Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare fire utespillere var på banen i samtlige 2 700 minutter denne sesongen

Frode Johnsen (40) manglet 480 sekunder.

VIKTIG: Birkir Mar Sævarsson har vært så viktig for Brann denne sesongen at han har spilt 90 minutter i alle de 30 kampene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
VIKTIG: Birkir Mar Sævarsson har vært så viktig for Brann denne sesongen at han har spilt 90 minutter i alle de 30 kampene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Søndag var årets Tippeliga-sesong over, med Strømsgodset som seriemester for første gang på 43 år.

Det betyr at lagene (bortsett fra Sarpsborg 08, som skal spille kvalik) kan ta seg en velfortjent pause. Men for noen spillere er ferien ekstra velfortjent, nemlig de som har vært på banen i 90 minutter i alle 30 kampene for sine respektive lag.

Nesten for Johnsen I årets sesong er det ti spillere som kan notere seg for 2 700 Tippeliga-minutter. Av disse er seks keepere, mens fire utespillere er så viktige for laget sitt at de har vært på banen hele tida.

Jonathan Tollås Nation (Aalesund), Johan Lædre Bjørdal (Viking), Anders Østli (Lillestrøm) og Birkir Mar Sævarsson (Brann) er de fire, og kanskje mest imponerende er prestasjonen av sistnevnte. Han var nemlig også blant de fem utespillerne som spilte samtlige Tippeliga-minutter forrige sesong, ifølge statistikk fra Fotballsentralen.com.

Vi skal heller ikke glemme at øverst på lista over spillere som ikke spilte samtlige minutter, finner vi 40 år gamle Frode Johnsen. Han manglet åtte minutter for å nå helt opp, noe som tilsvarer ca 15 sekunder i hver eneste kamp.

Av de seks keeperne som har voktet buret hele sesongen, er det ikke til å komme utenom at Adam Larsen Kwarasey står for den råeste prestasjonen. Norsk-ghaneseren, som ble kåret til årets keeper på søndag, har holdt buret reint i ti av 30 kamper - altså hver tredje kamp. Hakk i hæl følger Rune Almenning Jarstein, med ni kamper uten baklengs.

Asker-toppscorer Statistikknettstedet har også oversikt over hvem som har scoret flest mål som innbytter, og også der er det en Strømsgodset-spiller som utmerker seg. Peter Kovacs fikk en slags jokerrolle etter at Ola Kamara vendte tilbake, noe som gjorde ungareren til den mest målfarlige innbytteren. Fire scoringer gjorde han etter å ha kommet fra benken.

Nettopp Kamara var, ikke overraskende, den mest effektive målscoreren i Tippeligaen denne sesongen, med et gjennomsnitt på 105 minutter per scoring.

FAST PLASS: Til tross for at han ikke klarte å hindre John Chibuike i å score her, har Anders Østli spilt fast for Lillestrøm denne sesongen. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
FAST PLASS: Til tross for at han ikke klarte å hindre John Chibuike i å score her, har Anders Østli spilt fast for Lillestrøm denne sesongen. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer

Mest effektiv i Norge er derimot Asker-spiss Bajram Ajeti. Med sine 27 mål er han mestscorende i norsk toppfotball (de tre øverste nivåene) i 2013, og måleffektiviteten er på imponerende 78 minutter per scoring. Da har vi utelukket Tromsøs Aleksandar Prijovic, som puttet for både første- og andrelaget til nordlendingene.

TALLET ER 2 700: Det er antall minutter Jonathan Tollås Nation spilte i Tippeligaen denne sesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
TALLET ER 2 700: Det er antall minutter Jonathan Tollås Nation spilte i Tippeligaen denne sesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix Vis mer