Bare moro mot Spania

Det blir ingen hemmelige treninger rett før EM-kvaliken. Det er ingen vits å skjule glede.

VALENCIA (Dagbladet.no): For noen dager siden gikk det rykter om hemmelige norske treningsøkter i innspurten til oppgjøret på Mestalla Stadion. Det passet inn i bildet av en presset landslagsledelse som krampaktig forsøkte å få bitene på plass før spanjolene definitivt sparker dem i stykker lørdag kveld.

Ryktene var løgn.

Kanskje forsvinner EM-håpet allerede i lydorgien på et utsolgt Mestalla, men den gode opplevelsen av fottballhøytid preger de siste forberedelsene.

Norge har fått to ekstra muligheter til å nå sluttspillet i Portugal, og en slik bonus er det best å ta ut i glede.

Presset borte

Nils Johan Semb stråler mest. Den hardt prøvete landslagtreneren har tatt sitt valg om å gå av i det Norge er ute av EM-spillet, og trives utmerket med det.

Det er en avslappet trener som terper de siste detaljene, og all terping blir best slik. Semb har ledet alle treningene den siste uka med autoritet og tydelighet, og spillerne har svart med en serie gode økter til tross for alle skadeproblemene.

Til sammen betyr det at grunnlaget for å prestere er det beste et norsk landslag kan gå til denne kampen med.

Om det beste er godt nok, er et helt annet spørsmål.

Raul bestemmer

I den første kampen bestemmer spanjolene det meste selv. På hjemmebane presser Spania nesten alle motstanderne langt tilbake i kraft av egne ferdigheter og stort offensivt mot.

Hvorvidt dette presset kommer til å gi mange nok mål, er det mest dagsformen som avgjør. Særlig Rauls. Med 35 mål på 62 kamper er Raul Gonzalez Blanco i egen klasse selv på verdens tredje beste fotballandslag.

Raul er det heller ikke så mye å gjøre med:

_Forsøker vi å markere ham ut, kommer han bare til å legge seg helt på topp hos midtstopperne våre, sier Nils Johan Semb.

Han legger ikke til at nettopp dette er det landslagsledelsen frykter mest: Å få Raul på måljakt helt framme er det verste for Norge. Da er han for nærme mål til at bli fanget av den norske lagorganiseringen. Raul i straffefeltet med sin spesielle balanse og målteft er normalt rett og slett en for god motstander.

Selvplukk på midten

De norske sjansene ligger tjue, tredve meter lenger fram på banen. Det er i det såkalte 'mellomrommet', området foran forsvarsfireren men ofte bak midtbanen, at lagenes styrke blir målt opp mot hverandre:

** Hvor overlegne er de individuelle spanske pasningsferdighetene mot den norske midtbanefemmerens evne til å slite fram brudd og overganger?

Sansynligvis er det lettere å få gode overganger borte på Mestalla enn hjemme på Ullevaal. For det er nå spanjolene kommer til å angripe modig, eller i beste fall dumdristig. To spanske backer på vei framover samtidig og et eneste norsk brudd, kan være alt vi trenger.

Den spesielle kampen i mellomrommet er årsaken til at Ronny Johnsen er nær en ny rolle som anker på midtbanen. Han har fart nok på små flater til å vinne dueller her. Spørsmålstegnet er ferdighetene med ballen.

Et vinnergrep?

For selv om regien er spanjolenes, er det ikke meningen at det norske laget bare skal ligge dypt å slå langt. De siste dagene har Semb jobbet med kontringer via flere pasninger i lengderetning langs bakken.

Det betyr en kvalitet i igangsettingen hverken Ronny Johnsen eller Trond Andersen alltid har på menyen, pluss lange løp fra indreløpere og kanter som mange i troppen har pust til.

De som orker mest, starter mot Spania. Det kan bety en overraskende oppgave for Jan Gunnar Solli som venstre indreløper med Roar Strand som kant. På høyresiden blir det Martin Andresen og Steffen Iversen.

Men mest blir det moro.

Det går ikke an å angripe en så voksen oppgave på en annen måte. Landslaget må spille over evne for å vinne sammenlagt mot Spania i to kamper. Slike prestasjoner kommer bare når gleden drar kroppen i ukjent retning.

At Nils Johan Semb har tatt akkurat det poenget etter en trist og traurig fotballhøst, er et grep som minner om treneren som begynte sin landslagskarriere med å få Norge til EM-sluttspill for første gang.

BARE MORO:</B> Jan Gunnar Solli trikser med ballen under landslagstreningen i La Manga onsdag. Lørdag spiller Norge omspillkamp i EM-kvalifiseringen mot Spania.
<B>LØRDAG GJELDER DET:</B> Landslagssjef Nils Johan Semb instruerer Ronny Johnsen
<B>MØTER MOTSTAND:</B> Med 35 mål på 62 kamper er Raul Gonzalez Blanco i egen klasse selv på verdens tredje beste fotballandslag.