Bare Klanen er trofast

ULLEVAAL (Dagbladet): VIF-investor og ASA-styremedlem Øystein Stray Spetalen gikk inn i garderoben og la armene rundt Tom Nordlie. Det var trøst. Deretter gikk han ut på gangen og ga klubbstyret skylda for nedrykket. Det er krig.

Se Spetalen rase!

- Det nedrykket her ble bestemt i januar - på årsmøtet, sier VIF-millionæren. - Det er de som klarte å vrake John H. Nordbrekken fra formannsvervet som har skylda.

For det styret vi har hatt i år, er ikke i stand til verken å lære eller rydde opp i de sportslige problemene. - Hadde Nordbrekken vært formann ville han kjøpt de spillerne vi trenger - først og fremst en målfarlig spiss.

Fra investor Ola Mæle - sammen med Spetalen og John Fredriksen en av tre store investorer i Vålerenga - kommer følgende krav: - Aksjeselskapet må få styring over elitedelen i klubben. Det tror jeg alle i klubben innser nå - det er nødt til å bli slik.

Klubbstyret må ta sjølkritikk for den jobben de har gjort i år. De har ikke klart å løse de sportslige problemene.

Tårer for Klanen

Da investorene tømte seg for sorg, sinne og frustrasjoner gjallet gledeshylene fra Songdal-garderoben noen få meter unna. Ut gjennom spillertunnelen, og på den andre siden av stadion, holdt VIF-klanen gravøl med Tom Nordlie. Som gråt en skvett da han ble omfavnet av de inderlig trofaste. Til sangen «Vi skal opp som en stå...»!

- I stunder som dette blir mye rart sagt og gjort, sier VIF-treneren om Spetalens utbrudd.

- De som har lyst til å kaste dritt og skjelle på hverandre, får bare holde på. Men sjøl vil jeg ikke - det holder jeg meg for god til. Jeg har et godt forhold til begge parter. Nedrykket må få synke inn, vi må evaluere grundig, vi må få struktur på organiseringa av klubben, og vi må lære av feilene.

Et trist nedrykks selvfølgeligheter kom i tur og orden i VIF-garderoben i går kveld. Men det kom ingen unnskyldninger - i hvert fall ikke før Tom Nordlie proklamerte sin manglende gudstro:

- Det var kanskje ikke kvelden å være ateist på.

Fordi: - Det må være lov å si at vi hadde utur, sier Tom Nordlie. - Jeg fatter ikke hvorfor ballen ikke gikk inn i sluttminuttene. For den lå på streken, traff et bein, traff en arm, traff et bein til - men den ville ikke inn. - I tillegg kunne vi vel med letthet fått minst ett straffespark.

Målet som ikke kom

Men nei - Vålerenga fikk bare sorg. Ulidelig sorg. Av den seigpinende arten. Og kan du tenke deg kampens fire siste minutter som en sammenhengende hundreprosentsjanse - for det var akkurat det det var etter at praktfulle Tommy Øren gikk til værs og headet inn 2- 2 via stanga - så skjønner du kanskje hvor ulidelig spennende det var da Sogndal gikk til Tippeligaen på grunn av Vålerengas kollektive vaksinasjon mot det essensielle i spillet fotball, nemlig scoringer.

Eller for å være pinlig nøyaktig - én scoring. En eneste en på slutten av sesongen. Ett spark med mening. Eller flaks. Eller et hodestøt med begge deler. Det var jo ikke mer som skulle til.

- At vi ikke scorer 3- 2 passer inn i bildet for hele sesongen, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet. - Vi skyter i folk, ballen ligger på streken og så får vi ikke straffespark. Men når det er sagt - vi leder 2- 1 da Sogndal får en mann utvist. - Vi har ingen andre enn oss sjøl å skylde på.

Oppvask eller opprykk?

En time seinere - etter at han har sagt det meste minst ti ganger - sier Tom Nordlie, helt plutselig: - Jeg har vært mer deppa før i år. Det er ikke så ille som jeg hadde trodd. Men kan hende det kommer noen følelser når jeg kommer hjem. Jeg vet ikke... Følelser eller ikke - oppvasken i Vålerenga kommer helt sikkert.

Og når pengegutta møter de tillitsvalgte, vil det være maktkrav og ansvarsfordelende presisjon i skuddene. Men hvis man ikke glemmer hvorfor det ene målet aldri kom, eller den spissen som helt sikkert hadde scoret det målet heller ikke kom, eller hvorfor Sogndal fikk lov til å pøse på med livsfarlige baller inn i det straffefeltet de egentlig ikke skulle få lov til å slå en eneste pasning med presisjon - og som til slutt ramlet ned som en overmoden frukt i hodet på Tommy Øren - kan Vålerenga få det tungt i 1. divisjon. Og: Da spiller det ingen rolle at Tom Nordlie i går kveld var ett hundre prosent sikker på at Vålerenga gjør det Klanen sang.

PÅ VEI NED: Vålerenga-trener Tom Norlie på vei ut, mens Klanen nekter å forlate Ullevaal.
FELLES TRØST: Tom Nordlie gråter med de trofaste.