- Bare litt dopet

Ifølge svensk TV innrømmer nå Østerrike at noen av deres langrennsløpere fikk blodoverføringer under OL, men de nekter sjøl å definere det som doping.

I et brev til Den internasjonale olympiske komité (IOC), skriver østerrikerne at løperne fikk påfylt små mengder med blod under OL for å restituere seg raskere mellom konkurransene. Ifølge svensk TV skriver østerrikerne ingenting om hvilke løpere som skal ha bloddopet seg.

Opplysningene ble ikke bekreftet fra offisielt IOC-hold i går kveld. Påstandene blir derimot kraftig imøtegått av den østerriske sjefstreneren Franz Weingartner.

Stemmer ikke

- Det kan ikke stemme at det er sendt et brev til IOC der vi innrømmer bloddoping. Vi bloddopet oss ikke under OL, sier han til Dagbladet.

Weingartner understreker at han ikke hadde sett brevet som var sendt IOC.

- Dette må dere snakke med landslagssjef Walter Mayer om. Jeg kjenner ikke detaljene i et slikt brev, sier en ordknapp landslagstrener, som avslutter samtalen slik før han legger på røret på sitt hotell i Falun:

- Jeg vil bare understreke en ting, nemlig at ingen østerrikere testet positivt i Salt Lake City. Det er seint. Nå vil jeg sove. Godnatt.

Weingartner har hovedansvaret for en noe amputert østerrisk tropp som skal konkurrere i «svenska skidspelen». Medaljevinnerne på OL-tremila, Christian Hoffmann og Mikhail Botvinov, er strategisk nok ikke med til Sverige.

La på

Torsdag tok Dagbladet kontakt med Hoffmann, og da benektet østerrikeren at han hadde brukt doping. I går tok vi igjen kontakt med ham. Da han hørte vi ringte, la han på røret. Da vi prøvde igjen traff vi en kamerat.

- Kan vi snakke med Hoffmann?

- Nei.

- Hvorfor ikke?

- Han vil ikke snakke med dere akkurat nå.

- Når kan vi treffe han?

- Kanskje i morgen, sa kameraten før han høflig avsluttet samtalen.

- Sjokkert

Ole Einar Bjørndalen tok sjetteplassen på tremila, bak Hoffmann og Botvinov.

- Jeg er sjokkert. Det er vanvittig at det har pågått noe sånt. Jeg har hele tida trodd de var reine, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Beste nordmann på 3-mila ble Krister Skjeldal. Men så lenge ingen kan bevise at østerrikerne har dopet seg, vil medaljene forbli der de er.

- Jeg kan ikke påstå at de har jukset, siden de ikke er tatt. Men samtidig så innrømmer de jo at de har brukt bloddoping, og det er juks. Men dette betyr nødvendigvis ikke at Botvinov eller Hoffmann har dopet seg, sier en lettere forvirret Bjørndalen.

I forrige uke ble det funnet blodposer og utstyr til bloddoping i huset der østerrikerne bodde mens de oppholdt seg i USA under OL.

Tause sjefer

Fra offisielt norsk hold var det ingen norske ledere som ville kommentere opplysningene til svensk TV. - Før det er offisielt nekter jeg å kommentere saken, sier langrennssjef Sindre Bergan.

Informasjonssjef i idrettsforbundet og Norges olympiske komité, Halvor Lea, er like taus.

- Dette er ikke en sak for oss, før det blir bekreftet av IOC.

SNAKKER IKKE:</b< Østerrikes Christian Hoffmann (sølv) vinner sourten mot landsmannen Michail Botvinov (bronse) på 30 km fellesstart under Salt Lake-OL. I går nektet Hoffmann å snakke med Dagbladet.
BLODFUNN: Blodposer og utstyr til bloddoping ble i forrige uke funnet i huset der Østerrikerne bodde under OL.