-  Bare flaks at ingen døde

Jens Arne Svartedal (29) og kameratgjengen hans priser seg lykkelig over å være i live etter en dramatisk båtulykke i sitt eget utdrikkingslag.

Lars Hojem Kvam

I går kveld var landslagsløperen på legevakta og fikk konstatert ribbeinsbrudd. Han skal undersøkes videre i dag.

-  Jeg har fått en skikkelig smell i brystet og mister i alle fall fire til seks ukers trening. Jeg håper skadene ikke er mer omfattende enn noen brukne ribbein, sier Svartedal til Dagbladet.

Ellers ønsker han ikke å si så mye om det som skjedde, annet enn at han er glad det endte så godt som det gjorde.

-  Hadde flaks

Svartedal og forloveren hans Halvor Utistog hadde leid to seilbåter med mannskap av firmaet Xpo Group på lørdag. Følget på 18 personer fordelte seg på de to båtene og la ut på fjorden. Selskapet hadde også en 30 fots gummibåt, en såkalt RIB med 450 hestekrefters motor, i området.

Noen av gjestene i utdrikkingslaget - deriblant Svartedal - gikk over i denne båten.Av en eller annen grunn braste RIB-en i stor fart inn i en av seilbåtene. Av de ti personene i gummibåten havnet sju i vannet. En av personene på den stillestående seilbåten ble også kastet over bord.

-  Sammenstøtet var svært kraftig, sier Svartedals forlover Halvor Utistog til Dagbladet.

UNDERSØKT: Jens Arne Svartedal var på legevakta i går og skal undersøkes ytterligere i dag. -  Jeg har fått en skikkelig smell i brystet og mister i alle fall fire til seks ukers trening, sier langrennsløperen til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning
UNDERSØKT: Jens Arne Svartedal var på legevakta i går og skal undersøkes ytterligere i dag. - Jeg har fått en skikkelig smell i brystet og mister i alle fall fire til seks ukers trening, sier langrennsløperen til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

-  Det er bare å prise seg lykkelig over at det endte så godt som det gjorde. Etter mitt syn kunne dette endt mye, mye verre. Det er flaks at alle lever.

Til sykehus

Utistog satt i seilbåten som ble truffet av RIB-en.

-  Den kom mot oss, nærmere og nærmere. For meg virket det som om føreren prøvde å svinge unna i siste liten. Uansett fikk han forandret retning på RIB-en slik at den ikke braste rett inn i seilbåten, men traff mer sidelengs. Det gikk så fort. Plutselig lå folk hulter til bulter, og mange var i vannet.

-  Oppsto det panikk?

-  Nei, heldigvis opptrådte alle svært rasjonelt. Vi fikk folk opp av vannet og sjekket at alle var bevisste. Alle hadde vester på seg. Deretter fikk vi alle til land der ambulanse og politi ventet.

En person er fortsatt innlagt på sykehus etter ulykken. Han skal ikke være alvorlig skadet.

Teknisk svikt?

Ifølge daglig leder Rune Nilsson ved Xpo Group - firmaet som leide ut båtene - skyldes uhellet en teknisk svikt ved den nyinnkjøpte RIB-en.

-  Føreren av RIB-en har sagt til meg at det som skjedde, var at det under kjøring plutselig oppsto en styresvikt, en teknisk svikt ved hydraulikken i båten. Dermed kjørte de inn i den stillestående seilbåten, sier Nilsson.

-  Det ble betydelige materielle skader, men heldigvis bare lettere personskader, sier Nilsson.Han vet ikke hvilken fart båten hadde ved sammenstøtet, men sier at ingen av gjestene førte gummibåten.

Gifter seg 25. juni

Asker og Bærum politidistrikt fikk melding om sammenstøtet klokka 15.07 lørdag. Politiet vil nå kartlegge ansvarsforholdene etter uhellet.

-  Men promilleprøvene som ble tatt på stedet, avslørte ingen kjøring i påvirket tilstand, sier operasjonsleder Eva Garberg.  Jens Arne Svartedal ønsker ikke å uttale seg mer enn han har gjort, men bekrefter at han er lykkelig over at han fortsatt er i stand til å gifte seg som planlagt 25. juni.

Hadde ikke drukket
- Ingen av deltakerne på Jens Arne Svartedals utdrikkingslag hadde drukket alkohol da ulykken skjedde, sier Svartedals forlover Halvor Utistog til Dagbladet.

Kameratgjengen er en blanding av skolevenner og skikollegaer av Svartedal.

KRAFTIG SMELL: Slik så båtene ut da de ble tauet inn til brygga ved Aker Brygge. Seilbåten fikk skader i skroget etter sammenstøtet. Gummibåten med 450 hestekrefter fikk skader i cockpiten, både hull i setet og avrev ne puter.