Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare én selvstendig nasjon i verden har ikke eget fotballandslag

Gjetter du hvilken?

SJELDENT SYN: På Marshalløyene er det ikke ofte du ser barn spille fotball. Når de først gjør det, er det gjerne sammen med amerikanske soldater, som her. Foto: U.S. Navy/Laurie Dexter
SJELDENT SYN: På Marshalløyene er det ikke ofte du ser barn spille fotball. Når de først gjør det, er det gjerne sammen med amerikanske soldater, som her. Foto: U.S. Navy/Laurie Dexter Vis mer

(Dagbladet): I dag ble Fifa-rankingen oppdatert, og Norge fortsetter å falle. Per-Mathias Høgmos menn er nå det 54. beste fotballaget i verden, noe som ikke akkurat kommer til å skremme vettet av Norges kvalifiseringsmotstandere når EM-kvaliken starter neste år.

Men her i Norge har vi alle fall et fotballandslag. Det er det nemlig ikke alle forunt.

FN opererer med 206 selvstendige nasjoner i verden (16 av disse er ikke fullstendig anerkjent). 205 av disse har et landslag i fotball.

Den eneste av verdens selvstendige nasjoner som ikke har et fotballandslag er de små Marshalløyene i Stillehavet.

Få likes på Facebook Til tross for at de har snaut 70 000 innbyggere (nesten 100 ganger så mange som for eksempel Vatikanstaten), er det ikke fotball som står i høysetet i den øygruppa nordøst for Australia. I den grad det eksisterer noen form for toppidrett, er det løping og svømming det går i. Det var også i disse to grenene øynasjonen stilte sine med sine fire utøvere i London-OL i 2012.

Den labre interessen til tross, det har vært noen spede forsøk på å få i gang både et landslags og en offisiell liga. Det vesle som spilles av fotball foregår på Kwajalein-atollet, og det er i all hovedsak utplasserte, amerikanske soldater som spiller.

FC Swollen (tidligere FC Swell) er regjerende mestre i den uoffisielle vennskapsturneringa ifølge statistikknettstedet RSSSF.

Det eksisterer også en Facebook-side, startet av briten Connor Pezzaioli, hvor målet er å danne en liga og et landslag. Sida, som heter «Give The Marshall Islands a league and National Team», har 92 likes, noe som kanskje understreker den fraværende interessen.

Palau dårligst At Marshalløyene ikke har et fotballandslag er nå så, men det blir enda mer tydelig hvor uvanlig det er når man ser på noen av de andre nasjonene som klarer å stille med minst elleve mann.

FOTBALLFRI SONE: President på Marshalløyene, Christopher Loeak, har ikke noe fotballag å skryte av. Her fra FNs generalforsamling i september. Foto: AP Photo/Justin Lane/NTB Scanpix
FOTBALLFRI SONE: President på Marshalløyene, Christopher Loeak, har ikke noe fotballag å skryte av. Her fra FNs generalforsamling i september. Foto: AP Photo/Justin Lane/NTB Scanpix Vis mer

For i tillegg til de 209 medlemslandene i Fifa, har også de FN-anerkjente, selvstendige nasjonene Monaco, Micronesia, Tuvalu, Kiribati, Nauru, Palau og Vatikanstaten egne landslag. Siden ingen av disse er med i Fifa, er de følgelig heller ikke på Fifa-rankingen.

De er imidlertid å finne på den uoffisielle ELO-ratinga. Der er det Palau som ligger helt sist på 233. plass. Kanskje ikke så rart, de har tross alt tapt 2-6 for Vanuatu, som var det dårligste laget på FIFA 98.

Av ikke-selvstendige stater som har «landslag» er vel Samelandslaget det mest kjente for oss nordmenn, men også Hitra og Frøya har fotballag som deltar i Det internasjonale øymesterskapet. Regjerende mester her er Bermuda, som slo Grønland under mesterskapet på hjemmebane tidligere i år.

Gibraltar har som kjent nylig tatt steget fra Øylekene til Uefa, og skal delta i EM-kvalifiseringen neste år.

IDYLLISK: Slik ser det ut på Rongelap Island, én av hundrevis av øyer som utgjør Marshalløyene. Øyene ble utsatt for radioaktivt nedfall under den kalde krigen da amerikanserne testet hydrogenbomber i Stillehavet. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
IDYLLISK: Slik ser det ut på Rongelap Island, én av hundrevis av øyer som utgjør Marshalløyene. Øyene ble utsatt for radioaktivt nedfall under den kalde krigen da amerikanserne testet hydrogenbomber i Stillehavet. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix Vis mer