KLOK OG VENNLIG KAR:  Ole Gunnar Solskjærs konsekvente kampledelse er til å lære av. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix.
KLOK OG VENNLIG KAR: Ole Gunnar Solskjærs konsekvente kampledelse er til å lære av. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix.Vis mer

Bare enda en tilfeldighet

Da gjelder det å være like klok som Ole Gunnar Solskjær.

I HELGEN var jeg i Trondheim med 2.divisjonslaget mitt og fikk en leksjon i fair oppførsel. For var det ikke noe kjent med den trønderske dommeren som skulle lede kampen vår? Joda, det var samme mann som for halvannen måned siden hadde satset på den ivrige vinkingen til  linjemannen sin, og gitt et annet lokalt lag straffe mot oss etter et pladaskfall i feltet som både spilleren og de fleste andre visste var juks.

Jukset ga sesongens hittil eneste tap. og jeg må bare innrømme at jeg var noen tastetrykk fra å ringe dommeren da  bloggeren på trøndernes klubbside hyllet medspilleren for perfekt skuespill. Nå var det i steden dommeren som kom meg i forkjøpet:

_Unnskyld, sa han:

_Jeg har sett på videoen og ble kvalm da jeg skjønte hvordan jeg ble lurt.

Da var det ikke så mye mer å si. Jeg var bare imponert over en flott, ærlig dommer og glad for at jeg tilfeldigvis ikke hadde oppført meg som enda en sur, retthaversk fotballtrener.

For det krever noe mer å være som Ole Gunnar Solskjær på sidelinja.

PÅ VIKING STADION var det likevel noen trøndere som klarte det. Etter den 0 - 0 kampen holdt hverken RBKs ledere eller spillerne fast  på handsen til Håkon Skogseid i sluttminuttene. De skjønte at det var et par andre viktigere ting å ta tak i for å komme tilbake på gammelt nivå.

Selvsagt var det juridisk grunnlag for å dømme straffe. Viking-backen sperret innleggsmulighetene for Trond Olsen med begge armene markert ut fra kroppen før ballen slo i venstrehånda. Ifølge regel 12 blir det straffe i feltet når forsvarsspilleren med forsett tar i/spiller ballen med hånd eller arm. Her ligger forsettet i det bevisst å gjøre seg størst mulig for å begrense motstanderens innleggsmuligheter.

Adskillig mer vrient er det å avgjøre graden av bevisshet i handlingen. Det er da slike situasjoner krever en bevisst holdning også på sidelinja. Som RBK-folket altså hadde på dommer Per Ivar Stabergs avgjørelse i Stavanger.

ELLERS er visstnok Rosenborg laget som har alle dommerne med seg i forsøket på å hente inn konkurrentene etter en dårlig sesongstart. For to runder siden fikk trønderne et straffespark på en annen handstolkning i Ålesund, og det lot ikke hjemmelagets trener Kjetil Rekdal passere som en tilfeldighet:

_Vi får et straffespark mot oss som kan diskuteres, men det er sånn det har vært de siste tjue årene. Man blåser for RBK, og  den andre veien skjer det som oftest ikke, sa Rekdal, før han utvidet den store konspirasjonsteorien i norsk klubbfotball:

_Vi vet at RBK er favorittene til NFF, og legger opp seriespill, utsatte kamper, cupkamper og alt til deres fordel. Det får vi ikke gjort noe med.

DET SISTE er bare en delvis sannhet. Uansett vrangforestillingen om Rosenborgs allmakt i klubbfotballen, gjenstår den delen som konkurrentenes ledre, trenere og spillere har full kontroll over; hvordan de selv reagerer på spillets tilfeldigheter.

Det er som nevnt vrient. I går klarte selv Jörgen Lennartsson, Stabæks ellers flinke og sindige svenske sjef, å sammenligne tidvis for fredsommelige Alfheim Stadion med tilstandene på Old Trafford da hjemmelaget utlignet i det 95.spilleminutt:

_De kunne ha brukt samme skilt som de bruker på Old Trafford for å markere antall tilleggsminutter: Until we score, mente Lennartsson.

Andre vil vel heller mene at Stabæk fortsatt har en tendens til å glippe i markeringene i feltet og pådra seg unødvendige baklengsmål. Pluss at det i lengden lønner seg å titte bak dømmingens mer eller mindre tilfeldighet hvis du skal løfte ditt eget lags kvaliteter.

DET ER HER Ole Gunnar Solskjær kommer inn i vrimmelen av oss mer eller mindre oppskjørta fotballtrenere. For når hørte du sist Molde-treneren bruke de spontante kampkommentarene til å skylde på motstandere, uhell eller dommere som tolket reglene annerledes enn ham?

Molde er fortsatt ikke på tabelltoppen. Kanskje kommer laget heller ikke der i løpet av Solskjær første sesong. Likevel er det fint å høre hvordan han som trener konsekvent konsenterer seg om utviklingen i sitt eget lag spill.

Med tanke på nivået i norsk klubbfotball er det garantert en klok linje. Resten er tross alt bare spillets tilfeldigheter.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.