Bare Fredrik vil ikke bli proff

HONGKONG (Dagbladet): Av de 19 spillerne i Hong Kong er det bare én som sier at han ikke ønsker å bli proff i utlandet. Han spiller for RBK, studerer medisin og heter Fredrik Winsnes (25).

- Jeg har ikke lyst fordi det ikke er realistisk, sier Fredrik Winsnes til Dagbladet. - Pr. i dag er jeg ikke god nok til å spille for en stor klubb i Europa. Så hvorfor skal jeg da ønske meg vekk fra Rosenborg? Hvor jeg har det så bra.

Internasjonal erfaring

Fredrik Winsnes er ved siden av mot-strømmen-ønsket blant den av de norske håpefulle spillerne med størst internasjonal erfaring. Uten en eneste landskamp. Og alt han har lært på Lerkendal og i Champions League opp gjennom årene skal han bruke mot Sør-Korea i morgen tidlig norsk tid.

I tillegg skal han løpe enda litt mer enn vanlig.

- Spillestilen krever det, sier Fredrik Winsnes. - Det norske landslaget er et av de lagene i verden som er best på forsvarspill.

Og Winsnes forsvarer den norske spillestilen. Og sier at Rosenborg har lært og tilnærmet seg mye av det vi nordmenn raser over etter hvert eneste internasjonale sluttspill.

- Et sted må man begynne for å komme noen vei, sier Fredrik Winsnes. - Jeg skjønner godt hvorfor Norge spiller som de gjør. Og de som sier at ballen skal gå over hodet på midtbanen hele tida kommer med urettferdig kritikk. I EM nå sist var det ikke bare spillestilen som feilet.

- Hva gikk galt?

- Det er litt skummelt å si det, men det har litt med ferdighetene å gjøre også.

- Med andre ord?

- Spillerne, sier Winsnes. - Der og da var ikke Norge gode nok.

Liten forskjell fra RBK

Rosenborg-stilen blir alltid brukt som et argument fra de som skriker høyest i spillestildebatten. Fredrik Winsnes - som spiller for Nils Arne Eggen - ser ikke den store forskjellen.

- Defensivt har Rosenborg tilnærmet seg landslaget veldig mye. Den gangen vi jevnt og trutt gikk på de store smellene i Europa sto vi høyt for å stå høyt - nå gjør vi det med mening. Og alt vi gjør defensivt er myntet på det landslaget gjør. Med vår mening.

- Hva med det offensive?

- Nils Johan Semb er ikke glad i støttepasninger og det skjønner jeg godt. Derfor stresser landslaget mer i gjennombruddet enn det vi gjør i Rosenborg. Men det er lettere å ha større frihet til å slå en støttepasning i et klubblag fordi man trener sammen hver eneste dag. Det er lettere å finne kombinasjoner fordi man hele tida - gjennom daglig terping - vet hvor man har medspillerne sine.

- I landslaget skal ballen fram med en gang, fortsetter Fredrik Winsnes. I Rosenborg har du flere valgmuligheter og det er greit å bruke støtte. Så derfor bruker spillerne hverandre på en annen måte i RBK.

Men:

- Når du ikke trener sammen til daglig er landslagets spillemåte den letteste å forholde seg til. Og smartest.

- Må utvikle meg

Med alle proffene disponible ser ikke Fredrik Winsnes seg sjøl i den umiddelbare framtida til Nils Johan Semb. Men på sikt har han lyst på flere landskamper enn de to han får her i Hong Kong.

- Skal det bli en realitet må jeg utvikle meg. Jeg må løpe mer, bli sterkere uten ball og hissigere på avslutninger.

- I Rosenborg blir du innimellom kritisert for litt for mange ballberøringer?

- Jeg synes ikke berøringene mine er et problem, det er meg. Jeg må bare ikke miste ballen - det er da det blir problemer, sier Fredrik Winsnes.

Akkurat nå er han inne i en rolig periode i studiene. Neste eksamen er ikke før om ett og et halvt år. Og tre år etter det - rett før han runder 30 - er han utdannet lege. Fordi han ikke ønsker å bli proff.

- Jeg skal gjøre ferdig studiene, det er helt sikkert, sier Fredrik Winsnes. - Og i tillegg har jeg det på alle måter så bra i Rosenborg at det er ingen grunn til å ønske seg andre steder.