- Bare ekte, rein glede

- Den gleden jeg føler nå er bare en ekte, rein glede. Omtrent som en unge på jul-aften, sier Tommy Ingebrigtsen. Nå vil sølvgutten bli værende på hopptronen.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): I går kveld hadde han den samme gode følelsen som da han tok VM-gull i storbakken i Thunder Bay for åtte år siden.

- Selv om jeg hadde en helvetes bakvind i førstehoppet, er jeg kjempefornøyd. Sølvet i går er gull verd. Nå er målet mitt å holde meg på toppen, ikke variere så mye i prestasjonene, sier Tommy.

Tapte to-tre meter

Etter førstehoppet på 100,5 meter lå han på sjetteplass. Da hadde Tommy mellom 2 og 2,3 sekundmeter bakvind, og tapte to-tre meter i forhold til de hardeste konkurrentene.

I finaleomgangen hadde han perfekte forhold og la på 4,5 meter.

- Det hoppet var «børse», eller full klaff. Foran sistehoppet var jeg veldig rolig. Nervene hadde jeg lagt igjen på hotellet. Dette var bare utrolig.

- Da jeg tok heisen opp til annen omgang så jeg Simon Amman hoppe 102 meter. Da visste jeg at jeg kom til å hoppe to-tre meter lenger enn ham. Jeg kjente det på kroppen, sier Tommy.

Sølvet i går er det beste han har prestert på mange år. Da han svingte på sletta etter sistehoppet, kokte det på hoppstadion. «Tommy, Tommy» runget mot den populære sølvvinneren.

- Malysz var det ikke noe å gjøre med. Han var hakket hvassere enn meg i går. Likevel ble det en utrolig dag for meg. Nå gleder jeg meg til avslutningen i Holmenkollen, Lahti og Planica, sier Tommy.

Nye ski

Tommy hopper på samme skimerke som superstjernen Sven Hannawald. Etter storbakkerennet ble nordmannen sammen med den tyske stjernen tildelt nye ski, spesiallaget for hopping i liten bakke.

- Det var mest et taktisk bytte. Det går litt på følelsen, sier Tommy. Skiene er mykere foran, laget av karbon, og gir et litt lettere løft i starten av hoppet.

Trolig en av mange årsaker til at trønderen tok steget opp fra pallen. En annen årsak er at Tommy i løpet av den hektiske uka i VM-dalen Fiemme, har fått enda bedre skikk på sittestillingen.

- Tommy har vært veldig stiv i nedre del av ryggen. Fysioterapeuten har jobbet knallhardt med Tommy, og har løst opp en del muskler i de nederste ryggtavlene. Det har gjort stillingen mer stabil, og det har bidratt til å øke farten på hoppet, sier landslagstrener Mika Kojonkoski.

Finnen var langt nede i pausen. Da trodde han Tommy ville bli uten medalje på grunn av dårlige forhold.

- Jeg var så deppa. Personlig mener jeg at Tommy var nest best i begge omganger. I pausen sa jeg bare til Tommy at han hoppet godt på ski, og måtte gjøre det samme om igjen. Nå er jeg bare veldig, veldig glad, sier Kojonkoski.

Black Sabath

Tommy, som hardnakket kaller seg både skihopper og musiker, vet å la følelsene snakke gjennom tonene.

- Følelsene jeg har nå vil jeg sammenlikne med låten «Under the sun» med Black Sabath, flirer Tommy. Selv trakterer han bass i bandet Arabs in Aspic. Kojonkoski holder seg unna når Tommy drar til med rock på anlegget.

- He, he, jeg må innrømme at jeg ikke deler musikksmaken hans, ler finnen.

Men nå drar de to videre sammen for å gjøre siste delen av sesongen til en ny norsk opptur. Først blir det Holmenkollen, deretter er målet til Tommy å sette ny verdensrekord på ski i Planica.

Dagens rekord er på 225 meter, og tilhører østerrikeren Andreas Goldberger.

- Skiflygingsbakken i Planica tåler hopp på 235 meter. Når jeg drar dit i slutten av mars, er det for å sette verdensrekord, sier Tommy.

SØLVGUTTEN: I går feiret Tommy Ingebrigtsen VM-sølvet sammen med trener Mika Kojonkoski. - Nå er målet mitt å holde meg på toppen, ikke variere så mye i prestasjonene, sier Tommy.