Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare Jordan vet hvordan

USA er i landesorg etter at Micheal Jordan fortalte at han pensjonerer seg.

- Michael Jordan kunne vært president i USA. Men da måtte han ha fjernet øreringen. Den ville skremt republikanerne.

Slik lød MSNBCs hyllest til Michael Jordan samme dag basketballens vidunderligste spiller gikk av banen for godt. Og i USA er det landesorg. Clinton og riksrett kan ryke og reise. Det er bare Michael, Michael og Michael som gjelder.

- SI DET IKKE ER SANT, MICHAEL, skriker førstesiden i New York Post. Alle aviser har tykke bilag om «luftens» konge. Michael, som har fått varemerket «Air» Jordan, ser megetsigende på oss fra avissider og tv-skjermer. Han har mørk dress og slips. Michael skal hjem til kona og ungene. Og golfkøllene. Han gjør som han alltid gjør. Han går sin egen vei.

Foran en tv-skjerm midt på travle Manhattan tørker en dresskledd businessmann en tåre. Han hutrer seg hjem i tussmørket og isvinden. I tv-butikken går reprisen med Jordans avskjedsord om og om igjen.

Michael Jordan skal ikke danse over gulvet med basketballen mer. Den lange mannen som på en måte alltid beveget seg i sakte film legger langt mer enn 13 års sportslige bragder på hylla. Hans Luftighet, individualisten med 23 på trøya og ti ganger toppscorer gjorde Chicago til noe langt mer enn en by med gangster-myter.

Selv president Clinton har bøyd hodet for Michael.

- Dette er en mann som har kombinert ånd, kropp og hjerne på en måte ingen andre har klart. Det er på tide at amerikanerne tar et par dager på å komme seg, sa presidenten.

Forunderlig hvordan en sportsmann kan sette seg fast på netthinnen. Over hele verden.

MEN HVEM ER DENNE MANNEN som i en alder av snart 36 år er god for 10 milliarder dollar og en status som er en president verdig?

I likhet med Frank Sinatra holdt Michael på bli en abort. Mora, Dolores, var gravid i femte måned og var overarbeidet med syk mor og tre barn. Hadde ikke legene beordret henne i seng, hadde ikke Michael sett dagens lys. Men det gjorde han 17. februar 1963. I Brooklyn, New York.

Som spebarn datt han ned bak sofaen i familien hjem og holdt på bli kvalt. De første årene vokste Michael opp i den tøffe bydelen Broolyn i New York. Da familien flyttet til Wilmington i Nort Carolina ble livet noe fredligere.

Unge Michael er en person som alltid har testet grenser og foreldrene hadde sitt svare strev med å disiplinere ham. Han viste tidlig at han var selvstendig, mentalt sterk og at han likte å gå sine egne veier.

Individualisten Michael lærte seg å sy, lage mat, stryke og andre praktiske gjøremål i tenårene. Han var ikke sikker på om noen ville ha ham. I dag er han regnet som en av de mest sexy menn i verden. Så kona Juanita er ganske heldig.

Sammen har de barna Jeffrey, Marcus og Jasmine.

- JEG VIL AT DE SKAL KALLE MEG PAPPA, og ikke Michael Jordan. Dessuten er det helt OK at de har andre idoler i basketball enn meg, sier mannen som helst vil sitte stille å se på barna sine noen måneder. Det hektiske livet i Chicago Bulls har ikke gitt ham mye tid for familien de siste årene.

Da faren til Michael, James, ble drept i juli 1993, ble Michael Jordan så nedfor at han pensjonerte seg fra basketball-sporten. Han mistet all motivasjon og glede. Fremdeles venter de to mennene som er anklaget for drapet på rettssak.

- Min personlighet og mitt humør kommer fra min far. Min forretningssans og seriøse side kommer fra min mor, har Michael sagt.

Drapet på faren har satt dype spor hos basketball-kongen, men når han nå går av er det fordi han vil ha nye utfordringer. Han har fremdeles reklameoppdrag som skal utføres, men bortsett fra det er framtida til Michael Jordan er åpen.

For få dager siden annonserte den tidligere basketballstjernen Bill Bradley at han stiller som presidentkandidat. Mange sportskommentarer mener at Michael Jordan kan gjøre det samme om noen år.

- Michael Jordan sier han skal ta seg av familie og spille golf. Det sier alle. Men han kan ikke tilbringe de neste 50 år med å hente og bringe barn til og fra skolen. Selv levende legender må finne en mening med livet. Og få mennesker har mer kontakt med offentligheten, nyter mer respekt og er så oppegående som Michael Jordan. Og selv om han er søkkrik, er han en mann som liker mentale utfordringer. Hvorfor ikke søke politiske verv? spør en stor beundrer i tv-selskapet NBC.

DET FINNES TUSENVIS AV ANEKDOTER om Michael Jordan. Danske Ekstrabladet har funnet fram en av dem:

En oktoberkveld i 1984 herset Chicago Bull-treneren Kevin Loughery med spillerne. Han avsluttet alltid spillet med å fordele spillerene på to lag og la dem spille mot hverandre inntil det ene laget hadde scoret 11 ganger. Taperne måtte løpe 15 ganger rundt salen, men vinnererne gikk i dusjen.

Problemet var at Jordans lag alltid vant. Denne oktoberkvelden blåse Lougherty av da stillingen var 7-2 til Jordans fordel. Han ba sin nye stjernespiller skifte lag og bytte med Rod Higgins.

Higgins slo latterdøra på vid gap i sikker forvissning om at han ville vinne. De neste 20 minuttene er beskrevet som magiske. Michael Jordan, som var fersk i Bulls, angrep, dekket to-tre mann, blokkerte, stjal baller og scoret på lang avstand. Han var sin egen basketball-hær. En basket-terrorist.

Jordans lag vant 11-9 og luftens hersker sendte treneren en kaldt blikk før han gikk i dusjen.

Los Angeles Times har også sunket ned i sine «Michael Moments». Ett av de to mest berømte bildene av Michael Jordan er når han hopper og skyter for NCAA-mesterskapet i Nord Caroline som 20-åring. Det andre er hoppet og skuddet som sørget for at Chicago Bulls vant det sjette NBA-mesterskapet i fjor. Det er 16 år mellom de to bildene. Michael har nå mindre hår, mer muskler og større shorts. Men bevegelsen er den samme:

Det er den venstre hånden som styrer ballen, høyrehånden som løfter opp og ut, håndleddet helt utstrakt. Hvem som helst kan gjøre bevegelsen. Men ingen kan kopiere Michael.

Og bare Jordan vet hvordan.

PÅ VEI UT: Superhelten Michael Jordan pensjonerer seg. Til stor ergelse for fansen, men til glede for motstanderne på banen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling