LEKEN: Aron Dønnum ble matchvinner mot Sarpsborg i serieåpningen, og vekker også oppmerksomhet utenfor banen. Vis mer

Eliteserien 2020: Sarpsborg-Vålerenga

Bare en trener kan elske det spillet

Dag-Eilev Fagermo fikk et perfekt resultat i Vålerenga-debuten. Fotballen laget hans spilte var feig, tannløs og engstelig.

Publisert
  • Sarpsborg-Vålerenga 0–1 (0–1)

SARPSBORG (Dagbladet): Det var ikke pent, det var knapt angrepsspill å snakkeom, og frykten for å tape lå utenpå drakta. Men trygt var det. Og relativt solid.

Det handlet om å sette forsvarsspillet, begynne der, og spille på marginene.

Da Aron Dønnum tuppet Vålerenga til 1–0 rett før pause hadde Dag-Eilev Fagermo fått en perfekt start i VIF-jobben.

Live-published photos and videos via Shootitlive

VÅLERENGA HADDE IKKE vunnet i Sarpsborg siden 2–0 seieren i 2016, da påtroppende trener Ronny Deila var en slags sufflør i kulissene før han overtok laget seinere på høsten. De tre sesongene han var der som hovedtrener vant Sarpsborg 2-0, 3–0 og 1–0. Og fordi historie og statistikk gjerne betyr noe i fotball, selv om vi egentlig ikke klarer å forklare hvorfor enkelte lag stort sett alltid har problemer på enkelte arenaer, var dette en vanskelig seriestart for Vålerenga.

Sånn sett smaker seieren ekstra godt.

DAG-EILEV FAGERMO har tro på Vålerenga, mer tro enn de fleste. Minus Chidera Ejuke har han i grove trekk det samme laget som var et topplag halve fjorårssesongen. Vålerenga klarte ikke å fylle det hullet Ejuke etterlot seg da han dro til Nederland i juli, investeringene de gjorde på spillerfronten var katastrofale.

Siden det har mye skjedd.

ARON DØNNUM HAR tatt store steg og utviklet seg til å bli en spiller som faktisk kan plage motstanderne like mye som Chidera Ejuke. Det er en oppside. En oppside til er signeringen av Fredrik Oldrud som midtbanesjef, en spiller Dag-Eilev Fagermo kjenner og vet han kan stole på. Og så er kapteinen tilbake fra sitt lange skadeavbrekk, Jonatan Tollås Nation.

Hadde disse tre faktorene vært på plass i fjor sommer ville ikke Vålerengas sesong gått av skinnene.

Live-published photos and videos via Shootitlive

EN ANNEN FAKTOR som gjør Dag-Eilev Fagermo optimistisk er konkurransen bak Molde og Rosenborg. Vålerenga-treneren ser det veldig mange andre ser. At jevnheten gir mulighetenes marked. Det er veldig lite som skiller. Marginer, flyt, salg og erstatninger av salg vil fordele de sju/åtte plassene bak de to beste.

Fordi Vålerenga er et av disse lagene velger Dag-Eilev Fagermo den offensive tankegangen.

Det er bedre å ta ut litt fallhøyde, være tøff i trynet og strekke seg etter en tredjeplass.

Å gardere seg for en plass midt på tabellen er ikke hans stil.

MEN, OG DETTE er viktig: Fotballen Vålerenga spilte i Sarpsborg er heller ikke hans stil. Med ball var laget feigt, puslete og engstelig. Det gikk knapt framover. Bruddene de fikk ble med et par unntak ikke omsatt i kontringer. Og for en trener som vil ha hurtig spill i lengderetningen, høye backer og innlegg fra kantene, var dette synonymt med antifotball.

Vålerenga spilte knapt en pasning framover.

Backene Christian Borchgrevink og Samuel Adegkugbe var knapt over midten.

DAG-EILEV FAGERMO ser det. Og kommer til å rette på det. Vålerenga skalspille med mot. Ikke frykt. Han kommer også til å fortelle ballsentralen sin, Fredrik Oldrup Jensen, at den sentrale rollen skal fylles slik Sarpsborgs nysignering, Anton Saletros, løste sin sentrale rolle før pause.

Med modige og presise pasninger gjennom ledd.

SALETROS VAR BANENS beste helt til Matthías Vilhjálmsson ble satt på jobben i andre omgang, en oppgave han løste godt. Alt mens Fredrik Oldrup Jensen og mange med han fortsatte å spille ballen på tvers og bakover.

Det var en av flere nedturer på en kveld der resultatet ble hensikten som helliget middelet for Vålerenga.

Derfor tar Dag-Eilev Fagermo alle de spillemessige avvikene uten å bruke den fotballfaglige utestemmen for mye.

For denne gang.

PS! Rosenborg skuffet kapitalt hjemme mot Kristiansund, vant riktignok ett poeng (0-0), men Eirik Horneland er i trøbbel ut av startblokkene denne sesongen også. Angrepsspillet til trønderne var en tragedie i sirup. Ingenting minner om det Rosenborg skal være for å tilfredsstille Norges mest krevende og bortskjemte supportere. Og lørdag venter Molde borte, der tittelforsvarerne knapt kan vente med å plage dem etter 4–1 i Aalesund.

Er forskjellen mellom Molde og Rosenborg fem poeng når lysene slukkes på Aker Stadion er helvete løs i Trondheim.

Igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer