Bare jentene teller i OL

Bruk pengene på jentene i sommer-OL. Det er de som er verdt noe. Ikke sant, Tove?

MED FOTBALLJENTENE klar for Beijing-OL neste sommer, er det meste på plass for å gi norsk toppidrettssatsing mening.

I hvert fall hvis den øverste idrettsledelsen tør.

Fra før var allerede håndballjentene kvalifisert, slik at det nå blir to kvinnelag som fronter den norske troppen. Det gir en sjelden sjanse til å prioritere midler til OL-satsingen på en radikal ny måte og gi en felles styrt toppidrett et tydelig innhold.

Noe sånt høres ut som en ren drømmejobb for den markeringsglade kulturminister Trond Giske og som en vrien test for den nye idrettspresidenten Tove Paule.

I HVER OL-periode fordeles Olympiatoppens relativt små midler samvittighetsfullt mellom ulike medaljekandidater. Målet har hele tida vært at innsatsen skal belønnes med flest mulige medaljer, og regnestykket har stort sett gått bra:

• • Norge er ofte på den olympiske seierspallen målt både mot investerte midler og antall innbyggere.

Men som i regnestykker flest er det nødvendig med noen forutsetninger for å skjønne svaret. I denne vår nasjonale olympiske regneøvelse er det for eksempel gitt at hver norske medalje er like mye verdt.

Det er da matematikken blir ganske meningsløs.

MER OL-MIDLER: Fotballjentene ble OL-klare i dag, her feirer de ett av sju mål mot Ghana. De og håndballjentene bør få økt støtten til OL-satsningen, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: Scanpix/Ap
MER OL-MIDLER: Fotballjentene ble OL-klare i dag, her feirer de ett av sju mål mot Ghana. De og håndballjentene bør få økt støtten til OL-satsningen, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

HVER ENKELT OL-medalje gir ikke den samme nasjonale lykke. Det er små idretter og store idretter, og det er små øyeblikk og store øyeblikk.

I siste sommer-OL var jeg i en liten idrettsgren og opplevde et lite øyeblikk da Siren Sundby tok seilergull.

Midt i den avgjørende minuttene virret jeg rundt på den folketomme OL-arenaen utenfor Athen for å finne ut hvor den norske OL-vinneren eventuelt ville komme til lands. Ingen brydde seg i Athen og få brydde seg hjemme. Det var nok et gull i den norske statistikken, men hva så?

SIREN SUNDBY er et riktig eksempel fordi hun samtidig er en flott idrettsutøver med god fysikk og fine holdninger. Det er altså ikke selve den idrettslige prestasjonen det står på når det gjelder å vurdere hva som er verd å satse på innen toppidrett, men mye mer hva prestasjonen representerer for fellesskapet.

Seiling er en tradisjonell norsk fritidsbeskjeftigelse med viktige bånd til deler av kystkulturen, men utbredelsen er liten. Det må bety noe for hvor mye vi skal spandere for å få et seiergull.

FOR DET er i kraft av bredden at fotball –og håndballjentene presser seg på.

Historisk har håndball vært den typiske jentesporten. Det var også den første lagidretten der Norge ble en internasjonal stormakt. Bare den historien gir idrettsledelsen god grunn til å behandle denne sporten spesielt.

Det har ikke skjedd. Selv i den langvarige suksessperioden etter gjennombruddet midt på 1980-tallet er OL-midlene delvis blitt knyttet til de løpende resultatene. Det har gjort satsingen sårbar.

LITEN IDRETT: Siren Sundeby tok gull i Aten-OL, men få brydde seg. Foto: Scanpix/Ap
LITEN IDRETT: Siren Sundeby tok gull i Aten-OL, men få brydde seg. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

FOTBALLJENTENE har også variert i prestasjoner etter at Norge helt fra sportens begynnelse hørte til de aller beste nasjonene. Men tross alt har vi hele tida vært nær toppen, og det er et flott utgangspunkt i en idrett som opplever en global boom. Jentefotball er verden raskest voksende idrett.

Samtidig er de gode landslagsresultatene blitt fulgt opp av jevn vekst i bredden. Midt på 90-årene passerte fotballen håndball som den største jenteidretten i Norge, og nå er over 100 000 spillere med.

DENNE sammenhengen mellom topp og bredde er den viktigste grunnen til å prioritere opp disse idrettene. Så lenge det er fellesskapet som betaler for toppidretten, er det naturlig å sette krav til hvordan denne idretten skal være. Det er da medaljenes verdi også må måles opp mot hvor mye de betyr for helse og trivsel.

Tradisjonelt har toppledelsen i norsk idrett kvidd seg for å måle på en slik måte. Det har vært behageligere å gi litt til alle. I så måte får idrettspresident Tove Paule det bedre ved å holde seg unna og la fordelingen være som den har vært. Men da misbruker hun samtidig muligheten til å vise at hvorfor det er best at Norges Idrettsforbund styrer toppidrettssatsingen i stedet for å la de enkelte særforbundene få mer makt..

FOR NETTOPP en radikal satsing på fotball –og håndballjentene vil gi ny troverdighet til en statlig finansiert toppidrett. Det er disse idrettene som reflekterer den positive samfunnsutviklingen vi har hatt de siste tiårene med sport som mulighet for alle uansett kjønn, og det er disse grenene som er store nok til å gi den helsegevinsten vi ønsker med toppidrett.

Da er det bare å satse det meste av OL-pengene til Beijing neste sommer på jentene.

Bare jentene teller i OL
Bare jentene teller i OL
MER OL-MIDLER: Fotballjentene ble OL-klare i dag, her feirer de ett av sju mål mot Ghana. De og håndballjentene få økt støtten til OL-satsningen, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: Scanpix/Ap
MER OL-MIDLER: Fotballjentene ble OL-klare i dag, her feirer de ett av sju mål mot Ghana. De og håndballjentene få økt støtten til OL-satsningen, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: Scanpix/Ap Vis mer