Bare gull er godt nok!

Marit Breivik og jentene hennes har målet klart: Vi skal ta VM-gull! De sier rett ut at bare gull er godt nok i et VM på hjemmebane, men de gjør det med et smil og er heller ikke redde for å si at verden går videre selv om de ikke skulle bli verdensmestre.

Håndball-jentene er blitt hele Norges yndlinger på grunn av sine gode resultater i OL og store mesterskap. Fjorårets EM-gull var den perfekte forretten til årets VM på hjemmebane. Forventningene er skyhøye og TV2 regner med seer-rekorder når de legger opp til tidenes TV-dekning av et VM i kvinnehåndball.

  • At VM blir en folkefest hvis Norge spiller seg fram til finalen, er ganske sikkert. Vi stoler på Marit Breivik og håndballjentene. Slik har det forsåvidt vært helt siden Sven Tore Jacobsens dager som trener, men forskjellen er samtidig slående: Marit Breivik har klart å unngå konflikter på en oppsiktsvekkende måte. Ingen spillere krangler med hverandre og ingen spillere er forbanna på trenerens disposisjoner.
  • Når jentene intervjues opp og ned uten at de har noe nytt å komme med, oser det trygghet og humør av hele gjengen. De er den klare kontrasten til de beskyldninger og den strid som preger herrelandslaget.

Trenerens personlighet og evner til lagbygging tror jeg er en undervurdert egenskap hos mange landslagssjefer. Jeg tror heller ikke det er uten betydning at jentenes sjef er en kvinne med mange års erfaring som spiller på landslaget.

  • For første gang er det nå 24 lag med i VM. Frode Kyvåg og Gunnar Pettersen er to av de mest profilerte jentetrenerne som har kritisert dette sterkt. De mener nærmest det er en fornærmelse mot håndballsporten at land som knapt klarer å skrape sammen spillere til et landslag, skal delta i et VM. De har selvfølgelig helt rett. De fleste av de innledende kampene vil rett og slett være fullstendig uinteressante sportslig sett.
  • Ved å utvide VM og dele arrangementet på to land oppnår man to ting: Antall kamper med TV-rettigheter øker og risikoen for publikumsfiasko blir kompensert med økt interesse for vertsnasjonene i innledningsspillet.

Flere av utfordrerne, som f.eks. Danmark, Tyskland, Østerrike og Sør-Korea , har gjennomgått et generasjonsskifte og har trolig ikke klart å etablere landslagene på det høye nivået de hadde tidligere. Ungarn kan derimot bli en farlig outsider. Men ønskefinalen er selvfølgelig Norge mot Danmark i en fullsatt Håkons Hall 12. desember.

  • Ethvert VM skaper sine stjerner. Ei av de norske jentene som får sitt gjennombrudd, er Else-Marthe Sørlie. Jenta fra Snertingdal er Norges beste på strek og derfor også den som kan score flest mål. Men mest sentral av alle blir Kjersti Grini hvis hun rekker å bli helt frisk. Hun er den eneste av jentene som skiller seg klart ut - både i væremåte og spillerkvalitet.
  • Jeg tør vedde på at Kjersti Grini blir en av VMs største profiler. Med norsk VM-gull kan hun også bli VM-dronningen.

Men uansett utfall vil dette VM også preges av at en profil er blitt borte: Jeg vil savne Anjas artisteri. Det kan gå mange år før vi får se maken til ballgeni.

Dagbladet ønsker Marit Breivik og jentene lykke til!