Bare en nabofeide

PORTO (Dagbladet): En klassiker mellom Nederland og Tyskland uten vinner - og uten at det gjør noe. Foreløpig har begge lag nok med seg selv.

To av fotballens stormakter kom sidelengs inn i EM med treningstap og spillemessig trøbbel. Men fortsatt handler det om så mye mer enn sport når nederlendere og tyskere spiller ball.

Kanskje var det derfor Ruud van Nistelrooy hentet fram scoringssko fra det innerst mørket i sitt vanligvis velfylte skap, og reddet mesterskapet for oss som liker oransje.

I hvert fall for noen dager.

SÅ KAN

vi prøve og glemme at selv Nederland måtte - ja, unnskyld - dunke lange høye baller mot innbytter Pierre van Hooijdonk for å slåss fram utligningen.

Dette lignet ikke de oransje som har dannet fotbalskole siden VM-sølvet i 1974, men akkurat manglende stil er neppe den lokale debatten i dag.

Til det var utligningen for viktig.

DETTE NABOOPPGJØRET

har lenge vært en kamp om de aller største symbolene. I hvert fall fra nederlendernes side.

To generasjoner etter andre verdenskrig virker det påtatt. De fleste av de nederlandske spillerne har foreldre som er født i fredstid, så hvorfor Ruud van Nistelrooy kastet en fyrstikk på et gammel bål forleden vet han knapt selv:

-  Denne kampen er ikke bare om fotball. Den er om virkeligheten, og det som skjedde for 60 år siden, utfordret United-spissen.

Og så var det fram med minneboka igjen. Den er full av dritt fra kampene mellom Nederland og Tyskland.

RUDI VÖLLER,

dagens tyske trener var han som ble spyttet på av den fargede nederlandske stjernen Frank Rijkaard i VM 1990. Hvorfor vet Völler best selv:

-  Engelskmennene ville aldri gått så langt i forakt for oss tyskere at de spyttet, sier den tyske fotballhistorikeren Hesse-Lichtenberger i et interju med den engelske avisa The Guardian.

Hans nederlandske kollega Simon Kuper tror de bitre følelsene er i ferd med å roe seg:

-  Siden rasisme er blitt en del av nederlandsk hverdag, er det ikke like lett å si at alle nederlendere er liberale og tyskere nazister.

Mellom to EU-partnere skulle slike selvfølgeligheter bare mangle, men fortsatt mangler det noe på vanlig sportsånd. For et par år siden nektet spillerne å bytte trøyer etter en heftig treningskamp, og seinest i hver kamp før siste VM sang de tyske tilskuerne med fryd:

-  Vi skal til VM - det skal ikke Holland!

I GÅR

skulle det være ædda-bædda payback-time, men de nederlandske spillerne manglet den avgjørende konsentrasjonen for å slå et kontringssterkt tysk fotballandslag.

Det glapp i markeringer fra start. Cocu og Davids fulgte ikke de tyske løpene fra midtbanen, og rundt Stam i forsvaret var det alltid plass til både ballen og en og annen modig tysker.

Baklengsmålet kom akkurat slik. Ingen stoppet Frings frispark helt ute fra sidelinja, og derfra var nederlenderne i virkelig trøbbel.

Få lag cruiser vekk 0- 1 mot Tyskland i et mesterskap. Derfor var det inn med van Hooijdonk og slutt med silkespillet.

REDUSERINGEN VAR

grei, men helheten ganske skuffende. I gruppe D når ingen av lagene opp til Tsjekkia. Selv om tsjekkerne ikke avgjorde før helt på tampen mot Latvia, var det topp EM-klasse over laget. Å angripe mot en fullstappet forsvarsboks krever akkurat det.

Der Portugal, en annen EM-favoritt, feilet mot Hellas sist lørdag i tilsvarende test, var tsjekkerne egentlig aldri truet. De skapte sjanser på alle kontrastene i laget, og hadde i tillegg en stjerne som løp for laget.

Etter full åpningsrunde står Pavel Nedved igjen som beste midtbanespiller og Tsjekkia som en naturlig utfordrer til EM-tittelen.