Bare nesten for Edvald Boasson Hagen

Ukjente Jan Bakelants overtar den gule ledertrøya.

 VINNEREN:  Jan Bakelants overtar den gule ledertrøya etter dagens seier i Tour de France. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VINNEREN: Jan Bakelants overtar den gule ledertrøya etter dagens seier i Tour de France. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Jan Bakelants greide å holde unna de sterkeste spurterne, og fikk krysse mållinja i Ajaccio først.

Dermed får den relativt ukjente 28-åringen ikle seg den gule sammenlagttrøya.

Belgieren var med i en gruppe på seks ryttere som rykket bare seks kilometer fra mål, og da de andre fem ga opp, gikk RadioShack-rytteren alene.

Boasson på femte Og det holdt helt inn, til tross for at hovedfeltet kom som et tog på slutten, og med spurtere som Edvald Boasson Hagen og Peter Sagan representert.

Sagan tok andreplassen, mens Michal Kwiatowski tok tredjeplassen. Edvald Boasson Hagen ble beste norske på en femteplass.

Med få kilometer igjen hadde utbryterne ikke mer enn 10 sekunder på hovedfeltet, likevel greide ingen å hindre at Bakelants fikk gå alene i mål.

- Det var hardt. Det var tøft, og ingen som tok helt kontroll. De største spurtlagene var borte og da ble det hardt, sier Boasson Hagen til TV 2 etter målgang.

- Det var nært, men ikke nært nok. Det var bare såvidt jeg greide å holde med den gruppa som var, sier 26-åringen som var den som åpnet spurten på oppløpet.

Tidlig klatreetappe Etter gårsdagens høydramatiske etappe, ble etappen i dag mindre dramatisk, men mye brattere. Allerede i dag fikk rytterne en hard fjelletappe å bryne seg på, noe som ikke er vanlig praksis på åpningsetappene av Tour de France.

Dagens etappe inneholdt tre 3.-kategori stigninger og én 2.-kategori stigning, og etter at alle klatringen var gjort, ble det klart at en av forhåndsfavorittene, Pierre Rolland (Europcar), overtar den prikkete klatretrøya fra Juan José Lobato (Euskatel).

Alexander Kristoff fikk kjøre med den grønne trøya i dag, og tok seks viktige poeng på den innlagte spurten.

Men da det skulle klatres måtte nordmannen slippe, i likhet med gårsdagens vinner og sammenlagtleder Marcel Kittel og Mark Cavendish.

- Jeg var ikke sterk nok til å sitte med i det tempoet der. Jeg følte jeg ikke kjørte dårlig i bakkene, men det ble for tungt, forteller Kristoff.

Tidlig brudd Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug hang med hovedfeltet, og greide seg fint hele veien opp til Col de Vizzavona.

Etter målgang fortalte Lars Petter Nordhaug at han følte han hadde gode nok bein til å kunne gå i siste bakken, men satt for dårlig plassert.

I spurten var han mest opptatt av å komme seg billig unna.

- Jeg la meg bak og var opptatt av å unngå velt. Jeg er fornøyd med dagen, og jeg føler meg utrolig bra, sier Belkin-rytteren til TV 2.

Tony Martin, som besvimte flere ganger og ble fraktet til sykehus etter målgang i går, stilte overraskende til start i dag.

Den tyske verdensmesteren måtte som resten av Omega Pharma-Quickstep-laget kjøre for at Mark Cavendish skulle komme seg gjennom fjelletappen på en så god måte som mulig.

Som i går gikk en gruppe ryttere i tidlig brudd, deriblant Lars Boom. Iløpet av dagen forsøkte flere ryttere å gå i brudd, men på vei ned fra Col de Vizzavona var feltet igjen samlet.

 FIKK LÅNE:  Siden gårsdagens vinner, Marcel Kittel (t.h), fikk tre trøyer, fikk Alexander Kristoff (t.v) i dag kjøre med den grønne spurttrøya. Foto: AP Photo / Laurent Cipriani / NTB Scanpix
FIKK LÅNE: Siden gårsdagens vinner, Marcel Kittel (t.h), fikk tre trøyer, fikk Alexander Kristoff (t.v) i dag kjøre med den grønne spurttrøya. Foto: AP Photo / Laurent Cipriani / NTB Scanpix Vis mer