Bare Marius får toppkarakter

EDMONTON (Dagbladet): VM i friidrett er over for de norske utøverne. For flesteparten gikk det rett vest. Bare Marius Bakken presterte maks. Her er Dagbladets vurdering av den norske VM-innsatsen med kommentarer fra Friidrettsforbundets idrettssjef Per Øyvind Mørk.

VM avsluttes i dag, men de ni friidrettsutøvere og tre kappgjengere som deltok for Norge i VM i Edmonton ble ferdige med konkurransene i går. Marius Bakkens tiendeplass ble beste plassering denne gangen. Det er den overlegent svakeste VM-innsatsen siden starten i 1983. Nestdårligste VM for Norges del?

Trine Hattestads bronsemedalje og Pål Arne Fagernes fjerdeplass i Sevilla i 1999. Eller Stuttgart-VM i 1993 da Trine Hattestads gull var den eneste plasseringen blant de åtte beste.

Sammenligningen sier det meste om den resultatmessige krisa norsk friidrett står midt oppe i som følge av generasjonsgapet etter at 94-generasjonen ga seg i samlet flokk etter OL i fjor.

Her er Dagbladets vurdering av den norske innsatsen under friidretts-VM i Edmonton:

Gjennomsnitt på terningen: 2,77.

Marius Bakken (23), 5000 meter:

Dagbladet:

Med to perfekt gjennomførte løpsopplegg, ble Bakkens VM-innsats i overkant av det vi forventet. Etter at Frankrikes protest i går ble tatt til følge, ble franskmannen Sghyr tatt inn på resultatlistene igjen. Det betyr at Bakken kan bokføre 10. plass i skryteboka. Og neste år er det EM. Der bør Bakken ha som målsetting å kopiere Are Nakkims sølvmedalje fra EM i Split i 1990.

Mørk:

- En fantastisk prestasjon. Marius lykkes med nå sin første finale i sitt tredje mesterskap (deltok i VM i 1999 og OL i fjor). Det viser at man må være med noen ganger før man får det til. Det var det samme med Vebjørn Rodal og Steinar Hoen.

Aham Okeke (31), 100 meter:

Dagbladet:

På grunn av dopingsakene gjorde faktisk 31-åringen seinordebuten i et stort mesterskap i Edmonton. Det gjorde han til gangs. Okeke løp på 10,15, under sin tidligere bestenotering i kvartfinalen, og ble med det førstemann som ikke nådde semifinalen. Dessverre ble tiden underkjent som følge av sviktende vindmålere. Av mange, blir det stående som VMs desidert største arrangørtabbe.

Mørk:

- Mer enn godkjent av Aham. Han kom seg nesten til semifinale, og ble femtebeste europeer på 100 meteren. Han er meget spennenede foran EM neste år.

Einar Kristian Tveitå (28), diskos:

Dagbladet:

Mesterskapsdebutanten jobber til daglig som kirurg og viser like stor seriøsitet i idretten sin. Faktisk viste han seg moden for finale som 12. og sistemann med 61,85 meter i kvaliken. Han slo ut sju mann med pers over 66 meter. Det hadde absolutt ingen forventet på forhånd. Bare så synd finaleinnsatsen ble betydelig dårligere enn kvaliken. På grunn av den desiderte sisteplassen i finalen med svake 59,11 meter, ryker femmeren på terningen.

Mørk:

- Klart pluss. Han var dårligst av de påmeldte, men kom seg til finalen. Man kan ikke forvente mer. I diskos kan man kaste til man blir 40 år. Tveitå kan kaste på toppnivå i ti år til.

Benjamin Jensen (26), mangekamp:

Dagbladet:

Hadde ikke skadene - slik de nesten alltid gjør - gitt Jensen problemer i øvelser som høyde og spyd, kunne hans egne to år gamle norske rekord på 8160 poeng vært innen rekkevidde. Istedenfor endte Jensen på årsbeste 8090 poeng. Det holdt til 14. plass av 17 som fullførte (fem brøt). Men målsettingen var en plass blant de 12 beste.

Mørk:

- Godkjent av Benjamin. Han har et stort potensiale - bare han får orden på skadeproblemene sine.

John Ertzgaard (24), 100 og 200 meter:

Dagbladet:

Kom til VM for å løpe 200 meter. 100 meteren tok han med på kjøpet og John får det ene terningøyet for underkjente 10,25 (en hundredel under persen) i den skandalerammede kvartfinalen. Det andre får han for 20,68 sekunder og årsbeste på 200 meter i forsøksheatet fra vanskelige bane to. Resten mister han for det han sjøl vurderte som et patetisk løp i semifinalen. Da løp John på 20,88 fra gode bane sju. Bare en løper fullførte på dårligere tid uten å halte. Framgangen har uteblitt for John Ertzgaard siden han løp persen 20,47 i 1999 og seinere på sommeren nådde semifinalen under VM i Sevilla. Noe bør skje nå - helst før sesongen er over - og definitivt neste år. Da er det EM i München og John er like gammel som da Geir Moen slo gjennom i 1994.

Mørk:

- John får godkjent fra meg på 100 meter, men ikke godkjent på 200 meter. Sånn sett løp han godt i kvartfinalen, men semifinalen var ikke bra. John har hatt resultatmessig utforbakke siden 1999-sesongen.

Gjøran Sørli (23), kule:

Dagbladet:

Debutanten var førstemann ut av de norske 08.30 om morgenen lørdag for åtte dager siden. Han ble først ferdig også. Med 18,89 meter - 80 centimeter bak persen - havnet han på 21. plass av 30 deltakere, og røk rett ut i en rekordsterk kvalik. Sørli måtte støtt 20.13 meter for å nå finalen. Det har han nok ikke kapasitet til - foreløpig.

Mørk:

- Gjøran er med som læregutt. Han presterte litt under forventa og var sjanseløs på finalen.

Jim Svenøy (29), 3000 meter hinder:

Dagbladet:

Svenøy gikk hardt ut på forhånd og nærmest kasserte inn finaleplassen på forhånd. I kvaliken løp han pinlig dårlig, klokket inn til 8.35,71 minutter. Siste finaleplass gikk på 8.31,57, og det burde mesterskapsløperen Svenøy slått med glans i normal form. Bare seks løpere presterte dårligere enn Svenøy.

Ikke rart troppens veteran var i villrede om hva som er galt med ham etter løpet.

Mørk:

- Skuffende av Jim. Alt tyder på at han har bomma på sesongplanen sin. Jim er et godt eksempel på en utøver vi ikke har råd til å mislykkes med i VM. Når man ser på det som ble prestert i finalen, burde Jim være blant de seks beste.

Andreas Thorkildsen (19), spyd:

Dagbladet:

Troppens yngstemann oppførte seg slik, og innrømmet sjøl på direkte spørsmål at han egentlig ikke hadde noe i VM å gjøre. Da burde lederne vært voksne nok til å la ham bli hjemme. 68,41 meter og desidert sisteplass blant de 26 med tellende resultat er hinsides, og dårlig læring for talentet som satte verdensrekord for junior med 83,87 meter i Bergen tidligere i sommer.

Mørk:

- Andreas var helt ute av fokus i kvaliken. Han kastet godt fram til 1. juli. Siden har det gått dårlig. Det må vi få rettet på til neste år.

Gunhild Halle Haugen (29), 5000 og
10 000 meter:

Dagbladet:

På nytt skuffet Gunhild i et mesterskap. 18. plass av 24 på 10 000 meter med tida 32.33,72 og en nitrist 31. plass av 38 som fullførte med tida 15.54,76 (over halvminuttet svakere enn på Bislett) i kvaliken på spesialdistansen 5000 meter, er enkelt og greit elendig. Kanskje bør Gunhild slippe å delta i flere mesterskap? Hele 15 jenter fra Europa slo Gunhild på 5000 meter. Eneste pluss: Hun fullførte.

Mørk: - Ut fra det vi forventet, får Gunhild godkjent på 10 000 meter. Men 5000 meteren var skuffende.

Kappgang:

Gjennomsnitt på terningen: 3,00.

Per Øyvind Mørk vurderer ikke kappgjengerne. Han har kun ansvaret for friidrettsutøverne. Kappgjengerne går for Norges Gang- og Turmarsjorbund.

Anne Håland-Simonsen (21), 20 kilometer:

Dagbladet:

Den kronisk diskende italienske overdommeren sendte 15 jenter ut av løypa med tre advarsler (av en eller annen grunn ingen av de to italienske jentene som havnet på 3. og 4. og 8. plass). Derfor fullførte bare 27 løpere. Anne ble nummer 17 med 1.37,11 timer - 2,49 minutter bak persen. Sett i forhold til de som slo Anne, er det en prestasjon midt på treet. Men Anne scorer på alderen. Bare ei jente foran på lista er jevngammel med henne. Resten er godt inngåtte kvinner - vinnerkvartetten er henholdsvis 31, 33, 33 og 33 år. Dette kan bli spennende - om noen år.

Kjersti Tysse Plätzer (29), 20 kilometer:

Dagbladet:

Var som ventet med i medaljekampen lenge, men ble disket etter tre advarsler halvannen kilometer før mål. Burde sånn sett hatt lavere terningkast, men tapre Kjersti gikk for ektemannen Stephan, som bare timer før løpet kollapset på joggetur og havnet på sykehus med hjerneblødning. Noen vil nok mene at Kjersti burde fratas terningøyne for å stille til start istedenfor å sitte ved Stephans side. Vi avstår, og belønner heller Kjersti for å gjøre det hun visste Stephan ville aller mest: Gå for gull.

Trond Nymark (24), 50 kilometer:

Dagbladet:

Brøt med magetrøbbel. Da er dommen gitt. God bedring!

Marius Bakken var med sin niendeplass på 5000-meter Norges store opptur i Edmonton.
Langdistanseløperen Gunhild Halle Haugen skuffet igjen. Kanskje bør hun få slippe flere store mesterskap...
Jim Svenøy skuffet stort på 3000 meter hinder, og kom ikke til noen finale.
Aham Okeke slo til med knalltida 10.15 på 100 meter, og får en firer i belønning fra Dagbladet.
Kjersti Tysse Plätzer ble diskvalifisert under 20 kilometer kappgang, distrahert av tanken på sin syke ektemann. Innsatsen hennes holder likevel til firer på terningen i Dagbladet.