Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare glad i kaffe?

Mens dopingmistenkte Anita Valen venter på prøver av spansk kaffe, er det lov til å spørre: Hvor dum går det an å bli?

Spørsmålet har ikke noe spesielt med proffsyklist Anita Valen å gjøre. Det gjelder dopingtatte idrettsstjerner generelt, og svaret er entydig:

 • For den dopingtatte har dumheten målt i bortforklaringer ingen grenser.

  Det er noe dypt menneskelig i det. Det å forklare egen tåplig adferd blir sjelden et logisk mesterverk.

  Slik virker Anita Valens gjennomgang av det famøse rittet i Spania for en drøy måned siden foreløpig litt for overspilt:

  - Jeg husker den dagen like godt som dagene jeg fødte mine to barn, sier Valen til Dagbladet før hun redegjør for koffein-inntaket den nevnte morgenen: Tre til fem kopper vanlig kaffe til frokost, en espresso timen før start og en energibarre tilsvarende en femtedels kopp kaffe underveis.

  De detaljene har vi også hørt før:

 • Dopingtatte idrettsfolk har gjerne veldig god eller veldig dårlig hukommelse.

  Den vanlige middels glemsomheten om trivielle detaljer flere uker tilbake, hører liksom ikke hjemme i disse forklaringene.

  Det går an å skjønne det også. Dopingtatte utøvere er pressete mennesker. Det står om prestisje, jobb og verdighet. I denne saken også med en spesiell historie; den voksne kvinnen som strever seg tilbake i verdenstoppen i en de tøffeste idrettsgrenene.

  Men fordi sykling er så røft for kroppen, er dette også en øvelse der dopet flyter i alle former. Koffein er medisinsk av det mildere slaget, men det funker -- eller kanskje også: Utøverne tror det funker. Det siste gjør at lovbruddene like gjerne kommer i gråsonen der et par kaffekopper fra eller til skiller mellom skyldig og ikke skyldig.

  For Anita Valen blir dette uansett avgjort når B-prøven kommer tidlig neste uke. Kanskje vil hun fortsatt bestride et eventuelt positivt utslag der. Det kan hun godt gjøre, men vi andre skal ikke høre like godt etter.

  Like lite som vi tror utenlandske dopingdømte blir tatt for koffeinmisbruk fordi de bare er spesielt glade i kaffe, skal egne kaffeslaberas få fortsette.

  For uansett resultatet av koffeininnholdet av kaffen fra Anitas spanske hotell den marsdagen: Dumheten kjenner ingen landegrenser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media