Bare fire mann er raskere enn Alexander Kristoff

Ifølge bookmakerne.

PORTO-VECCHIO (Dagbladet): I morgen formiddag starter årets Tour de France med en paddeflat etappe på middelhavsøya Korsika.

Tre nordmenn skal sykle de 213 kilometerne fra Porto-Vecchio til Bastia, og den som sannsynligvis har størst mulighet til å vinne i morgen er Katjusja-rytteren Alexander Kristoff.

25-åringen har tatt enorme steg de siste par åra. Før sin aller første Tour de France er han ifølge de aller fleste store, internasjonale bookmakerne den femte største favoritten til å vinne den grønne poengtrøya.

Tøft med grønn trøye
Han mener at han selv hører hjemme i toppsjiktet, men innrømmer at det skal mye til å vinne den grønne trøya - noe Thor Hushovd har gjort ved to tidligere anledninger.

- Jeg tro det blir tøft. Jeg kan egentlig ikke se det for meg at jeg henger med i den kampen der. Hvis jeg gjør det skal jeg gå for den, men hvis jeg ser at jeg ikke henger med, vil jeg gi opp ganske fort. Det er bare å prøve og så se hvordan det går, sier han til Dagbladet.

Kristoff har nytt stor tillit i Katjusja det siste året, og kommer til å ha god støtte fra lagkameratene underveis på de flate etappene.

Han kommer ikke til å ha dedikerte spurtopptrekkere rundt seg i likhet med Cavendish og Greipel, men 25-åringen tror likevel på en etappeseier i løpet av de neste tre ukene.

- Total sett er målet for Tour de France å vinne en etappe, og hvis jeg kunne gjort det i morgen hadde det vært perfekt siden jeg da får den gule trøya, sier han til Dagbladet.

Nervøs
Da han møtte norsk presse på Katjusjas hotell i ettermiddag innrømmet Kristoff uansett at han er litt nervøs før sin aller første Tour.

- Jeg har alltid vondt i beina før store ritt, og det har jeg nå også, så det lover bra. Det virker litt viktigere enn andre ritt. Jeg er litt mer nervøs enn jeg var før Giroen.

- Har du sett deg ut én etappe som passer deg bedre enn de andre?

- Det er vanskelig å plukke ut én etappe, jeg har jo nesten elleve sjanser hvis ting går bra, men noen av dem går kanskje i brudd. Hver gang feltet er samlet, så kan jeg faktisk vinne.

Kristoff syns uansett at det er stort å endelig være en del av rittet han har fulgt som fan siden han var seks år.

- Det er stort å være en del av det løpet jeg har sett på tv siden jeg var liten gutt. Nå er det bare kult å være her, og så får jeg prøve å få noen resultater også, sier han.

Tredobler lønna
Mot slutten av dagens pressemøte fortalte Kristoff at uansett hvordan det går i Touren, så vil han tjene gode penger som sykkelrytter.

Etter etappeseieren i Tour de Suisse nylig, fikk Katjusja-sjef Vjatsjeslav Jekimov ut fingeren, og kom til enighet med Kristoff om en betydelig lønnsøkning.

- Vi er kommet til enighet om betingelsene — med mindre jeg vinner en av de første etappene i Tour de France. Da vil jeg nok velge å vente litt til, sier Kristoff.

Han røper at lønna blir tredoblet, noe som vil bety at han ender på en årslønn rundt fem millioner kroner.

- Jeg har tilsvarende konkrete tilbud fra andre lag også, uten at jeg vil gå inn på hvilke, men jeg trives i Katjusja og har opparbeidet en god posisjon i laget. Skulle jeg velge å bytte lag, måtte jeg ha begynt litt på nytt igjen for å vise meg fram. Jeg er lagets sprinter, og jeg blir satset på i klassikerne. Får jeg gode resultater også i fortsettelsen, kan framtiden by på enda mer, sier han.