Bare Norge har en reserve som kan utklasse Petter Northug i spurten

Knallstart på en litt for god vinter.

DAGENS LYKKELIGSTE:  Sondre Turvoll Fossli var totalt overlegen i sprintfinalen i Kuusamo. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
DAGENS LYKKELIGSTE: Sondre Turvoll Fossli var totalt overlegen i sprintfinalen i Kuusamo. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

DET strålte så mye herlig framtid av Sondre Turvoll Fossli sin utklassingsseier på sprinten i Kuusamo, at det er vrient å skru klokka tilbake. Men akkurat det må til for å skjønne hva som skjer i norsk langrenn nå:

•• For med Sondre kommer flokken av den nye norske langrennsgenerasjonen som nesten ikke er til å stoppe.

I dag ga det fem av seks pallplasser, og gjennom vinteren kommer det til å gi sporten trøbbel med et for dominerende Norge.

For det er det norske langrennsmiljøet som har kø med unge talenter, økonomisk styrke til å passe på dem gjennom den lange modningstida og best faglig kunnskap til å utvikle vinnere.

DA Martin Johnsrud Sundby foran denne verdenscupstarten klaget over svak svensk treningsmoral, var reaksjonen bare sånn passe hos nabofolket. Etter ett eneste renn med egentlig ganske oppmuntrende svenske resultater, er det likevel klokere å sjekke akkurat den påstanden:

•• For nå er det norske treningsrutiner som setter standarden.

Slik Charlotte Kalla for et par år siden kom seg tilbake i verdenstoppen etter å ha fått kikke i treningsdagbøkene til Marit Bjørgen og Therese Johaug, er det bare for konkurrentene å komme på nye studieturer.

For eksempel hos sprintgruppa til Arild Monsen.

DEN rutinerte norske sprinttreneren hentet inn lynhurtige Sondre Turvoll Fossli i gruppa si før fjorårssesongen. Allerede den første treningssommeren viste Sondre hvor kjapt det er mulig å sprinte på rulleski, og fortsatte inn i vinteren på åpningsrennet på Beitostølen med noe av det raskeste tempoet som er vist på ski.

Dengang tapte han finalen mot en Petter Northug som staket på blanke ski. I  brattbakken i Kuusamo var det ikke mulig å stake. Derimot var det lett å se hvordan en ung norsk sprinter pushet fartsrekorder i røft terreng.

I dag var selv motbakkeløperen Petter Northug for treig.

FOR Sondre har brukt det første halvannet året med det norske sprinteliten godt. Der han i starten var mer hurtig enn utholdende, har landslagsmiljøet med innspill både fra trener og lagkamerater gjort ham jevnere.

Det var til å se fra heat til heat i dag, og det kommer til å prege sesongen. Bare opplevelsen av denne seieren løfter sannsynligvis Sondre Turvoll Fossli til et nytt nivå. Sånn blir en løper som startet sesongen som reserve, like gjerne en utfordrer i sprintcupen sammenlagt.

Nettopp den stadige utviklingen av nye løpere gjør Norge så dominerende internasjonalt. Framgangen kommer fordi de norske treningsmiljøene har kunnskap og klokskap til å foredle talent. Hvem kunne for eksempel ha sett for seg at fristileksperten Ragnhild Haga etter bare en sesong i elitegruppa fikk klatre opp på seierspallen i klassisk sprint?

AT det skjedde forteller om kraften i det norske landslaget. Det er ikke så mange sesonger siden mange satt spørsmålstegn ved nettopp det. Nå viser resultatene den jobben som virkelig gjøres.

For hvilken annen skinasjon kunne ha sendt en reserve til verdenscupstarten som var rask nok til å stikke fra selveste Petter Northug i spurten?

Ingen, selvsagt. Og slik blir denne vinteren i sporet i overkant norsk.