DÅRLIG DAG FOR EN GOD SELGER:  Rikard Norlings nye Brann virket slett ikke som det gullaget svensken har reklamert så overbevisende for. Men det er fortsatt lov til å være optimist.FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
DÅRLIG DAG FOR EN GOD SELGER: Rikard Norlings nye Brann virket slett ikke som det gullaget svensken har reklamert så overbevisende for. Men det er fortsatt lov til å være optimist.FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.Vis mer

Bare like dårlig som Solskjær

0 - 3 i Sarpsborg forteller jo ikke særlig mye nytt om Brann og Bergen. Der er det heldigvis fortsatt håp.

SELV 0-3 og en begredelig kamp i Sarpsborg var ikke nok til å gi en eneste ekstra rynke i det freidige fjeset til Brann-trener Rikard Norling. Det er jo optimisme, spilleglede og mot som er hans bransje.

For tre måneder siden stengte Norling det suksessrike svenske hovedkontoret sitt med seriegull i Malmø, og åpnet en ny filial i Bergen. Ingen steder her til lands selger slike varer bedre enn i denne byen, og da er det bare å si med gullprofeten Norling slik han ordla seg til klubbens egen TV-stasjon allerede før han reiste til sitt første nederlag som Brann-trener:

- Vi har valgt vei. Vi skjemmes ikke for det.

DET gjorde heller ikke Ole Gunnar Solskjær da han i debuten som Molde-trener hadde sesongåpning på samme bane mot samme lag for tre år siden.

Også Solskjær tapte 0 - 3.

Han var om mulig enda mer under press enn den selgende Brann-trener Norling, men heller ikke der kom det en eneste unnskyldning etter tapet. Bare ros av motstanderen og greie tilbakemeldinger om startvanskene for eget lag.

Sju måneder seinere ble Ole Gunnar sammen med Molde-spillerne feiret som byens største helter etter klubbens første seriegull, og fastsatte samtidig Norges mest optimistiske fotballregel:

** Hver eneste klubb i Tippeligaen som taper 0 - 3 i serieåpningen i Sarpsborg, vinner gull.

Det eneste forbeholdet ved denne regelen, er at dette bare har skjedd en eneste gang. Men hva betyr vel slik nøkternhet for en karismatisk trener som selger fotballglede til trivelige bergensere som strikk pr. meter?

EN realistisk sammenligning?

I hvert fall målt i økonomiske rammer for det å lage et vinnende fotballag. Med et budsjett på noe over 100 millioner kroner er årets Brann-utgave relativt litt bedre stilt enn Molde anno 2011. Slik har Rikard Norling hatt all mulig grunn til å skru den lokale målsettingen opp til full guffe og gull. Bare Rosenborg av konkurrentene har en klart bedre økonomisk base enn Brann i årets Tippeliga.

Når det gjelder det sportslige innholdet, gjenstår det å se. For der alle med litt velvilje kunne ane at Molde og Solskjær på tross av 0 - 3 i Sarpsborg hadde noe bra på gang, var det bare overtidsminuttene i gårsdagens kamp som minnet om en gullkandidat i møte med en av toppseriens små.

For Brann var ikke dårlige mot Sarpsborg 08. De var ille.

ETTER en førsteomgang helt uten karakter, kom det som skulle være et skikkelig forsøk rett etter pause. De minuttene ble i stedet ganske avslørende:

•• Et Brann-lag med ballen høyt i banen, hele initiativet og fint press på jakt etter å utligne hjemmelagets 2 - 0 ledelse, lignet slett ikke det topplaget som Norling har jaktet på.

Eller som han selv har uttrykt det i sine mest selgende vendinger:

- Vår egen kapasitet, er vår trygghet!

For sånn så det slett ikke ut idet varen var solgt over disk. Norlings tenke gullmannskap savnet ettertrykk til å opprettholde ethvert vedvarende angrepsspill. Det var ikke løpskraft til gjenvinninger høyt i banen, det manglet muskler i duellene og det fantes tilsynelatende ingen offensiv plan for å holde ballen lenge i laget.

Kort sagt:

•• Alt forhåndspratet om optimisme, spilleglede og mot framstod som vinterens største oversalg.

For nå er det sesong og alvor i Tippeligaen.

DA var det mulig å se at selv storsigneringen Vadim Demidov ikke nødvendigvis gir et stødigere Brann-forsvar på bortebane. Heller ikke det er noen stor overraskelse. Du har vel sett offensivt flinke Demidov litt for treig i det defensive arbeidet før?

Nå ble denne gamle svakheten tydelig i den duellen mot Aaron Samuel tidlig i andre omgang som ledet til enda et straffespark, 0 - 3 og en ferdig spilt kamp.

Akkurat dette manglende tempoet i forsvarsfireren drar Brann med seg videre, og gjør laget ganske sårbart mot kvikke spisser. Altså omtrent slik det har vært i de fem siste sesongene der bergenserne jevnt og trutt har sluppet inn mellom 46 og 50 mål, og aldri har vært i nærheten av å oppfylle ambisjonene om å bli et stabilt topplag.

MEN er det likevel så galt å tro på forbedring og forkynne suksess?

Ikke foreløpig. Bare i ukene etter at Rikard Norling signerte Brann-kontrakten tidlig i desember i fjor, solgte klubben så mange sesongkort at 2013-regnskapet kom i balanse. Nå er det budsjettert med en publikumsoppgang fra fjorårets 11 000 til litt over 13 000, og dette fotballaget alene drar fortsatt inn nesten like mange sponsorkroner som alle de populære norske langrennsløperne hadde å rutte med  bare for et par år siden.

Rikard Norling er altså fortsatt fotballsjef i riktig by.

Om han har skaffet seg et riktig lag, gjenstår det imidlertid å se.

PS) Sarpsborg 08 gjorde som ventet en flott kamp. Laget har vist framgang i treningskampene og har en spiss i Aaron Samuel som i seg selv er garantisten for nok av mot og spilleglede i månedene framover.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

GOD STEMNING:  Det var enda triveligere rundt Rikard Norling før jul da han ble hilst velkommen til byen av Brann-supporterne. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix.
GOD STEMNING: Det var enda triveligere rundt Rikard Norling før jul da han ble hilst velkommen til byen av Brann-supporterne. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix. Vis mer