Bare fortsett, Hareide!

Landslaget er i utvikling. Esten O. Sæther kommenterer.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Både Christian Grindheim og Tarik Elyounoussi la seg ned i sluttsekundene for at Norge skulle få noe ut av denne VM-kvaliken. Det behøver ikke Åge Hareide gjøre.

Nå leder han et landslag som spiller fornuftig fotball med maksimal innsats, men med laber belønning for alt som legges ned i den jobben. Det siste tilfeldigheten gir alltid en fotballtrener trøbbel. Likevel er det ingen andre åpenbare grunner til å bryte opp dette landslagsmiljøet enn at Åge Hareide selv synes det er nok.

AKKURAT det åpnet han før kampen ved å fortelle alle at det ikke var noe å spille for i 2009 om Norge tapte. Etter denne gjennomføringen virker den uttalelsen like unødvendig som mye av det Hareide ellers små -og storprater om. Andreplassen i denne VM-kvaliken er fortsatt ikke tapt. Hverken i teorien eller i virkeligheten. Og enda viktigere:

** Åges leder et lag som er i ferd med å fornye seg.

Sist lørdag kontrollerte Norge borte mot Skottland på Hampden Park. Mot Nederland spilte landslaget nesten en time solid fotball før det ble straffet for et øyeblikks dårlig press midt i sin beste periode.

Til sammen minner det lite om et fotballag som trenger å bytte trener for å få framgang.

FRAMGANGEN kommer med Hareides mer og mer konsekvente forsøk på å spille effektiv fotball og den naturlige utskiftningen av spillere som allerede er i gang. Med Christian Grindheim og Henning Hauger sentralt har Norge et midtbanepar som dekker store rom samtidig som de har ferdigheter til å prege spillet offensivt.

For andre gang var midtbanefireren totalt sett så løpssterk at laget var i stand til å kneble en ganske pasningssikker motstander. Den plattformen gir frihet til å komme med flere spillere i angrep; akkurat som det var i ferd med å skje da Mark van Bommel mot spillets gang skjøt inn 0 - 1.

FORTSETT: Åge Hareide må fortsette som norsk landslagssjef, skriver Esten O. Sæther. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
FORTSETT: Åge Hareide må fortsette som norsk landslagssjef, skriver Esten O. Sæther. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix Vis mer

BAKLENGSMÅLET kom mens Norge angrep som best. Minutt for minutt vant vi trygghet fordi vi spilte riktig og fordi John Carew er i strålende form. Muligens har han ikke økt i verdi etter tida i Aston Villa, men i autoritet skjer det noe.

Ryktet om John Carews monsterfysikk sprer seg. Stadig nye landslagsstoppere gir opp på forhånd å ta kroppsdueller mot nordmannen når de er utenfor boksen sin.

Denne frykten for å bli rundet av Carew bare i kraft av hans muskelmasse, gjør at Norge ganske sjeldent mister oppspill som blir slått på spiss. Dette er selvsagt en stor fordel for et lag som ligger dypt med såpass mange spillere som oss, og gjør at vi kan angripe brukbart selv om de fleste bruker kreftene sine på forsvarsjobbing.

I hvertfall hvis vi fortsatt har respekt for den fotballen som historisk sett har gitt landslaget de beste resultatene.

DET er der det gjerne skorter. I snart to tiår har norsk landslagsfotball levert gjennomgående bra resultater uten at vi helt har satt pris på våre egne prestasjoner. Også under Åge Hareide har vi vært nær ved å lykkes i to kvaliker; det i seg selv er resultater langt over det som var normalt den gangen Norge spilte landslagsfotball uten en tydelig spillestil basert på nasjonale kvaliteter som fagkunnskap, fellesskap, disiplin og fysikk.

Utfordringen i Hareide-perioden har vært å holde fast på denne tradisjonen og samtidig kombinere disse norske dydene med en ny generasjon spillere som gjennomgående har en bedre individuell ballbehandling. Der var det også framgang selv i en resultatmessig trist Ullevaal-kamp.

FOR NÅR var det egentlig at dette nederlandske laget minnet om fotballdrømmene dine fra sist sommer? På samme bane som Norge var det ikke lenger en håpløs nivåforskjell mellom spillerne. Vi stiller også med et landslag bra nok besatt med ulike individuelle ferdigheter til å prege spillet positivt, og har ingen grunn til å skjemmes over måten vi spiller fotball på.

Ullevaal-publikummet har lett for det. Dette er ingen god hjemmebane. Kanskje spiller ikke noe spesielt godt lag der heller, men vi har likevel et bra internasjonalt lag med en trener som fortsatt kan gjøre spillergruppen bedre.

Bare fortsett, Hareide!

Da er det ingen grunn til å avlyse 2009 hverken for Norge eller Åge Hareide.

NY MIDTBANEDUO: Med Henning Hauger og Christian Grindheim sentralt har Norge et midtbanepar som dekker store rom samtidig som de har ferdigheter til å prege spillet offensivt.