Bare god på trening

Fem av seks norske alpinjenter kjørte ut i VM. Trener Erik Skaslien mener jentene kjører til gull - på trening. Alpinsjef Per Lund mener at jentene bekymrer seg langt mer enn gutta.

ST. MORITZ (Dagbladet): - Ikke for å skryte, men på trening er resultatene til alle jentene veldig bra og stabile, sier Erik Skaslien.

Per Lund har tanker om psykiske kjønnsforskjeller:

- Generelt tror jeg at jenter bør ha et støtteapparat som fungerer i alle ledd. Det må alltid virke. Gutta har en tendens til å riste av seg ting, men rundt jentene må vi ha et opplegg som fungerer hele tida, sier Lund og drar et eksempel:

- Det går utover mye når utstyret til Trine (Bakke Rognmo) ikke fungerer. Da bekymrer hun seg mye, og da må vi ta tak i ting fort.

DNF

I går kjørte Trine Bakke Rognmo feil i en hårnål og forsvant fra rennet i første omgang av VM-slalåmen. Hedda Berntsen gamblet med nye ski, kjørte elendig, ga jernet i andre omgang, men spratt ut av løypa, hun også. Det samme gjorde debutant Lisa Bremseth. Bare Line Viken får godkjent med 17. plass. Hun kjørte ut i storslalåm, akkurat som Stina Hofgaard Nilsen. Dermed er Andrine Flemmen med en skuffende niendeplass i storslalåm eneste norske jente som har dratt hjem uten DNF (did not finish) på resultatlistene.

- Vi har helt opplagt gjort noen feil på veien. Jentene var ikke klare for VM. Det tar jeg som hovedtrener fullt ansvar for. Om noen skal ha skylda, så er det meg, sier Felix McGrath.

Rennkompleks

Liten trøst, men trener Erik Skaslien opplevde faktisk framgang fra i fjor. Da kjørte fire av fire jenter ut i slalåm og storslalåm.

- Noe er galt med norsk damealpint. Hvordan angriper dere dette?

- Ingenting er galt med norsk damealpint.

- Resultatene tyder på det?

- Det kan jeg for så vidt være enig i, men jeg tror ikke noe er galt.

- Hva er årsakene til de svake resultatene?

- Nei, jeg vet ikke om de har et rennkompleks, men det ser ut som de tar i litt ekstra når klokka går under renn. Det går som oftest ikke bra.

Jentene hadde før sesongen et møte med idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard. Da valgte de å takke nei til mer oppfølging. Dette blir nå revurdert.

- Flere av jentene kunne hatt nytte av å dra inn ekspertise på den biten der, sier Skaslien.

Kulturkollisjon?

Alpinsjef Per Lund varsler forandringer foran neste sesong. Han deler ikke ut røde kort til noen i trenerteamet, men dette vurderes helt opplagt etter den svake avslutningen på fjorårssesongen, og en totalt sett svært skuffende sesong i år.

Skaslien sa til Bergens Tidende at det ble en kulturkollisjon da amerikaneren McGrath kom inn i laget i vår, men at det har gått bra etter hvert. Nå bekrefter han at det tok litt tid.

- Men det skulle bare mangle, sier han