Bare en 17-årsgrense har klart å stoppe Nora

Har levd et halvt håndballiv på tre år.

NESTEN ETABLERT: Nora Mørk spiller sitt første mesterskap, så hun er selvfølgelig ingen etablert landslagsspiller. Men hun har vært med på så mye, at du nesten skulle tro hun hadde spilt med flagget på brystet i ei årrekke. Her sammen med Camilla Herrem.
NESTEN ETABLERT: Nora Mørk spiller sitt første mesterskap, så hun er selvfølgelig ingen etablert landslagsspiller. Men hun har vært med på så mye, at du nesten skulle tro hun hadde spilt med flagget på brystet i ei årrekke. Her sammen med Camilla Herrem.Vis mer

Direkte 20.15: Følg Norge - Frankrike i vårt håndballstudio

LILLEHAMMER (Dagbladet): Mye er sagt og skrevet om Nora Mørk (19) denne høsten. Og mye mer vil komme.

For mesterskapsdebutanten er i storform og har lenge vist at hun takler dette nivået.

Oslo-jenta er bare 19 år gammel, men har allerede opplevd nok til å fylle flere kapitler i en selvbiografi.

Debut som 16-åring Det er tre og et halvt år - pinlig nøyaktig 1336 dager - siden Nora debuterte på seniornivå. Hun var 16 år gammel og fikk bra med spilletid på Bækkelagets høyrekant mot Levanger.

- Det var veldig gøy, selv om debuten i seg selv ikke gikk så veldig bra. Jeg hadde vel ett innhopp og bommet, og vi tapte. Men det var jo gøy, sier Nora til Dagbladet.

Siden den gang er det skjedd mye.

Vi tar kortvarianten: Spill i tre eliteserieklubber (BSK, Njård og Larvik), et opphold i danske Aalborg, to gull med juniorlandslaget (EM og VM), Champions League-spill med Larvik og i høst debut på seniorlandslaget.

Alt dette i løpet av tre år.

Rammet av 17-årsgrense - Det er litt rart å tenke på at det bare er litt over tre år siden jeg debuterte. Det er mye som har skjedd siden da.

Oppholdet i Danmark ble kortvarig. Det største problemet hadde hun innledningsvis, siden det er 17-årsgrense for spill i den danske eliteserien. Nora måtte vente, og hun liker ikke venting.

- Vi hadde det bra og gøy i Danmark og jeg tror ikke jeg tapte noe på det. Jeg skulle jo gjerne spilt for A-laget, men jeg var jo bare 16 og det er jo tross alt ikke da man skal være best.

Nora Mørk har aldri vært redd for å ta utfordringene. Som da hun dro til Larvik.

- Jeg har aldri vært redd for å prøve. Dessuten hadde jeg sett mye på Larvik før jeg kom hit, så jeg visste hva slags nivå som ventet meg.

Rart å komme til Larvik I Vestfold ventet blant annet Tonje Larsen, som bare blir kalt dronningen av dem i og rundt klubben. En spiller som debuterte på landslaget da Nora var 14 måneder gammel.

- Var Tonje blant idolene da du var liten?

- Det var nok de i Bækkelaget jeg kjente mest til da jeg var liten, så jeg tror de var de største idolene. Men etter hvert så jeg mer på landslaget, og så spillere som Tonje, Karo, Kari Mette og sånn. Derfor var det litt rart å komme til Larvik første gang.

Nora husker spesielt at hun var usikker på hvordan hun skulle hilse på Tonje Larsen.

- Jeg lurte på om jeg skulle si «Hei, Tonje Larsen» eller bare «Hei, Tonje». For på tv sier de jo hele navnet. Det endte med at jeg bare sa «Hei, Tonje», og det gikk bra.

Godt rustet Thorir Hergeirsson er også trygg på at det skal gå bra med Nora i EM, selv om han er forsiktig med å legge press på de unge og ferske jentene.

Han er derimot glad for at Larvik-keiva har opplevd så mye de siste åra, og dermed også står godt rustet til å takle EM-spill.

- Hun har fått være med på mye og alt det er jo et pluss. Og så kan vi si at hun skal få lov til å vokse seg inn i seniorlandslagshåndballen og mesterskapsspillet, sier Hergeirsson til Dagbladet.

Den siste delen starter mot VM-sølvvinner Frankrike i kveld.

En stor utfordring - men neppe større enn Nora Mørks psyke.

MESTERSKAPSDEBUTERER: Nora Mørk får sin mesterskapsdebut mot Frankrike i kveld.
MESTERSKAPSDEBUTERER: Nora Mørk får sin mesterskapsdebut mot Frankrike i kveld. Vis mer