Egentlig er det bare dumme eller uforsiktige utøvere som blir avslørt, som den albanske vektløfteren (avslørt lørdag, red.anm.). Det som virker i London er tatt under trening måneder tidligere. Under lekene kan det ikke lenger påvises i prøver, sier Franke.

Skeptisk
- Jeg sier ikke at alle er dopet. Det har bare vist seg at mange av de suksessrike rytterne har vært det. Da prøver fra Beijing-OL ble analysert igjen, fant man fem eller seks positive prøver. Det betyr at når man bare leter godt nok, finner man alltid noe.

Franke har ingen tro på at dopingjegerne er i ferd med å vinne kampen mot doperne.

- Utøvere bruker EPO under trening hele året, for å øke evnen til å tåle stor belastning. Det gir dem ikke større utholdenhet i konkurransen, for da kunne det avsløres i prøver. Det gir dem evnen til å tåle mer trening, ved at kroppen henter seg inn raskere. Syklisten Jörg Jaksche har formulert det fint: Doping hjelper deg ikke raskere opp fjellet, men det setter deg i stand til å hente deg raskere inn til nye prestasjoner, sier Franke, som avfeier innvendingen om at det testes også under trening.

Regulering
- Da tar man ikke blod, og dermed finner de ikke EPO. Vet dere forresten hvorfor jeg får latterkrampe når jeg ser svømmere og sprintere i OL? Det er fordi voksne mennesker går rundt med tannregulering, sier Franke.

- Behov for regulering er en klassisk bivirkning ved bruk av veksthormoner. Det som egentlig har vokst ferdig begynner å vokse igjen. Normalt er det bare barn som bruker regulering. Men når sprinterne løper over mål og åpner munnen, blinker det så vakkert i reguleringene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media