RENT GULL: Tora Berger takket psykologen som hjalp henne til å hente tilbake vinnertankene - det fungerte.Foto: SCANPIX/EPA/ARNE DEDERT
RENT GULL: Tora Berger takket psykologen som hjalp henne til å hente tilbake vinnertankene - det fungerte.Foto: SCANPIX/EPA/ARNE DEDERTVis mer

Bare gledestårer nå

De norske jentene bruker psykolog. Noe for svenskene også?

||| DET virker veldig lenge siden at noen svensker hadde privat moro med antall psykologer i den norske OL-troppen. To raske gull rett fra besøk hos fagfolk som er til å prate med, forandrer visst mye. Også nabofolkets billigste vitser.

Det var derfor Tora Berger kunne stå i målområdet - mens svenske favoritter vaklet inn til skuffelser i bakgrunnen - og forklare hvordan skiskytternes medbrakte psykolog fikk henne til å hente tilbake vinnertankene på et blankt A-4 ark.

Da hadde allerede Tora misset på det første løpet sitt og de aller enkleste hadde hatt det moro en stund over forskjellen mellom norske forventninger og norske resultater. Nå er det ikke så mye å le av. Bare en foss av gledestårer.

BEHOVET for å bruke proffe samtalepartnere for å prestere best mulig, er en ganske personlig sak. For noen blir det å fylle opp et A-4 ark med tanker om hva som må gå riktig, i enkleste laget. For andre føles sånt bare riktig.

Det er neppe noe bevis for idrettspsykologiens fortreffelighet at to norske gull på to dager har forbindelser rett tilbake til proff hjelp. Som Marit Bjørgen har fått avgjørende støtte til å overta det sportslige ansvaret selv, var psykologen den første Tora takket etter denne triumfen.

Det har altså fungert for de to som hittil har prestert best av de norske utøverne i OL. Da kan Olympiatoppen anse psykologtransporten til Vancouver som vellykket.

I hvert fall målt i gull.

AKKURAT det er garantert den norske standarden i OL nå. Gull nummer 100 hører til i historiebøkene. De som titter litt bak tallet, får i tillegg med seg noen fortellinger om hva som gir god norsk toppidrett:

•• Tora Berger kommer fra et lite sted. Topp skiskyttere gjør gjerne det. På slike plasser er det lettere å samle de som må kjøre løypene, snekre til en arena og samle ungene for å lære denne krevende sporten. Tradisjonell norsk hverdagsidrett øverst i Gudbrandsdalen, altså.

•• Tora Berger er en pioner. Jenter og skiskyting er på tross av Liv Grete Skjelbreid Poirée, egentlig et ganske nytt par. Først de siste årene har sporten virkelig forstått at bred framgang må ha med seg en bevisst satsing på kvinner.

•• Tora Berger har ekte støtte fra gruppa. Ingen ting var større i målområdet enn å se hvor rørt lagvenninnene var for dette gullet. Desto lettere blir det for andre å følge opp.

Det er slike fortellinger som til sammen blir historien om en idrett som stadig blir mer norsk.

GLEDSTÅRENE etter OL-gull hører nordmenn, svensker og all annen menneskelighet til:

- Det er synd at en skal stå å grine når en gjør det så bra, sa Tora Berger inn i NRK-kameraet da gullet var klart. Jeg tror ikke hun trenger å ta med akkurat den bekymringen inn til neste time hos psykologen.

Det holder å skjønne at hun er den typen idrettsutøvere som resten av oss unner alt mulig godt.

Sikkert også svenskene om de hadde kjent henne.

NEDTUR: Svenskene har latterliggjort psykologbruken, men det var Helena Jonsson som måtte trøstes i dag.
Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX
NEDTUR: Svenskene har latterliggjort psykologbruken, men det var Helena Jonsson som måtte trøstes i dag. Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX Vis mer