Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare på grunn av Cecilia

Og denne gangen kan det være greit nok.

SPORTENS BESTE:  Det er naturlig for norsk idrett å hente verdens beste kvinnebokser hjem. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
SPORTENS BESTE: Det er naturlig for norsk idrett å hente verdens beste kvinnebokser hjem. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

DA Erna Solberg og Siv Jensen forhandlet om sin blåblå regjering for et drøyt år siden, var valget av Cecilia Brækhus som den politiske frontfiguren klart allerede før lista over de nye statsrådene. Så viktig var det for den nye regjeringen å få bort forbudet mot proffboksing i Norge.

At nettopp proffboksing ble den største nyheten fra den første dagen under regjeringsforhandlingene på Sundvollen i fjor høst, har lite å gjøre med utstrakt nasjonal bokseinteresse. Dette gjelder bare Cecilia Brækhus som person:

•• Uten hennes triumfer ville forbudet ikke ha falt.

Spørsmålet om proffboksing i Norge er blitt personlig i stedet for prinsipielt.

DEN forandringen kom fort. Seinest sommeren 2012 da Stortinget stemte ned et Frp-forslag om å oppheve forbudet, trodde jeg at Høyre ikke ville være med på en slik endring. Da virket det fortsatt som om det var for lite velgerstøtte å hente i det å fronte en sport med et så sjuskete rykte, selv om Cecilia allerede året før ble stemt fram til den tradisjonsrike Folkets Idrettspris hos oss i Dagbladet.

På kort tid forandret Cecilia det hjemlige politiske spillet. Ikke først og fremst ved å vinne kampene og alle titlene i den kronglete internasjonale proffboksingen, men ved å gi sporten et ansikt nordmenn både kunne kjenne seg igjen i og like:

•• Spørsmålet om proffboksing i Norge ble et spørsmål om for eller imot Cecilia, og da var svaret ganske lett.

Mer prinsipiell er det vanskelig å være i vrimmelen av ulike livsfarlige sportsgrener som nettopp lar utøverne selv vurdere den helsemessige risikoen ved å være med.

OPPHEVINGEN av forbudet mot proffboksing betyr ikke at det nå er fritt fram for denne aktiviteten. Den flertallsinnstillingen fra Familie -og Kulturkomiteen som blir vedtatt i ettermiddag, er nøye på å sette hjemlig proffboksing inn i samme ramme som de andre kampidrettene som allerede reguleres av bestemmelsene i knockout-loven. Det innebærer at en godkjenningsnemd nedsatt av Kulturdepartementet fortløpende vil vurdere om pengestevnene kan godkjennes. På samme vis blir proffboksingens vilje til et normalt antidopingarbeid etter norsk standard, lagt inn som premiss.

Den videre debatten om proffboksing som godkjent norsk konkurranseform, kommer til å gå om aktiviteten i virkeligheten holder seg til disse forskriftene. Her blir det fort en tid under Cecilia og en annen tid etter:

•• Der den populære 16.mai-kampen på Brann Stadion neste vår like gjerne kan bli en VM-kamp med Cecilia Brækhus i stedet for fotball med 1.divisjonsklubben Brann, blir det fort en annen hverdag for norske proffarrangører når 33-åringen om litt er ferdig med idrettskarrieren sin.

Det er forskjellen på en personlig og en prinsipiell lovendring.

I MELLOMTIDA går det an å framheve de positive sidene ved Cecilia Brækhus sin karriere. Når hun om noen timer blir mottatt som en stor norsk idrettshelt på Stortinget, kan dette i beste fall bli mer enn tom populisme. Der Norges Idrettsforbund i høringen fram til denne lovendringen har sagt nei til proffboksing på et helsemessig grunnlag, har idrettsbevegelsen også gode historiske grunner til å si ja:

•• For en idrettsnasjon som Norge som har tradisjon for å ligge i front i internasjonal likestilling gjennom maraton og kvinnefotball, er det nærliggende å støtte verdens beste kvinnelige bokser.

I sin egen sport er dessuten Cecilia i frontlinjen for et radikalt endret kvinnesyn. Det i seg selv er et greit argument for å hente verdens desidert beste kvinnebokser hjem igjen, og bli med i utformingen av en sport som definitivt trenger en endring for å leve opp til sine mer noble idealer
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media