Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare gråt Tiril; vær akkurat som du vil

God toppidrett er en høyst personlig sak. Men den blir helst bedre når vi hjelper den fram sammen.

OGSÅ UNIK:  Tiril Eckhoff fikk det store gjennombruddet da hun var presset som mest. FOTO: Dpa/Hendrik Schmidt.
OGSÅ UNIK: Tiril Eckhoff fikk det store gjennombruddet da hun var presset som mest. FOTO: Dpa/Hendrik Schmidt. Vis mer

et par minnerike timer i Holmenkollen fikk både hjemmepublikummet og TV-seerne en innføring i styrken i norsk toppidrett. Der det tilsynelatende er et hav av følelser mellom pedantiske Ole Einar Bjørndalen og gråtende Tiril Eckhoff, er retningen ikke til å ta feil av:

•• Det er den grunnleggende respekten for den enkelte utøver som preger de beste idrettsmiljøene våre.

Det har gitt 42 år gamle Ole Einar rom til å styre VM-forberedelsene nøyaktig slik han vil, og det har sikret Tiril fra generasjonen etter den beskyttelsen og hjelpen hun har trengt for å dempe presset utenfra.

Resultatet for dem ble nok en legendarisk medalje til en godt voksen mann og karrierens foreløpige høydepunkt for en ung kvinne.
Mens vi som stod rundt, fikk enda en fantastisk skiskytterdag.

DET er blitt mange av dem i en sport som forlengst har festet grepet som samlende norsk TV-idrett. NRKs mobilisering til Kollen-VM i absolutt alle kanaler med tilnærmet døgnkontinuerlig krysshenvisninger og ulike kosestudioer, gjør at det er fort gjort å gå seg litt vill i selve sporten.

I skiskyting er VM nesten en årlig konkurranse. Siden starten i 1958 er det blitt hele 53 verdensmesterskap. Selv i år med vinter-OL har skiskytterne dyttet på et ekstra VM med ulikt innhold.

En slik høy frekvens i mesterskapene kan gjøre noe med de enkelte mesterskapenes verdi, men det føltes ikke sånn i dag. Både Ole Einars sølv på overtid av sportens største karriere og Tirils tårer over drømmeløpet i sin egen lekegrind, var mer enn sterkt nok i seg selv.

Som kvinnetreer og storebror Stian Eckhoff ganske presist sa det da en av NRKs utallige stuntreportere på skrudd vis prøvde å dytte inn enda mer dramatikk i begivenheten:

- Ikke gjør det så vanskelig. Det er kjempestemning i Holmenkollen, og vi vant.

ENDA EN VETERANFEST :  Ole Einar Bjørndalen er blitt 42, men har fortsatt bare den suverene verdenseneren Martin Fourcade foran seg. Bronse på VM-sprint til russiske Sergej Semenov. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
ENDA EN VETERANFEST : Ole Einar Bjørndalen er blitt 42, men har fortsatt bare den suverene verdenseneren Martin Fourcade foran seg. Bronse på VM-sprint til russiske Sergej Semenov. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

FOR den fineste toppidretten er opplevelsen og spenningen der og da. Selv den aller beste idretten er ikke så komplisert. Joda; Ole Einar Bjørndalen har ikke gjort stort annet de siste 25 årene enn å sette sammen skiskytingens intrikate puslebiter, men han er unik. Og skal få lov til å være det.

Utfordringen for de som er rundt, er å gi plass til forskjelligheten. Av og til kritiseres vintersportens landslagsmiljøer for å være for standardiserte , men det er som regel en unyansert kritikk. Både i alpint, hopp, kombinert, langrenn og skiskyting har det de siste årene vært raust rom for ulike personligheter. Det gjenspeiles også i den omsorgen utøverne har for hverandre. For eksempel i de rørende fortellingene fra Tirils lagvenninner i dag om hvordan de holdt på å glemme seg selv underveis i gleden over fantomløpet fra et lavt startnummer.

DET norsk toppidrett derimot ikke skal glemme er flyten av kunnskap på tvers av grenene. På samme vis som Ole Einar midt i karrieren var den som utviklet fristilen for langrennsgutta, er Tirils VM-gull også et resultat av trenerhjelp fra storebror langrenn.
Seinest i ukene før VM stod den tidligere langrennstreneren Steinar Mundal og terpet detaljer med Tiril på skøytemølla på Idrettshøyskolen.

Slik kompetanseoverføring skal være en selvfølge. Dette er jo kjernen i den toppidrettsrevolusjonen som skjedde fram mot OL på Lillehammer i 1994, og som har gjort Norge til en stormakt i vintersport. En og annen gang etterpå har enkelte miljøer vært seg selv nok, men det er misforstått ulikhet.

Desto bedre å se et jentelag som svinger seg opp på hjemmebane fordi de har fått rett faglig hjelp og har hatt rom til å gjøre det på sin måte.

Eller som Tiril Eckhoff oppsummerte sin høyst personlige berg-og-dalbane mot gullet:

- Her har det vært mye premenstruelt humør.

Altså ikke akkurat som hos Ole Einar Bjørndalen, men godt nok likevel.

På sin egen måte.

EKSPERTHJELP:  Steinar Mundal ble hentet inn fra langrennsgutta før VM-sesongen. Resultatet er tydelig. I dag fikk Tiril Eckhoff den nest beste langrennstida, mens Marte Olsbu sensasjonelt var tredje raskest i sporet. FOTO: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet.
EKSPERTHJELP: Steinar Mundal ble hentet inn fra langrennsgutta før VM-sesongen. Resultatet er tydelig. I dag fikk Tiril Eckhoff den nest beste langrennstida, mens Marte Olsbu sensasjonelt var tredje raskest i sporet. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer