Bare én prosent av barna i Magnitogorsk blir født sunne

Byens ishockey-lag kan bli Mats Zuccarello Aasen nye klubb.

STÅLVERKET: Magnitogorsk er mest kjent for sitt gigantiske stålverk. Under andre verdenskrig produserte det stål for over halvparten av den røde armées stridsvogner. Foto: Reuters / Alexander Shemetov / NTB Scanpix
STÅLVERKET: Magnitogorsk er mest kjent for sitt gigantiske stålverk. Under andre verdenskrig produserte det stål for over halvparten av den røde armées stridsvogner. Foto: Reuters / Alexander Shemetov / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den russiske byen Magnitogorsk kan bli Mats Zuccarello Aasens nye by dersom 24-åringen forlater New York Rangers og NHL til fordel for Metallurg Magnitogorsk og KHL i sommer.

Byen ligger på Sibir-siden av Ural-fjellene i den russiske provinsen Tsjeljabinsk, og ble i en rapport gjort av Blacksmith Institute i 2006 kåret til et av verdens 25 mest forurensede områder.

Ifølge rapporten (PDF kan lastes ned her) estimerer det lokale sykehuset at bare én prosent av alle barna i byen er i god helse. Bare 28 prosent av barn født i 1992 ble født sunne, bare 27 prosent hadde sunne mødre.

Bellona-leder Frederic Hauge har vært i Tsjeljabinsk-provinsen 7-8 ganger.

TIL RUSSLAND? Mats Zuccarello Aasen har en intensjonsavtale med KHL-klubben Metallurg Magnitogorsk. Han signerer for klubben om han forsvinner fra New York Rangers og NHL. Foto: NTB Scanpix
TIL RUSSLAND? Mats Zuccarello Aasen har en intensjonsavtale med KHL-klubben Metallurg Magnitogorsk. Han signerer for klubben om han forsvinner fra New York Rangers og NHL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har sett mye rart, men det jeg så Tsjeljabinsk har gjort dypt, dypt inntrykk, sier Hauge til Dagbladet.

Bygd av Stalin Forurensningen i byen stammer hovedsaklig fra stålverket i byen, Magnitogorsk Iron & Steel Works, som i 2010 hadde en omsetning på over 46 milliarder kroner, med inntekter på over 1,5 milliarder kroner.

Josef Stalin bygde på 1930-tallet det gigantiske stålverket i byen på grunn av stor konsentrasjon av jernmalm i området. Stålverket skal ha produsert stål til mer enn halvparten av de russiske stridsvognene i andre verdenskrig, heter det i rapporten fra Blacksmith Institute.

På maks kapasitet kan verkstedet produsere opp til 7,5 millioner tonn stål, og den massive produksjonen har ført til at stålverket tidligere pleide å spyt ut omtrent 650 000 tonn med industrielt avfall, inkludert 68 giftige kjemikalier som for eksempel bly, svoveldioksid, tungmetaller samt luftforurensning.

Forurensningen fra stålverket spredde seg over 6437 kvadratkilometer i provinsen.

Atomkraftverk - I tillegg ligger det like ved nedslagsfeltet til Mayak, det første stedet de lagde atomvåpen i Russland. Der er det meget grisete, og det har vært flere store uhell der og i området. Skal en dit ville jeg tatt med meg geigerteller, sier Hauge.

RADIOAKTIVT: Fylket til Zuccas potensielle arbeidsgiver, Chelyabinsk Oblast, er blant de mest radioaktive områdene i verden.
Store mengder radioaktivt avfall på avveie, og som ukritisk er dumpet i innsjøer og elver. Foto: Bellona
RADIOAKTIVT: Fylket til Zuccas potensielle arbeidsgiver, Chelyabinsk Oblast, er blant de mest radioaktive områdene i verden. Store mengder radioaktivt avfall på avveie, og som ukritisk er dumpet i innsjøer og elver. Foto: Bellona Vis mer

Det største uhellet kom i 1957 i byen Kyshtym (32 mil fra Magnitogorsk). Ifølge Statens Strålevern ble byen brukt som et avfallssted for radioaktivt materiale fra Mayak-anlegget. Høyradioaktivt avfall ble oppbevart i tanker for å kjøles ned, men kjølesystemet brøt sammen og temperaturen i tanken steg. Det førte til en kjemisk eksplosjon og store mengder radioaktivt materiale ble sluppet ut.

«Nedfallet fra ulykken ble spredt utover et område i Sovjetunionen som var 30-50 km bredt og 300 km langt. Ni til tolv dager etter ulykken ble det i området observert døde husdyr på grunn av akutt stråleskade» skriver Statens Strålevern.

Først i 1976, da dissidenten, historikeren og biologen Zhores Medvedev fortalte om ulykken til verden, ble omfanget kjent.

- Atomanlegget er trolig et av verdens mes radioaktive plasser. Det slippes ut store mengder stråling der årlig, både i luft og i vann. Bildene jeg har derfra er helt jævlige, sier Hauge.

RADIOAKTIVT: Fylket til Zuccas potensielle arbeidsgiver, Chelyabinsk Oblast, er blant de mest radioaktive områdene i verden.
Store mengder radioaktivt avfall på avveie, og som ukritisk er dumpet i innsjøer og elver. Foto: Bellona
RADIOAKTIVT: Fylket til Zuccas potensielle arbeidsgiver, Chelyabinsk Oblast, er blant de mest radioaktive områdene i verden. Store mengder radioaktivt avfall på avveie, og som ukritisk er dumpet i innsjøer og elver. Foto: Bellona Vis mer

Hauge forteller at Bellona gjorde en undersøkelse i provinsen for et par år siden.

- Der kom vi frem til at bare 14 prosent av barna hadde normalt immunnforsvar, sier Bellona-lederen til Dagbladet.

Moskva eller St. Petersburg Det er langt fra sikkert at Zuccarello Aasen ender opp i Metallurg Magnitogorsk. Klubben skrev riktignok på hjemmesiden sin i helga at Rangers-proffen var klar, men agenten hans benektet at noe var signert.

Ifølge Nettavisen er det bare delvis riktig. Zuccarello Aasen skal bare til KHL dersom han forlater NHL. «Zucca» sier til nettstedet at han først og fremst ønsker å bli i NHL, men at KHL ikke er uaktuelt.

- Det er helt klart aktuelt å dra til KHL. Det er en bra liga. Det er bra hockey, sier 24-åringen.

I TSJELJABINSK: Frederic Hauge på besøk i Tsjeljabinsk i 1992. Foto: Bellona
I TSJELJABINSK: Frederic Hauge på besøk i Tsjeljabinsk i 1992. Foto: Bellona Vis mer

Stavanger Oilers-trener og MAX'-ekspert under ishockey-VM, Petter Thoresen, tror ikke Metallurg Magnitogorsk er eneste lag Zucarello Aasen har å velge mellom i KHL.

- Jeg ville foreslått et lag i Moskva- eller St. Petersburg-området. En lever mer vestlig der, det er det ingen tvil. Det er også lettere fordi en får kortere reiser til og fra kamper, sier Thoresen til Dagbladet før han legger til:

- Men det er penga som styrer tenker jeg, og får en nok er det ikke sikkert litt forurensing betyr så mye, sier Thorsen og humrer.

Sportslig sett tror han KHL vil passe Zucarello Aasen bra.

PUTIN PÅ BESØK: President Vladimir Putin på besøk i stålverket i Magnitogorsk. Foto: Reuters / Alexei Nikolsky / RIA Novosti / Pool
PUTIN PÅ BESØK: President Vladimir Putin på besøk i stålverket i Magnitogorsk. Foto: Reuters / Alexei Nikolsky / RIA Novosti / Pool Vis mer

- Jeg tror hockeyen vil passe Zuccarello bra. For det første vil han få spille mer hockey der. For det andre er hockeyen i KHL mer teknisk, og det er større fokus på å holde pucken i laget. Jeg tror det vil passe «Zucca» veldig bra, sier Thoresen.

PS. Stålverket i byen er for øvrig også en av KHLs største sponsorer.

- Han som eier klubben, Viktor Rashnikov, han kan man plukke frem mye rart på, sier Hauge.

EUROPACUP-VINNERE: Kaptein for Metallurg Magnitogorsk, Ravil Gusmanov, kysser troféet etter at laget vant Europacupen i 2008. Foto: AP Photo / Dmitry Lovetsky / NTB Scanpix
EUROPACUP-VINNERE: Kaptein for Metallurg Magnitogorsk, Ravil Gusmanov, kysser troféet etter at laget vant Europacupen i 2008. Foto: AP Photo / Dmitry Lovetsky / NTB Scanpix Vis mer